Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Suzana Rankov

Ponedeljek,
4. 9. 2017,
4.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

17

Natisni članek

Športna loterija igre na srečo Janez Bukovnik

Ponedeljek, 4. 9. 2017, 4.36

6 let, 6 mesecev

Namesto športnikom in invalidom 200 tisočakov šefu loterije

Suzana Rankov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

17

Janez Bukovnik | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Janez Bukovnik je po 22 letih zapustil vodenje Športne loterije, ki pomaga financirati delovanje športnih in invalidskih organizacij. V slovo je dobil astronomsko odpravnino, ki nekajkrat presega zakonsko obvezo delodajalcev.

Prejšnji četrtek je bil za Bukovnika zadnji delovni dan na Športni loteriji, ki jo je vodil od ustanovitve leta 1995. Zamenjal ga bo Edvard Kolar, dosedanji generalni sekretar na Olimpijskem komiteju Slovenije.

Skoraj 150 tisoč evrov samo za odpravnino

Toda Bukovnik si je ob odhodu zagotovil lepo popotnico. Po trditvah naših virov je prejel odpravnino v višini 12 povprečnih mesečnih plač. To naj bi znašalo skoraj 150 tisoč evrov bruto. Skupno izplačilo, v katero so vključeni še nekateri dodatki (na primer pripadajoči regres), pa naj bi znašalo malo manj kot 200 tisoč evrov bruto. Ta znesek je skoraj desetina stroškov dela v Športni loteriji, ki se gibljejo okoli 2,3 milijona evrov.

Čez slabe tri mesece se bo upokojil še drugi član uprave Anton Černe. Kolikšna odpravnina mu pripada, ni znano. 

Kaj je spornega pri tako visoki odpravnini? 

Denar Bankovci | Foto: Reuters Foto: Reuters Zakaj Bukovnikova odpravnina vzbuja pozornost?

  • Odpravnina za kar šestkrat odstopa od zakonskega minimima. Po zakonu o delovnih razmerjih delavcu ob upokojitvi pripada odpravnina v višini dveh povprečnih plač.
  • Že od začetka gospodarske krize so tako visoke odpravnine celo v gospodarstvu redkost. Opozoriti je treba, da so lastniki Športne loterije tako ali drugače povezani z državo in državnimi sredstvi. Po petinski delež imajo namreč Pošta Slovenije, Smučarska zveza Slovenije, Olimpijski komite Slovenije in Nogometna zveza Slovenija. 
  • Poslovanje Športne loterije ureja posebna zakonodaja o prirejanju iger na srečo, s katero država Športni loteriji zagotavlja monopol pri prirejanju športnih stav. Cilj uprave bi tako moral biti zagotovitev čim več sredstev za športne in invalidske organizacije, ne za nadpovprečna izplačila zaposlenim.
  • Poslovanje Športne loterije že tri leta stagnira, v primerjavi z letom 2012 pa loterija dosega precej slabše poslovne rezultate. Še pred petimi leti je imela 95 milijonov evrov čistih prihodkov, lani pa le še 76 milijonov evrov. Padel je tudi dobiček. Pred petimi leti so ga ustvarili 3,1 milijona evrov, lani le še slaba dva milijona evrov. Stroški dela na drugi strani ostajajo približno enaki in se gibljejo okoli 2,3 milijona evrov. V primerjavi z letom 2015 so se sicer lani prihodki povišali za sedem odstotkov. Nekateri lastniki so s poslovanjem vedno bolj nezadovoljni, mirijo pa jih z izplačilom dividend. Na predlog NZS so na nedavni skupščini odločili, da delničarjem izplačajo ves bilančni dobiček v višini 2,2 milijona evrov.
  • Janez Bukovnik je skupaj s še dvema članoma uprave vodil le 30-članski kolektiv.

Na Športni loteriji brez komentarja

Na Janeza Bukovnika in predsednika nadzornega sveta Ljuba Jasniča smo naslovili več vprašanj v zvezi z odpravnino zdaj že nekdanjemu predsedniku uprave. Med drugim nas je zanimalo, kolikšna je bila odpravnina, kdaj je nadzorni svet odločal o tem in zakaj je nadzorni svet sprejel tako visoko odpravnino.

Nadzorni svet Športne loterije vodi Ljubo Jasnič. | Foto: STA , Nadzorni svet Športne loterije vodi Ljubo Jasnič. Foto: STA , Konkretnih odgovorov nismo dobili. "Podatki iz pogodbe o zaposlitvi so poslovna skrivnost, bodo pa spoštovana vsa določila pogodb o zaposlitvi, ki sta bili sklenjeni ob nastopu mandata z Janezom Bukovnikom in Antonom Černetom," je bilo vse, kar so sporočili iz Športne loterije. 

Vodenje uprave prevzema Edvard Kolar

Kot je znano, se je maja vnel oster lobistični boj za funkcijo predsednika uprave in upravljanje milijonov loterije. Ob podpori predsednika nadzornega sveta Ljuba Jasniča ter dolgoletnega šefa OKS in vplivnega svetovalca Janeza Kocijančiča je v tekmi štirih kandidatov uspelo zmagati Edvardu Kolarju.

Več o tem: Boj za športne milijone: kdo bo močnejši, Čeferinovi ali Kocijančičevi?

Ne spreglejte