Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 3. 2014,
14.27

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

reklama trgovci prihranek popust

Četrtek, 13. 3. 2014, 14.27

7 let, 2 meseca

Ne le navlaka za star papir, tudi občutni prihranki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odnašanje prospektov iz poštnega nabiralnika in njihovo pospravljanje po stanovanju sta za marsikoga nadležni opravili, a izračun pokaže, da sta lahko tudi koristni.

Ste morda kdaj razmišljali, da bi zaradi domnevne papirne navlake najraje na pošti naročili nalepko, s katero poštarjem preprečite vnos prospektov v svoj poštni nabiralnik, ali pa da bi te vrgli v koš za star papir kar na stopnišču, namesto da se vam papir in prah na njem nabirata še v stanovanju?

Ste se morda tudi vprašali, ali je ob večnem pomanjkanju časa ob današnjem hitrem življenjskem slogu smiselno zapravljati svoj dragoceni čas za pregledovanje prospektov, če še za časopise in knjige nimate več časa, zato, da bi prihranili nekaj evrov?

V analizo z gospodinjo Naša modelna, virtualna gospodinja z imenom Mica na obe vprašanji odgovarja pritrdilno, zato možu ne pusti, da bi na pošti naročil nalepko "Ne, hvala". Mica pravi, da imajo živila, ki jih redno kupuje, res znižane cene, saj ve, kakšna je njihova cena, kadar ni akcije oz. znižanja.

"Pregledam prospekte vseh trgovcev, ki ponujajo živilske izdelke, za kar na teden porabim od 10 do 20 minut, vključno z izrezovanjem ponudb izdelkov. Z njimi grem potem v vsako trgovino in kupim tisto, kar ponavadi kupujem," pravi gospodinja Mica.

Prihranki vredni porabljenega časa Koliko časa pa porabite za nakupe, ko se odpravite v trgovine z vsemi temi listki? "Okrog tri ure, kar je seveda precej, vendar gre pri tem za mesečni nakup. Sicer pa tedenski nakup traja kakšno uro. Ob takšnem načinu nakupovanja seveda porabiš bistveno več časa," pojasnjuje Mica, ki nakupuje v trgovskih središčih vseh večjih trgovcev pri nas.

Če v prospektu ugotovi, da je močno znižan posamičen izdelek, gre tudi samo zaradi tega v trgovino. "Če je na primer bučno olje znižano za 25 odstotkov, grem v trgovino, saj se mi to izplača," pravi naša gospodinja.

"Pri družinskem proračunu 400 evrov za hrano in druge potrebščine lahko ob pregledovanju prospektov prihranim tudi do 60 evrov, v povprečju pa okrog eno petino. Prihranki, vredni porabljenega časa, vsaj zame, torej zagotovo so," še pravi gospodinja Mica.

Za star papir kot dobro delo Če vas tudi ta izračun ne prepriča, da bi namenili dragoceni čas pregledovanju prospektov in obiskovanju trgovskih središč z izrezanimi cenami in popusti izdelkov, pa imajo prospekti vendarle še eno pozitivno poslanstvo, tudi brez pregledovanja.

Lahko jih namreč zbirate na enem mestu kot star papir. Tega potem izročite sosedom, prijateljem ali znancem, katerih otroci zbirajo star papir za šolski izlet ali za pomoč socialno šibkejšim sošolcem, kot to počne tudi gospodinja Mica.

Ne spreglejte