Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
27. 2. 2018,
18.10

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

Natisni članek

Cammeo Hopin taxi Taxi Uber

Torek, 27. 2. 2018, 18.10

6 let, 1 mesec

Novost pri taksijih v Ljubljani: ne bo se vam treba pogovarjati z voznikom

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

Ob vse večji konkurenci med ponudniki taksi prevozov se podjetja poskušajo od drugih ločevati tudi s posebnostmi, ki jih ponujajo. Ene takih so se spomnili pri slovaškem Hopinu, kjer ponujajo tiho vožnjo. "Nekateri uporabniki so bolj sramežljivi in ne marajo govoriti z neznanci. Lahko ima kdo tudi slab dan in si ne želi komunikacije z voznikom, ampak samo, da ga pripelje od točke A do točke B," razlaga Jaka Oman, vodja Hopina v Sloveniji.

Možnost tihe vožnje so dodali po januarski posodobitvi aplikacije. | Foto: Printscreen Zimbio Možnost tihe vožnje so dodali po januarski posodobitvi aplikacije. Foto: Printscreen Zimbio Število ponudnikov taksi prevozov v prestolnici se v zadnjih letih povečuje. Že dalj časa svoj prihod napoveduje ameriško tehnološko podjetje Uber, zaradi katerega so na ministrstvu tudi spremenili zakonodajo, v zadnjih letih pa po cestah Ljubljane vozita tudi slovaški Hopin in hrvaški Cammeo.

Slovaki so na ulice Ljubljane prvič zapeljali avgusta 2016 in od takrat pod svoje okrilje dobili 60 voznikov, ki so opravili okrog sto tisoč voženj.


Minister Gašperšič spisal zakon za Uber 


Novost od januarja

Januarja so v svojo ponudbo dodali možnost tako imenovane tihe vožnje, pri kateri se voznik z vami med potjo ne bo pogovarjal.

"Vozniki taksijev so bolj odprte osebe in radi poklepetajo s strankami. Žal pri vsaki stranki ne vedo, ali si želi pogovora ali ne," razlaga Jaka Oman, prvi mož slovenske izpostave Hopina.

Za zdaj še ni veliko naročil

Uporabnik lahko prek aplikacije izbere možnost tihe vožnje in tako je voznik o tem obveščen, še preden pobere stranko.

"Ker je možnost tihe vožnje še precej nova in je veliko uporabnikov še ne pozna, težko govorim o številu tistih, ki se odločajo za to. Po trenutni statistiki imamo približno en odstotek naročil s tiho vožnjo," dodaja Oman.


Preizkusili smo Hopin na ljubljanskih ulicah 


Ob Sloveniji Hopin deluje še na Slovaškem, Češkem in v Ukrajini. Slovenski del vodi Jaka Oman. | Foto: STA , Ob Sloveniji Hopin deluje še na Slovaškem, Češkem in v Ukrajini. Slovenski del vodi Jaka Oman. Foto: STA ,

450 tisoč evrov prihodkov v letu 2017

V lanskem letu so s prevozi v Ljubljani ustvarili okrog 450 tisoč evrov prihodkov. Tako je Slovenija za Hopin najuspešnejši tuji trg, kjer delujejo. Ob tem so prisotni še v Ukrajini, na Češkem in v domači Slovaški.

Vožnje je mogoče naročati prek aplikacije na pametnem telefonu, ob prihodu na slovenski trg pa so naleteli na številne težave zaradi večjih dispečerjev, ki že dalj časa delujejo pri nas.

"Naš cilj je bil, da bi možnost sodelovanja ponudili vsem obstoječim taksistom in jim tako ponudili dodaten vir. Ko so za to izvedeli lastniki velikih podjetij, so svojim voznikom sodelovanje z nami prepovedali oz. onemogočili, da bi delali pri njih in pri nas hkrati," se začetkov ob koncu leta 2016 spominja Oman. Zdaj se stvari umirjajo, dodaja.

Hrvaški Cammeo po glavnem mestu dodal še štajersko prestolnico

Cammeo se je v letošnjem letu razširil v Maribor. | Foto: Gregor Pavšič Cammeo se je v letošnjem letu razširil v Maribor. Foto: Gregor Pavšič V zadnjem obdobju je ob Hopinu na slovenski trg vstopil tudi hrvaški Cammeo, ki prav tako ponuja naročanje prevozov prek pametne aplikacije. V Ljubljani so začeli delovati konec septembra preteklo leto s 60 svojimi vozili, v sredini januarja pa so se razširili še v Maribor, kjer imajo 20 vozil.

Ne spreglejte