SiolNET. Posel danes Novice
5,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Multinacionalka napoveduje: V Sloveniji bomo ustvarili 400 služb

5,03

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Premier Miro Cerar in gospodarski minister Zdravko Počivalšek sta po krajšem sestanku na občini Hoče-Slivnica tudi uradno potrdila informacije o tem, da kanadsko-avstrijski avtomobilski gigant Magna International oziroma njena graška družba Magna Steyr del proizvodnje seli na območje bodoče proizvodne cone Hoče-Slivnica.

Da bo Magna v Sloveniji zgradila nov ličarski obrat, v katerem bo delo dobilo 400 ljudi, je že v sredo ob predstavitvi načrtov povedal glavni izvršni direktor Magne Don Walker. Magna je večino novega posla dobila v Evropi, a na stari celini še ne načrtuje nove proizvodne tovarne.

Gradnja obrata v Sloveniji se bo po načrtih začela v drugem četrtletju letos, ko bodo v graški podružnici Magni Steyr začeli sestavljati BMW serije 5 in vozilo za Jaguar Land Rover, je poročal kanadski spletni portal The Globe and Mail.

Investicija bi lahko po nekaterih napovedih Sloveniji prinesla do tri tisoč delovnih mest, a je glavni izvršni direktor Magne Don Walker zdaj pojasnil, da bo delo v novi tovarni dobilo 400 ljudi.

Vlada: Gre za strateško naložbo

Obrat naj bi stal v občini Hoče-Slivnica. Slovenska vlada je ocenila, da gre za strateško naložbo in lani je DZ na njen predlog sprejel poseben zakon o zagotavljanju pogojev za izvedbo te naložbe. Zakon med drugim omogoča tudi razlastitev lastnikov kmetijskih zemljišč na območju, kjer je gradnja obrata predvidena. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je sicer izrazil upanje, da se bodo z vsemi lastniki uspeli dogovoriti in da razlastitve ne bodo potrebne.

Med prednostmi lokacije v Sloveniji je bližina avstrijskega Gradca, kjer ima tovarno in inženirski center Magna Steyr, predvidena lokacija je infrastrukturno dobro opremljena, saj so v bližini avtocesta, železniška proga in letališče. Bi pa obrat stal na najboljših kmetijskih zemljiščih.

Magna Steyr bo za Jaguar začela sestavljati vozilo na baterijski pogon

Portal The Globe and Mail je še poročal, da bo Magna Steyr prihodnje leto za Jaguar začela sestavljati vozilo na baterijski pogon, s še dvema avtomobilskima proizvajalcema je v pogovorih za sestavljanje dveh drugih modelov. Katera sta ta dva proizvajalca, po poročanju portala v družbi niso razkrili.

"Večina novopridobljenih poslov je v Evropi," je na investicijski konferenci povedal Walker in dodal, da pa povpraševanje še ni tolikšno, da bi zgradili celotno novo tovarno za sestavljanje vozil. "Gre za vprašanje kure in jajca," je dejal Walker. "Če bi tu (v Evropi) imeli prilagodljivo tovarno za sestavljanje vozil, bi dobivali nov posel, a ne želimo porabiti kapitala, dokler ne bomo imeli dovolj kritične mase."

Magna velja za enega največjih dobaviteljev avtomobilski industriji in med drugim izdeluje podvozja, elektroniko, sedeže, pogonske sisteme in druge dele za avtomobile, tudi za Mercedez-Benz, s katerim so lani podaljšali pogodbo do leta 2022. | Foto: Reuters Magna velja za enega največjih dobaviteljev avtomobilski industriji in med drugim izdeluje podvozja, elektroniko, sedeže, pogonske sisteme in druge dele za avtomobile, tudi za Mercedez-Benz, s katerim so lani podaljšali pogodbo do leta 2022. Foto: Reuters

Skupina zaposluje 152 tisoč ljudi, samo v Gradcu okoli šest tisoč, in letno ustvari več kot 26 milijard evrov prometa. So specialisti za štirikolesni pogon in terenska vozila, a ne samo to. Med drugim tam, poleg Mercedesovega terenca razreda G, izdelujejo tudi peugeot RCZ in mini countryman ter paceman.

Prvo vozilo so izdelovali že leta 1904 (voiturette), pozneje pa še puch 500 (licenčni fiat 500), haflinger, pinzgauer, volkswagen golf country, audi TT, jeep grand cherokee, mercedes-benz E in ML, BMW X3 in aston martin rapide. Izdelujejo tudi trde pomične strehe za kabriolete, točneje za SLK in za že "pokojno" astro twin top.

Na avstrijskem Štajerskem nameravajo od leta 2017 izdelovati eno od različic prvega športnega terenca jaguar F-pace

Podjetje je naslednik morda bolj znanega Steyr-Daimler-Puch, v osnovi pa gre za podjetje, ki je nastalo že leta 1864 (Josef und Franz Werndl) in ki je izdelovalo puške. Leta 1924 se je podjetje preimenovalo v Steyr-Werke in se leta 1934 združilo s podjetjem Austro-Daimler-Puch.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin