Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 7. 2014,
16.03

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Microsoft Nokia

Četrtek, 17. 7. 2014, 16.03

7 let, 2 meseca

Microsoft bo odpustil 18.000 zaposlenih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriški proizvajalec programske opreme Microsoft je danes napovedal, da bo v letu dni odpustil okoli 18.000 zaposlenih. Kot razlog so navedli pripojitev Nokiine enote za proizvodnjo mobilnikov.

Kot so sporočili iz Microsofta, je najnovejši val odpuščanj del poenostavitve poslovanja in prilagoditve Nokiine enote krovni strategiji podjetja. Na račun "sinergij in strateških prilagoditev" naj bi od ukinili kar 12.500 pisarniških delovnih mest in mest v proizvodnji, za ostalih 5.500 pa niso navedli razloga.

Microsoft ima okoli 127.000 zaposlenih, kar pomeni, da bodo odpustili okoli 14 odstotkov zaposlenih. V podjetju ocenjujejo, da bodo večino odpuščanj izvedli še letos, prestrukturiranje pa naj bi zaključili najkasneje do konca junija prihodnje leto. Za odpravnine in druge stroške, povezane z prestrukturiranjem, bodo v naslednjih 12 mesecih odšteli med 1,1 in 1,6 milijarde ameriških dolarjev, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Prestrukturiranje "boleče, a potrebno" Izvršni direktor podjetja Satya Nadella, ki je februarja letos prevzel položaj glavnega izvršnega direktorja, je zaposlenim danes poslal elektronsko sporočilo, v katerim je prestrukturiranje označil za "boleče, a potrebno".

"Prvi korak do ustrezne organizacijske strukture je preureditev delovne sile. Na tem mestu je treba poudariti, da na nekaterih področjih delovna mesta ukinjamo, da drugih, strateških področjih, pa jih vzpostavljamo," je zapisal.

Microsoft je prevzem Nokiine enote za mobilne telefone zaključil aprila letos in s tem okrepil svoj položaj na trgu mobilnih naprav.

Pod novim vodstvom - Nadella je položaj glavnega izvršnega direktorja prevzel februarja letos - naj bi se Microsoft osredotočil na omrežja v oblaku in mobilne tehnologije. Podjetje naj bi postalo tudi bolj dinamično in vitko, v prihodnje naj bi prevzemali tudi več podjetij, je pred kratkim napovedal Nadella.

Več pozornosti bodo namenili pametnim telefonom Pričakovati je, da bo Microsoft odslej bistveno več pozornosti namenil pametnim telefonom. Gre namreč za področje, kjer tehnološkemu velikanu kljub naporom ni uspelo osvojiti opaznejšega tržnega deleža.

Kot je v sporočilu zaposlenim zapisal nekdanji šef Nokie oziroma novi vodja Microsoftovega oddelka za naprave Stephen Elop, se bodo usmerili predvsem na "ustvarjanje trga" za telefone z mobilnim operacijskim sistemom Windows. Najprej se bodo osredotočili na segment cenovno dostopnih pametnih telefonov, kjer sicer že precej zasičeni trgi beležijo tudi največ rasti.

Ne spreglejte