Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 9. 2018,
9.38

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,12

7

Natisni članek

SID banka prevzemi Sergej Simoniti SID Prva kreditna zavarovalnica

Četrtek, 6. 9. 2018, 9.38

5 let, 7 mesecev

Nov prevzem: Francozi kupili slovensko zavarovalnico za podjetja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,12

7

Toni Balažic, Denis Mancevič, Blaž Brodnjak, Sergej Simoniti, Janez Škrabec | Od začetka leta novo tričlansko upravo vodi Sergej Simoniti, nekdanji direktor Agencije za zavarovalni nadzor. | Foto STA

Od začetka leta novo tričlansko upravo vodi Sergej Simoniti, nekdanji direktor Agencije za zavarovalni nadzor.

Foto: STA

Na slovenski zavarovalniški trg prihaja nov velik tuj igralec. Francoska zavarovalniška multinacionalka Coface je namreč kupila Prvo kreditno zavarovalnico (PKZ), ki se ukvarja z zavarovanjem terjatev, s katerimi se podjetja ščitijo pred tveganji ob morebitnih neplačilih kupcev.

Pogodba o prodaji, ki smo jo na Siol.net napovedali že zjutraj, je bila podpisana danes. Prodajo je potrdil tudi nadzorni svet SID banke.  Kolikšna bo kupnina, ni znano. Na pojasnila SID banke, ki jo vodi Sibil Svilan, še čakamo.

Sibil Svilan, prvi mož SID banke | Foto: Bor Slana Sibil Svilan, prvi mož SID banke Foto: Bor Slana SID banka, ki je v izključni lasti države, je Prvo kreditno zavarovalnico (PKZ) začela prodajati lani spomladi. Šlo je za del nove strategije, ki SID banko usmerja v osredotočenost na osnovno dejavnost, torej zavarovanje izvoznih poslov.

V SID banki so se zato odločili odprodati hčerinske družbe, ki so se ukvarjale z drugimi komercialnimi posli. Že leta 2016 so prodali Pro Kolekt, ki ga je kupila družba KF Finance, nato pa začeli likvidacijo skupine Prvi faktor. Po novih izzivih se je začel ozirati tudi Svilan. Letos poleti se je omenjal med možnimi kandidati za guvernerja Banke Slovenije, a se nato na razpis zaradi osebnih razlogov ni prijavil.

Letos slabše poslovanje

Do sprememb je prišlo tudi v PKZ. Od začetka leta novo tričlansko upravo vodi Sergej Simoniti, nekdanji direktor Agencije za zavarovalni nadzor. V upravi je tudi Denis Stroligo, nekdanji prvi mož Merkur zavarovalnice. Letos sicer PKZ posluje bistveno slabše. V prvih šestih mesecih je na slovenskem trgu zbrala za le 7,1 milijona evrov premije, kar je devet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Že vse od leta 2008 so v portfelju PKZ, poleg domačega trga, najpomembnejše države kupcev Rusija, Hrvaška, Nemčija in Italija, ki so v letu 2017 skupaj predstavljale 33 odstotkov obsega zavarovanih poslov. Gospodarska gibanja v omenjenih državah, ki so ključne zunanjetrgovinske partnerice Slovenije, v veliki meri vplivajo na poslovanje PKZ.

SID PKZ | Foto:

Za PKZ se je zanimalo več kupcev, med drugim tudi Zavarovalnica Triglav, na koncu pa je zanjo očitno največ ponudil francoski Coface (Compagnie Française d'Assurance pour le Commerce Extérieur).

Gre za leta 1946 ustanovljeno skupino, ki na letni ravni ustvari približno 1,5 milijarde evrov prihodkov, v lasti pa ima za skoraj 1,8 milijarde evrov premoženja. Zaposluje 4600 ljudi. Njen največji, 41,2-odstotni lastnik, je francoska investicijska banka Natixis, ki je nastala leta 2006 z združitvijo dveh bank.

Ne spreglejte