Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 2. 2019,
18.57

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

3

Natisni članek

NLB poslovanje rezultati dobiček

Sreda, 20. 2. 2019, 18.57

5 let, 1 mesec

NLB lani ustvarila deset odstotkov manj čistega dobička kot leta 2017

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

3

NLB | Skupina NLB je lani po nerevidiranih podatkih ustvarila 203,6 milijona evrov čistega dobička, kar je deset odstotkov manj kot leto pred tem, ko je dobiček dosegel 225,1 milijona evrov. | Foto Matej Leskovšek

Skupina NLB je lani po nerevidiranih podatkih ustvarila 203,6 milijona evrov čistega dobička, kar je deset odstotkov manj kot leto pred tem, ko je dobiček dosegel 225,1 milijona evrov.

Foto: Matej Leskovšek

Skupina NLB je v lanskem letu po nerevidiranih podatkih ustvarila 203,6 milijona evrov čistega dobička, kar je deset odstotkov manj kot v letu 2017, ko je dobiček dosegel 225,1 milijona evrov, je razvidno iz danes objavljene kratke informacije o poslovanju NLB. V zadnjem četrtletju lanskega leta je dobiček znašal 45,3 milijona evrov, kar je nekoliko več kot predlanskim v tem času.

V NLB so v objavi prek spletnih strani Ljubljanske borze zapisali, da je skupina največje slovenske banke lani nadaljevala smerniceuspešnega in stabilnega poslovanja, h kateremu so pomembno prispevale banke iz skupine v državah nekdanje Jugoslavije.

Blaž Brodnjak
Novice Šef NLB bi trikrat višjo plačo

Čisti dobiček na letni ravni za deset odstotkov manjši kot leta 2017

Čisti prihodki skupine so v medletni primerjavi narasli za en odstotek na 493,3 milijona evrov, enoodstotno rast so zabeležili tako pri čistih obrestih (312,9 milijona evrov) kot pri čistih neobrestnih prihodkih (180,4 milijona evrov).

Rahlo zvišanje neto obrestnih prihodkov je po pojasnilih NLB rezultat večjega obsega posojilnega poslovanja, predvsem v segmentu kreditiranja prebivalstva, in nižjih obrestnih odhodkov, medtem ko so razlog za višje neto neobrestne prihodke višja nadomestila. Stroški na ravni skupine so se povečali prav tako za en odstotek na 288,7 milijona evrov, tako da je pred oslabitvami in rezervacijami skupina ustvarila 204,6 milijona evrov dobička, kar tudi pomeni enoodstotno rast.

Država naj bi 35-odstotni delež v NLB letos zmanjšala na 25 odstotkov in eno delnico. | Foto: STA , Država naj bi 35-odstotni delež v NLB letos zmanjšala na 25 odstotkov in eno delnico. Foto: STA ,

NLB je na ravni skupine sprostila za 23,3 milijona evrov ustvarjenih oslabitev in rezervacij, kar je 21 odstotkov manj kot predlanskim, pred davki pa se je dobiček skupine ustavil pri 233,3 milijona evrov oziroma dva odstotka nižje kot v letu 2017. Zaradi "znatnih pozitivnih učinkov enkratnih dogodkov v 2017" je NLB lani plačala višji davek od dohodkov (21,8 milijona evrov v primerjavi s štirimi milijoni v 2017), kar je privedlo do desetodstotnega upada čistega dobička skupine.

NLB
Novice Omejitve za NLB: Vlada računa na dialog z Evropsko komisijo

Število zaposlenih manjše za 2,4 odstotka

Samo v zadnjem lanskem četrtletju je čisti dobiček skupine dosegel 45,3 milijona evrov, kar je 8,2 milijona evrov manj kot v tretjem trimesečju, a 4,2 milijona več kot v zadnjem četrtletju 2017. V banki so navedli tudi nadaljnje znižanje slabih posojil, kazalnik nedonosnih izpostavljenosti po širši definiciji Evropskega bančnega organa (Eba) pa je dosegel 4,7 odstotka in je bil za dve odstotni točki nižji kot ob koncu leta 2017.

Banka je še naprej kapitalsko trdna, količnik skupnega kapitala pa je bil s 16,7 odstotka za 0,8 odstotne točke višji kot ob koncu 2017. Iz banke so danes sporočili, da proučujejo različne oblike virov financiranja z namenom pridobitve dodatnega kapitala Tier 2. Med možnostmi so navedli bilateralno financiranje ali izdajo obveznic na domačem ali tujih kapitalskih trgih. Odločitev o končni obliki vira financiranja bo NLB sprejela po dokončni analizi vseh možnosti, gre pa za izpolnitev ene od zavez v okviru privatizacije banke.

V skupini NLB je zaposlenih 5.887 ljudi, število zaposlenih se je v zadnjem letu dni zmanjšalo za 2,4 odstotka oziroma 142 zaposlenih.

NLB banka
Novice Na Hrvaškem nova pravnomočna sodba proti NLB in LB, Slovenija odgovarja z diplomatsko noto

Država naj bi 35-odstotni delež v NLB letos zmanjšala na 25 odstotkov in eno delnico

Gre za prvo objavo poslovnih izidov, potem ko je banka lani jeseni po izvedeni prvi javni ponudbi delnic (IPO) pristala v večinsko zasebni lasti. Zgodnja objava prve informacije o celoletnem poslovanju glede na prakso iz minulih let je po neuradnih informacijah posledica prizadevanj za uskladitev praks s primerljivimi bankami v tujini in odgovor na pričakovanja vlagateljev.

Država ima za zdaj v NLB še 35-odstotni delež, ki naj bi ga v letošnjem letu zmanjšala na 25 odstotkov in eno delnico, ostalo pa je v razpršeni lasti malih domačih vlagateljev ter različnih institucionalnih vlagateljev iz Evrope in sveta. Največja posamična nedržavna lastnika sta ameriška finančna družba Brandes Investment Partners ter Evropska banka za obnovo in razvoj. Konec 2018 je imela prva 6,71-odstotni lastniški delež, druga pa 6,25-odstotnega.

Delnice banke od sredine novembra lani kotirajo na ljubljanski borzi, medtem ko v Londonu kotirajo globalna potrdila o lastništvu, ki pomenijo navadne delnice NLB. Vrednost delnice NLB je na Ljubljanski borzi glede na ceno 51,5 evra v IPO precej poskočila in je bila danes pri 62 evrih.

Ne spreglejte