SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na čelu NKBM od zdaj Robert Senica, Alešu Haucu bodo ponudili novo pogodbo

3

termometer

Nadzorni svet NKBM je iz zdravstvenih razlogov odpoklical Aleša Hauca s položaja predsednika uprave in za novega prvega moža te druge največje slovenske banke imenoval Roberta Senico.

To je po seji povedal prvi nadzornik Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) Peter Kukovica. Robert Senica je bil sicer namestnik Aleša Hauca v tričlanski upravi.

Haucu bodo ponudili novo pogodbo o zaposlitvi "Nadzorni svet je na današnji seji sprejel sklep o odpoklicu Hauca z mesta predsednika uprave NKBM zaradi nesposobnosti voditi posle iz zdravstvenih razlogov, zaradi česar niso nastale okoliščine, ki bi utemeljevale izplačilo odpravnine ali nadomestila za izplačilo konkurenčne klavzule. Uprava banke bo Haucu ponudila novo pogodbo o zaposlitvi za drugo ustrezno delovno mesto," je povedal Kukovica.

Hauc je po daljši bolniški odsotnosti nadzornemu svetu podal predlog za sporazumno razrešitev s položaja predsednika uprave. Hauc je položaj prvega moža zdaj stoodstotno državne NKBM prevzel konec aprila 2012, zapušča pa ga v zadnji fazi privatizacije banke.

"Pretekli leti sta bili zelo zahtevni tako za vodstvo banke kot druge zaposlene" "Nadzorni svet ceni prizadevanja Hauca v preteklih dveh letih, saj se je NKBM vrnila na pot uspešne in dobičkonosne bančne skupine," je povedal Kukovica. "Pretekli leti sta bili zelo zahtevni tako za vodstvo banke kot druge zaposlene, opravljeno pa je bilo obsežno delo v sklopu uresničevanja načrta prestrukturiranja in zavez banke in države, danih Evropski komisiji. Rezultat teh prizadevanj je po več letih težav in izgub ponovno pozitivno poslovanje NKBM in celotne skupine. Tako je zdaj NKBM veliko bolje pripravljena na prihodnje izzive, pri čemer ostaja osrednja naloga vodstva banke in njenih zaposlenih nadaljnje uresničevanje načrta prestrukturiranja NKBM in zavez Evropski komisiji," je dodal.

Nadzorni svet je za novega predsednika uprave NKBM imenoval Senico, ki je bil član uprave NKBM od 1. avgusta 2014, Sabina Župec Kranjc pa ostaja članica uprave banke. "Z imenovanjem predsednika uprave je tako zagotovljena nadaljnja operativnost uprave, ustrezno korporativno upravljanje banke in njeno nemoteno poslovanje tudi v prihodnje. Nadzorni svet pričakuje, da bo poslovanje NKBM tudi v prihodnje nemoteno, uspešno in učinkovito ter v skladu z zastavljenimi poslovnimi cilji in potrjenim finančnim načrtom za leto 2015," je povedal Kukovica.

Menjava v času, ko je banka v zadnji fazi privatizacije Menjava na vrhu NKBM se je zgodila v času, ko je banka v zadnji fazi privatizacije in sredi postopka poslovnega in organizacijskega preoblikovanja. Hauc je banko vodil skozi krizna leta, ko se je zaradi bremen iz predkriznih časov in posledične rasti slabih posojil znašla v tako težavnem položaju, da jo je morala država večkrat dokapitalizirati, konec leta pa v okviru obsežne sanacije največjih slovenskih bank tudi dokončno nacionalizirati in del slabih terjatev prenesti na Družbo za upravljanje terjatev bank.

Zaradi obsežne državne pomoči banki se je morala Slovenija zavezati, da bo banko do konca tega leta privatizirala. Postopek prodaje, ki je tik pred koncem, vodi Slovenski državni holding, zavezujoči ponudbi pa naj bi neuradno oddala madžarska banka OTP in finančni sklad Apollo. Kukovica v današnji izjavi za medije ni želel odgovarjati na novinarska vprašanja, po poročanju časnika Večer pa naj bi bila odločitev o kupcu banke znana do konca marca.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin