Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 12. 2010,
12.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 8. 12. 2010, 12.12

7 let, 2 meseca

Nekdanji Vegradovi delavci dobili celomesečna nadomestila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Skupno 333 nekdanjih delavcev Vegrada, ki so prijavljeni kot brezposelni, je v torek prejelo prvo celomesečno nadomestilo za čas brezposelnosti v novembru.

Sorazmerni del nadomestila za november je prejelo tudi 115 delavcev podjetja Vegrad Inde. Sindikalist Srečko Čater ob tem opozarja na težave stanujočih v velenjskem samskem domu.

Prve tri mesece približno 400 evrov Nekdanji delavci Vegrada bodo prve tri mesece prejemali denarno nadomestilo v višini 70 odstotkov njihove povprečne mesečne plače v zadnjem letu pred nastankom brezposelnosti, kar znaša približno 400 evrov neto mesečno, v nadaljnjih mesecih pa 60 odstotkov te plače, so pojasnili na Zavodu RS za zaposlovanje.

Čas prejemanja denarnega nadomestila je odvisen od trajanja posameznikove zaposlitve, tako bodo delavci denarno nadomestilo prejemali najmanj tri in največ 24 mesecev.

Delavci podjetja Vegrad Inde, ki je v stečaju od 29. oktobra, so v torek prejeli nadomestilo za osem delovnih dni v novembru, ko so bili brezposelni, povprečno izplačilo pa je znašalo 185 evrov neto. Celomesečno denarno nadomestilo bodo delavci podjetja Vegrad Inde prejeli za december in bo izplačano 14. Januarja.

Sorazmerni del nadomestila za brezposelnost 15. decembra Na zavodu prijavljeni nekdanji delavci podjetja Vegrad Montal, ki je v stečaju od 4. novembra, bodo sorazmerni del nadomestila za brezposelnost v zadnjih dneh novembra prejeli 15. decembra, so še sporočili iz zavoda.

Sindikalist Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Srečko Čater ob tem obžaluje, da tudi za delavce podjetij Vegrad Inde in Vegrad Montal postopki za izplačilo iz jamstvenega in preživninskega sklada niso stekli tako hitro kot v primeru krovne družbe Vegrad. Delavci podjetij Vegrad Inde in Vegrad Montal bodo tako izplačila iz jamstvenega sklada po njegovih podatkih dobili 29. decembra.

Čater opozarja tudi na stisko tujih delavcev, ki bivajo v velenjskem samskem domu in jim pravica do izplačila nadomestila za čas brezposelnosti miruje, tako da izplačil ne dobivajo. Poleg tega so se mnogim od njih na izplačilo iz jamstvenega sklada, ki je bilo izvedeno 15. novembra, usedle banke in jim odtrgale obroke za posojila, ki jim jih je Vegrad odtegnil od plač, ni pa nakazal bankam.

Najemnina 115 evrov mesečno Stanujočim v samskem domu v Velenju je po Čatrovem mnenju stečajna upraviteljica Vegrada Alenka Gril določila previsoko najemnino. Ta znaša 115 evrov mesečno za posameznega delavca, ki skupaj še z dvema drugima biva v triposteljni sobi v skupni velikosti 12 kvadratnih metrov. V velenjskem samskem domu trenutno biva 234 delavcev, od teh pa denarna nadomestila za čas brezposelnosti pa Čatrovih podatkih dobiva okoli 20 delavcev.

"V samskem domu v Ljubljani je cena za tiste, ki delajo, 130 evrov, za brezposelne pa 65 evrov," je dejal Čater. Povedal je, da so za mediacijo za znižanje najemnine zaprosili velenjskega župana Bojana Kontiča, povedal pa je tudi, da še naprej posluh za brezposelne delavce Vegrada kažejo tudi humanitarne organizacije.

Pravico do nadomestila imajo le tisti delavci iz BiH, ki imajo v Sloveniji stalno prebivališče Po sporazumu o socialnem zavarovanju z BiH imajo pravico do denarnega nadomestila le tisti delavci iz BiH, ki imajo v Sloveniji stalno prebivališče. Delavci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, so se lahko kljub temu prijavili pri zavodu in so prejeli odločbo o pravici do denarnega nadomestila, vendar jim ta pravica miruje do podpisa spremembe bilateralnega sporazuma med Slovenijo in BiH oz. ureditve ustreznega prebivališča.

Ne spreglejte