Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Nedelja,
3. 7. 2016,
17.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,85

20

Natisni članek

Miro Cerar Dragan Matić Koper protest Luka Koper

Nedelja, 3. 7. 2016, 17.53

6 let, 6 mesecev

Nekaterim logistom prekipeva: "Odprite Luko, sicer se selimo!"

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,85

20

Luka Koper | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Logisti izgubljajo potrpljenje z Luko Koper – na vodstvo naslavljajo zahteve za umiritev razmer in sestanke ter iščejo vsaj začasne alternative. Stavka v Luki po mnenju sogovornikov prihaja ob zelo nepravem času, ko se tržaško pristanišče agresivno bojuje za večji kos logistične pogače. Zato je delavski upor v panogi, ki želi stabilnost, voda na mlin konkurence.

Delavci Luke Koper vse od petka zjutraj v pristanišče spuščajo le tovornjake s hitro pokvarljivim blagom, obstal je tudi železniški promet. Po petkovem odstopu predsednika uprave SDH Marka Jazbeca zahtevajo še odstop ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča in državnega sekretarja Metoda Dragonje. Zahtevajo tudi, da se z njimi sestane predsednik vlade Miro Cerar. Delavci od njega želijo zagotovilo, da v Luki ne bo upravljavskih sprememb.

"Povabili smo vas med nas. Ponudili smo vam roko dialoga. Ta roka se ne zavrača, če naj resno jemljemo vaše izjave k umirjanju razmer. Želimo samo zaščititi naša delovna mesta in naše podjetje tudi v prihodnje in za bodoče rodove," so delavci danes sporočili premierju in končali z besedami: "Nimamo česa izgubiti."

Popoldne pa so se delavci z upravo družbe dogovorili, da bodo jutri delali osem ur.

Vodstvo Luke naj bi sicer tudi danes vodilo pogovore za odstranitev blokade, a za zdaj neuspešno. | Foto: Ana Kovač Vodstvo Luke naj bi sicer tudi danes vodilo pogovore za odstranitev blokade, a za zdaj neuspešno. Foto: Ana Kovač

Korejci bi jutri sestanek z Matićem

Če v petek med šoferji tovornjakov, ki so obstali pred Luko Koper, ni bilo čutiti pretiranega nezadovoljstva, pa zdaj očitno solidarnost logistov z delavci počasi izginja. 

Rok Kobal iz logističnega podjetja Europacific, ki letno ustvari 4,5 milijona evrov prihodkov, škodo v podjetju zaradi tridnevne blokade Luke Koper ocenjuje na nekaj deset tisoč evrov. | Foto: Facebook Rok Kobal iz logističnega podjetja Europacific, ki letno ustvari 4,5 milijona evrov prihodkov, škodo v podjetju zaradi tridnevne blokade Luke Koper ocenjuje na nekaj deset tisoč evrov. Foto: Facebook "Člani so zaskrbljeni, kaj se bo zgodilo z logistično potjo, to je ključna težava," pravi Čedomir Bojanić, predsednik Sekcije pristaniških špediterjev pri GZS. Včeraj so pisali vodstvu Luke, da naj čim prej vzpostavi običajne razmere.

K ukrepanju je vodstvo Luke Koper pozval tudi Rok Kobal, direktor in večinski lastnik logističnega podjetja Europacific. "Vedno sem bil na strani Luke Koper, tokrat pa so žal šli predaleč za moj okus," meni. 

Europacific med drugim opravlja logistične storitve za južnokorejskega proizvajalca zabavne elektronike, ki se zaradi zastoja želi jutri sestati z vodstvom Luke Koper. "V slovaški tovarni želijo prenoviti proizvodno linijo. Iz Južne Koreje so že poslali inženirje, material za prenovo pa je v petek obstal v Kopru. V petek pa gre slovaška tovarna na kolektivni dopust za dva tedna, tako da je to velika težava," razmere zaradi koprske blokade razlaga Kobal. 

Južnokorejci, ki v Luki po Kobalovi oceni ustvarijo približno desetino kontejnerskega prometa, naj bi se za dolgoročno stabilizacijo logistične poti že dogovarjali s tržaškim pristaniščem. Dokazila o pogovorih hranimo v uredništvu.

"Stranke bodo prišle nazaj, a bodo manj plačale"

Drugi logist, ki ne želi biti imenovan, v Luki deluje kot zastopnik tujega ladjarja, ki v Luki ustvari pomemben del pretovora avtomobilov. Kot pravi, imajo v pristanišču od petka zasidrano eno ladjo s 30-člansko posadko, ostale so preusmerili. Če se blokada do jutri ne odstrani, bo še zadnja ladja izplula, potem pa se v Koper do umiritve razmer ladje ne bodo vračale. 

"Tri dni je v tej panogi ogromno časa. Predvsem ladje, ki prevažajo avtomobile, so vezane na kratke časovne roke. Avtomobilski proizvajalci namreč na hitri dobavi gradijo svojo konkurenčno prednost in ne bodo čakali," razlaga in pravi, da čaka na sestanek z upravo koprskega pristanišča.

Predvsem pri pretovoru avtomobilov pa je po njegovem mnenju škoda že ogromna. "Če bo Luka izgubila posel, ga bo verjetno lahko dobila nazaj, a težava je v tem, da bo za to dobila precej manj. Do zdaj so si lahko privoščili višje cene prav zaradi stabilnosti, ki jo je Luka zagotavljala." 

Kaj pa, če ladje odplujejo – in se ne vrnejo?

Po Kobalovih besedah tudi sicer dogajanje v Luki Koper prihaja ob zelo nepravem času. V zadnjih mesecih naj bi se dva od treh največjih kontejnerskih ladjarjev v Luki Koper, podjetji Maersk in MSC, pogovarjala o tem, da bi primarno pristanišče postal Trst. To bi pomenilo, da bi tovor, ki ga zdaj najprej vozijo v Koper, nato Trst in nazadnje na Reko, po novem najprej vozili v Trst, nato v Koper in Reko. Pri tem omenimo še, da je MSC lani kupil 45 odstotkov družbe Tmt, ki upravlja sedmi pomol v pristanišču Trst.

Maersk in MSC sta letos skupno ustvarila 45 odstotkov celotnega kontejnerskega pretovora v Kopru. Po naših informacijah je s pogovori o večji vlogi tržaškega pristanišča seznanjena tudi Luka Koper. Vprašali smo jih, kako bi tak premik vplival na poslovanje Luke, odgovore čakamo. 

Nekateri večji kontejnerski ladjarji naj bi že dlje časa razmišljali o preusmeritvi v Trst. | Foto: Bojan Puhek Nekateri večji kontejnerski ladjarji naj bi že dlje časa razmišljali o preusmeritvi v Trst. Foto: Bojan Puhek

"Kontejner izgubiš relativno hitro, pridobiš pa počasi"

Da dogajanje prihaja v nepravem času, meni tudi Bojanić. "Tako Trst kot Reka imata svoje težave. A Trst je začel kar agresivno delovati na tem trgu. Če uspe prepričati stranke in jim zagotoviti servis, ki je sicer tudi tam v preteklosti bil nekoliko nestabilen in dražji kot pri nas, se lahko del tovora preseli. Kontejner izgubiš relativno hitro, pridobiš pa počasi."

"Pred pol leta smo imeli zastoje zaradi težav na železnicah, zdaj zaradi blokade v Luki. Poslovni partnerji sprašujejo, ali je to novo običajno stanje," pravi predsednik Sekcije pristaniških špediterjev pri GZS Čedomir Bojanić. | Foto: STA , "Pred pol leta smo imeli zastoje zaradi težav na železnicah, zdaj zaradi blokade v Luki. Poslovni partnerji sprašujejo, ali je to novo običajno stanje," pravi predsednik Sekcije pristaniških špediterjev pri GZS Čedomir Bojanić. Foto: STA , Po Kobalovih besedah lahko ladjarji pristanišče zamenjajo hitro. "Menjava pristanišča se lahko izvede čez noč. Danes sta tako Trst kot Reka daleč od polne zasedenosti, hkrati pa selitev ne bi bistveno podaljšala časa prevoza." Omenimo, da so v Luki Koper danes potrdili, da sta dve ladji namesto v Koper pluli v Trst.

Luka Koper logistom: Nič ne moremo, pišite Cerarju

Kobal je vodstvo Luke Koper prosil za odstranitev zapore, a so mu odgovorili, da ima uprava zvezane roke in ga pozvali, naj še on piše Cerarju, saj da lahko le premier reši zaplet z delavci. 

Sogovornik pravi, da dogajanje dokazuje, da uprava Dragomirja Matića očitno ni sposobna umiriti sodelavcev, kar je sicer njena naloga. "Pristanišče je v lasti države, podjetje Luka Koper pa je njegov upravljavec. Delavci bi lahko dobili opomin zaradi neracionalne uporabe oziroma zaplembe delovnih strojev," meni.

Luki je že napovedal, da bo terjal odškodnino. "Mi smo majhno podjetje, a je škode v treh dneh za nekaj deset tisoč evrov. Za vsak dan zamude namreč strankam plačujemo pogodbeno globo, na preizkušnji je tudi ugled mojega podjetja. Za jutri imam že napovedane sestanke z naročniki iz Singapurja, Južne Koreje in Izraela," pravi Kobal, ki ocenjuje, da bodo luški delavci potrebovali vsaj dva do tri tedne, da bodo odpravili zamude. Podobno glede na izkušnje iz preteklosti ocenjuje tudi Bojanić.

Po nekaterih informacijah naj bi delavci z blokado vztrajali vsaj do srede. | Foto: Bojan Puhek Po nekaterih informacijah naj bi delavci z blokado vztrajali vsaj do srede. Foto: Bojan Puhek

"Partnerji sprašujejo, če je to novo običajno stanje"

Bojanić pristavlja, da je sicer v medijih veliko dramatiziranja, a da je situacija v Luki vseeno še kako resna. "Materialno škodo – o višini te ne želim špekulirati – bomo preživeli, ugled in zaupanje pa bomo težko dobili nazaj. Pred pol leta smo imeli zastoje zaradi težav na železnicah, zdaj zaradi blokade v Luki. Poslovni partnerji sprašujejo, ali je to novo običajno stanje."

Po njegovem mnenju sta obe strani naredili nekaj napak, ki so privedle do obstoječih nesoglasij. "Vlada očitno komunicira s figo v žepu, delavci v Luki pa to težavo neprimerno rešujejo. Mi smo pripravljeni biti povezovalni člen med vsem akterji, da se čim prej vzpostavi običajno stanje," je dejal in ponovil relativno preprost recept za uspeh v logistični panogi: "V tej konservativni industriji nihče ne mara nestabilnosti."

Ne spreglejte