SiolNET. Posel danes Novice
0,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Množično vrednotenje nepremičnin šele spomladi 2020

0,85

termometer

Nepremičnina
Lastniki naj bi obvestila o novih vrednostih nepremičnin prejeli aprila 2020. Foto: Thinkstock

Geodetska uprava Republike Slovenije (Gurs) množičnega vrednotenja nepremičnin po novem sistemu ne bo izvedla letos poleti, kot je bilo sprva predvideno, ampak spomladi prihodnje leto. Potrebujejo namreč dodaten čas za pripravo modelov vrednotenja. Lastniki naj bi obvestila o novih vrednostih nepremičnin prejeli aprila 2020.

Zamik množičnega vrednotenja je predviden s predlogoma novel zakonov o množičnem vrednotenju nepremičnin in o evidentiranju nepremičnin, ki sta med vladnimi gradivi, vlada pa bo o njih odločala predvidoma v četrtek. Rok za uveljavitev novih modelov vrednotenja nepremičnin in izvedbo novega cikla vrednotenja nepremičnin bi po predlogu prestavili z 31. julija 2019 na 31. marec 2020. "Obvestila o novih vrednostih bodo lastniki nepremičnin tako prejeli v aprilu 2020," so povedali na ministrstvu za finance.

Andrej Bertoncelj Posel danes Bertoncelj: Vlada si o davku na nepremičnine ni premislila

Ministrstvo: Zamik bo dal upravljavcem dodaten čas za preverjanje

"Ob strokovnih razpravah o modelih vrednotenja se je izkazalo, da je potreben daljši rok za njihovo usklajevanje, poleg tega pa je zaradi sprememb modelov vrednotenja in posledične spremembe posplošenih vrednosti mogoče pričakovati večji odziv lastnikov nepremičnin in občin v fazi javne razgrnitve modelov vrednotenja, kar tudi zahteva svoj čas," so pojasnili v zakonskem predlogu in dodali, da bo zamik dal upravljavcem zbirk podatkov o nepremičninah dodaten čas za preverjanje evidenc.

Gurs bo sicer septembra letos izvedel poskusno vrednotenje po novem sistemu. Lastniki bodo lahko prek spleta preverili, kakšna je vrednost njihove nepremičnine z dne 1. januarja 2019, in oddali pripombo na modele, ki bodo uporabljeni za njihovo občino. Občine bodo pripombe lastnikov zbrale, se do njih opredelile in jih posredovale Gursu v obdelavo. Gurs jih bo pregledal in prilagodil modele ter predlagal vladi, da modele sprejme do marca 2020, so povedali v Gursu.

S 1. aprilom 2020 bodo vrednosti nepremičnin določene na novo, lastniki bodo obvestilo o tem prejeli po pošti. Takrat bodo lahko tudi začeli postopke za uveljavljenje posebnih okoliščin za posamezno nepremičnino. V zvezi z zakonom o množičnem vrednotenju bo spremenjen tudi zakon o evidentiranju nepremičnin, predvideno je podaljšanje obstoječe ureditve vodenja podatkov o dejanski rabi zemljišč v zemljiškem katastru do 31. marca 2020.

Davek na nepremičnine Posel danes Koliko davka na nepremičnine plačujejo naši sosedi #infografika

Novi zakon določneje opredeljuje sistem vrednotenja nepremičnin

Sistem množičnega vrednotenja je bil prenovljen z novim zakonom, ki je začel veljati januarja lani in s katerim so želeli pred novim ciklom splošnega vrednotenja nepremičnin odpraviti pomanjkljivosti v prejšnjem zakonu, na katere je leta 2013 opozorilo ustavno sodišče.

Novi zakon med drugim določneje opredeljuje sistem vrednotenja, tako da bo vrednosti mogoče uporabiti tudi za potrebe obdavčenja. Javnosti omogoča sodelovanje v postopkih oblikovanja modelov vrednotenja, poleg tega bodo lahko lastniki ugovarjali posplošeni vrednosti nepremičnine z dokazovanjem posebnih okoliščin.

O davku na nepremičnine na ministrstvu za finance pravijo, da še pripravljajo pravne podlage. "S skupino pravnih strokovnjakov se proučujejo pravno sprejemljive rešitve, obenem se usklajujejo tudi nekatera bistvena strokovna vprašanja, kot so način določitve davčne osnove, primerne davčne stopnje in tako dalje," so povedali na ministrstvu.

Mateja Vraničar Erman Posel danes Mateja Vraničar Erman mora kot prva zapustiti finančnega ministra

Na finančnem ministrstvu poudarjajo, da bi bil davek na nepremičnine del ukrepov na davčnem področju, ki jih nameravajo predstaviti v kratkem. Dodajajo, da je pomembno, da se novi cikel množičnega vrednotenja izvede kakovostno, zato predlagajo omenjeni zamik.

"Na področju evidenc je bilo v zadnjih letih veliko narejenega, vendar še niso toliko urejene, da bi omogočale uvedbo davka na nepremičnine. Predvsem je to še manjkajoča evidenca dejanske rabe javnih cest in železnic, delno tudi evidenca dejanske rabe vodnih zemljišč, prav tako pa je zaželeno, da se dodatno preveri kakovost vseh podatkov o nepremičninah v registru nepremičnin," so še povedali na ministrstvu za finance.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin