SiolNET. Posel danes Novice
1,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

NLB dosegla pomemben mejnik

1,01

termometer

NLB
Koliko sta prodajalca iztržila s prodajo, nista razkrila. Finance so pred časom pisale, da naj bi pričakovala od 20 do 30 milijonov evrov kupnine. Foto: STA

NLB in KBC sta danes s Savo Re podpisali pogodbo o prodaji življenjske zavarovalnice NLB Vita. S tem se KBC umika s slovenskega trga, NLB pa je v celoti izpolnila zadnjo zavezo do Evropske komisije zaradi državne pomoči. Prodajni postopek naj bi bil sklenjen do konca prvega polletja 2020.

NLB Vito sta konec leta 2002 ustanovili NLB in belgijska skupina KBC, takratna solastnica NLB. Glavni cilj ustanovitve je bila združitev konkurenčne prednosti bančništva in zavarovalništva. NLB jo je morala prodati zaradi dodatne zaveze Evropski komisiji zaradi zamude pri privatizaciji NLB, ki jo je morala država izpeljati v zameno za odobreno državno pomoč NLB konec leta 2013, poroča STA.

NLB Novice Če imate tujo kartico, se izogibajte najpogostejšim bankomatom

Transakcija bo predvidoma končana v pol leta

Zaključek prodaje druge največje življenjske zavarovalnice v Sloveniji s tržnim deležem 14,8 odstotka je pogojen z izpolnitvijo določenih odložnih pogojev in pridobitvijo soglasja pristojnih regulatornih organov. Pričakuje se, da bo transakcija končana predvidoma do konca prvega polletja 2020, so danes sporočili iz NLB in Save Re.

"To je zadnji korak na naši poti k izpolnitvi vseh zavez Evropske komisije in pomemben mejnik, saj bomo lahko odslej na trgu naposled poslovali in konkurirali s polnim potencialom. Verjamemo, da smo za NLB Vito našli pravega strateškega partnerja, ki bo nadaljeval uspešno zgodbo," je ob tem dejal predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak.

NLB Posel danes NLB prodala za 120 milijonov evrov podrejenih obveznic

Jazbec: Obstaja trdna podlaga za nadaljnji razvoj

Predsednik uprave Zavarovalne skupine Sava Marko Jazbec je presodil, da konkurenčno prednost NLB Vite predstavlja kombinacija znanj in izkušenj NLB in KBC, kar je trdna podlaga za nadaljnji razvoj močnega partnerstva z Zavarovalno skupino Sava na področju bančnega zavarovalništva. Sava Re je matična družba Zavarovalne skupine Sava, ki je ena od treh največjih zavarovalnih skupin v regiji JV Evrope.


Življenjska zavarovalnica NLB Vita je imela lani rekordnih 8,3 milijona evrov čistega dobička. Zavarovalnica je lani obračunala za 76,9 milijona evrov bruto premij, kar v primerjavi z letom prej predstavlja devetodstotno rast.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin