Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 12. 2014,
18.35

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

GZS Gospodarska zbornica Slovenije

Torek, 2. 12. 2014, 18.35

7 let, 2 meseca

Na pogajanjih o socialnem sporazumu obžalovanje zaradi umika GZS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nadaljevanje pogajanj o socialnem sporazumu 2015-2016 je potekalo v znamenju odločitve GZS, da, dokler ne bo vlada umaknila napovedanih obremenitev gospodarstva, prekine sodelovanje v pogovorih.

Več pogajalcev je to odločitev Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) obžalovalo. Socialni partnerji so sicer govorili o trgu dela.

Izvršna direktorica za socialni dialog pri GZS Tatjana Čerin je zato pogajanja o dokumentu za gospodarsko rast in nova delovna mesta 2015-2016 zapustila predčasno.

Ministrica Kopač Mrak je odločitev GZS že obžalovala Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je odločitev GZS že obžalovala. Ob tem je izrazila zadovoljstvo, da ostali socialni partnerji ostajajo za pogajalsko mizo, saj verjame, "da lahko zgolj za skupno mizo in v socialnem dialogu dosežemo širše družbeno soglasje o vseh aktualnih temah".

"GZS ima to pravico, nihče ni v pogajanjih pod prisilo" Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je ocenil, da so se v GZS za ta korak odločili, ker so razočarani nad izidom pogajanj vlade in sindikatov javnega sektorja o masi plač za javne uslužbence in ker je finančni minister Dušan Mramor na ponedeljkovih pogajanjih za socialni sporazum spremenil stališče in napovedal, da nove obremenitve gospodarstva vendarle bodo.

"GZS ima to pravico, nihče ni v pogajanjih pod prisilo. Je pa to škoda," je korak GZS še pospremil Semolič. Socialni sporazum, ki bi ga podprli vsi, bi imel namreč večjo težo, je pristavil.

Jože Smole ni želel podati konkretnega odziva Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole medtem ni želel podati konkretnega odziva, saj da delodajalske organizacije potez kolegov ne komentirajo. Za STA je povedal le, da je sprejem socialnega sporazuma eno od priporočil, pravzaprav v resnici zahteva Evropske komisije. "Moramo se zavedati, kaj bo pomenilo, kakšne bodo posledice, če tega sporazuma ne bomo sprejeli," je posvaril.

Na vprašanje, kako bodo ravnali, če jih bodo v GZS skušali prepričati, naj tudi oni zapustijo pogajanja, je odgovoril, da bo to stvar upravnega odbora ZDS. Sam ima zaenkrat mandat, da se pogaja do konca decembra in skuša doseči, da v dokument pride kar največji del njihovih izhodišč.

Govorili o trgu dela, vendar le na načelni ravni Socialni partnerji so sicer na današnjih pogajanjih govorili o trgu dela, vendar le na načelni ravni. Sindikati so se zavzeli za več varnosti, delodajalci za več prožnosti, je dejal Semolič. Smole je na drugi strani pojasnil, da so se dogovorili, da bodo šli najprej čez vsa poglavja, nato pa se vrnili k reševanju težjih vprašanj.

Pogajanja se bodo nadaljevala v ponedeljek.

Pogajanja za socialni sporazum, ki bi trajal dve leti, so se začela minuli petek. Tovrsten dokument je bil nazadnje podpisan za obdobje 2007-2009, nato pa so bila usklajevanja vedno neuspešna, nazadnje za socialni sporazum za izhod iz krize 2014-2015, ki so propadla spomladi.

Ne spreglejte