SiolNET. Posel danes Novice
2,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemški energetski velikan pred zlomom: "Devet milijard evrov ali pa je konec"

2,44

termometer

plin Ukrajina | "Če propade Uniper, bo to imelo na nemško gospodarstvo podoben učinek, kot ga je imel propad banke Lehman Brothers na ameriško pred več kot desetletjem," že nekaj časa opozarja nemški gospodarski minister Robert Habeck. | Foto: Reuters
"Če propade Uniper, bo to imelo na nemško gospodarstvo podoben učinek, kot ga je imel propad banke Lehman Brothers na ameriško pred več kot desetletjem," že nekaj časa opozarja nemški gospodarski minister Robert Habeck. Foto: Reuters

Največji nemški uvoznik ruskega plina Uniper se pogaja z nemško vlado o devetih milijardah evrov državne pomoči. Propad Uniperja bi imel za nemško gospodarstvo enak učinek kot propad Lehman brothers za ameriško, opozarjajo pri nemški vladi.

Nemški energetski velikan Uniper je zaradi sankcij proti Rusiji pred zlomom in se z nemško vlado pogovarja o morebitnih rešitvah, ki vključujejo denar davkoplačevalcev, poroča Bloomberg. Nemška vlada že analizira mogoče scenarije reševanja Uniperja, na mizi sta predvsem ideji o vstopu države v lastništvo podjetja ali pa prevzem dolgov podjetja na rame davkoplačevalcev. Uniper naj bi za preživetje nujno potreboval vsaj devet milijard evrov.

Tako v podjetju kot v nemški vladi navedbe Bloomberga niso želeli komentirati. Delnica Uniperja je v ponedeljek izgubila tretjino vrednosti. Glede na trditve analitikov Uniper zaradi sankcij proti Rusiji vsak dan zabeleži 30 milijonov evrov izgube.

"Če propade Uniper, bo to imelo na nemško gospodarstvo podoben učinek, kot ga je imel propad banke Lehman Brothers na ameriško pred več kot desetletjem," že nekaj časa opozarja nemški gospodarski minister Robert Habeck.

Mark Boris Andrijanič Novice Mark Boris Andrijanič prejel pomembno ukrajinsko nagrado Ukrajina Kijev Siol Plus Dimitrij Rupel: Tri pomembne reči Ruska tv Novice "Moramo jih zlomiti. Nimamo alternative."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin