Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
5. 9. 2018,
19.11

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

SDH Andrej Bertocelj minister Marjan Šarec

Sreda, 5. 9. 2018, 19.11

5 let, 7 mesecev

Odhod Bertonclja med ministre povzroča težave na SDH

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
SDH | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Nadzorni svet SDH se je ob kandidaturi začasnega člana uprave SDH Andreja Bertonclja za finančnega ministra v novi vladi odločil, da bo v primeru potrditve Bertoncljeve kandidature za ministra uporabil možnost imenovanja začasnega člana uprave prek sodišča.

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) se je zbral na današnji izredni seji, na kateri se je seznanil z morebitnim odhodom člana uprave SDH Andreja Bertonclja za ministra za finance. Odhod enega člana od dveh bi povzročil nesklepčnost uprave SDH, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Uprava SDH mora skladno s statutom, ki določa način glasovanja uprave pri sprejemanju odločitev, in z internimi akti SDH določene odločitve sprejemati z najmanj dvema glasovoma člana uprave SDH.

Nadzorniki proučili vse zakonske možnosti

Imenovanje uprave SDH ureja ZSDH-1, ki je specialni zakon za SDH. Upravo SDH sestavljajo predsednik in dva člana, imenuje ju nadzorni svet SDH na podlagi mednarodnega razpisa ali sodelovanja z mednarodno kadrovsko agencijo.

Glede na nastali položaj je nadzorni svet SDH na seji proučil vse zakonske možnosti za popolnitev uprave SDH in s tem ponovne vzpostavitve njene sklepčnosti ter polne operativnosti.

"Glede na dolgotrajnost postopka imenovanja uprave SDH na podlagi ZSDH-1, v nujnih primerih popolnitve uprave ne bi mogli pravočasno izpeljati. Ker pa je popolnitev uprave nujno potrebna zaradi normalnega delovanja SDH, se lahko uporabljajo določbe ZGD-1, bolj natanko 256. člen.

Sodno imenovani član uprave bi imel začasen mandat

Vendar, ne glede na to, da gre za sodno imenovanje, člana uprave ne more imenovati za daljše obdobje in gre za začasno funkcijo. Mandat sodno imenovanega člana uprave preneha, ko je namesto njega skladno s Statutom SDH in ZSDH-1 imenovan nov član," so sporočili.

Nadzorniki so se po temeljitem premisleku, upoštevajoč zahtevnost in odgovornost dela člana uprave, odločili, da ne imenujejo nikogar izmed sebe za začasnega člana uprave SDH. Sprejeli so sklep o oblikovanju nominacijske komisije, ki jo sestavljajo vsi člani nadzornega sveta, in ki bo v čim krajšem času izpeljala vse potrebne postopke za redno imenovanje člana uprave SDH.

Glede na to, da gre pri postopku za imenovanje uprave SDH po ZSDH-1 za dolgotrajnejši postopek in zaradi nujnosti primera (možnost nesklepčnosti uprave), so se člani NS SDH odločili, da v primeru potrditve Bertonclja za finančnega ministra uporabijo možnost imenovanja začasnega člana uprave prek sodišča.

Ne spreglejte