SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

OZS svari pred visokimi stroški davčnih blagajn

1

termometer

V OZS zahtevajo, da stroške uvedbe davčnih blagajn prevzame država. Po njihovi oceni bo strošek nakupa in vzdrževanja znašal 1.500, ne 300 evrov, kot ocenjuje ministrstvo.

Davčne blagajne naj bi začele veljati oktobra, do 3. aprila pa je še mogoče oddati pripombe na zakon o potrjevanju računov, ki je podlaga za njihovo uvedbo.

Svoje pripombe je napovedala Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), ki bo ministrstvu za finance predlagala, da strošek nakupa in vzdrževanja blagajn krije država.

"V socialnem sporazumu piše, da država letos in prihodnje leto gospodarstvu ne bo naložila novih finančnih obremenitev, davčne blagajne nakazujejo ravno nasprotno," je opozoril predsednik OZS Branko Meh.

Okvirni strošek nakupa in vzdrževanja naj bi po njihovih izračunih namreč znašal 1.500 evrov, ne med nič in približno 300 evri, na kolikor ga ocenjuje ministrstvo.

Malo gospodarstvo bo namreč moralo kupiti ustrezno napravo, zagotoviti elektronsko povezavo, si priskrbeti digitalno potrdilo ter plačati vzpostavitev in vzdrževanje programa in sistema, so opozorili v OZS. "To naj v celoti financira država in da opremo subjektom v brezplačen najem," je dejal.

Kot je povzel, je že uvedba t. i. virtualnih davčnih blagajn leta 2013 obremenila malo gospodarstvo, z njo pa naj bi država pobrala za sto milijonov evrov več DDV. "Ne verjamem, da je zdaj še toliko rezerve pri malih obrtnikih in podjetnikih," je bil jasen.

Poleg tega davčne blagajne ne bodo zajezile sive ekonomije in dela na črno, kar v OZS označujejo za pravo težavo. Po njihovem je tako rešitev akcija "vsak račun šteje", pred uvedbo davčnih blagajn pa bi morala država temeljito prenoviti davčno zakonodajo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin