Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
15. 5. 2017,
18.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

GZS gospodarska rast napoved

Ponedeljek, 15. 5. 2017, 18.00

6 let, 7 mesecev

Letos še gospodarska rast, nato manjša ohladitev

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
GZS | Foto STA

Foto: STA

Slovenski potrošnik, trgovec, industrialec in gradbenik po letu 2008 še nikoli niso bili tako usklajeno optimistični, ugotavljajo v GZS. Po 2,9-odstotni rasti BDP v letu 2017 v prihodnjih dveh letih gospodarstveniki Sloveniji napovedujejo ohladitev na 2,8 in 2,7 odstotka.

Kot v fokusnem komentarju ugotavljajo analitiki Gospodarske zbornice Slovenija (GZS), je odličen položaj svetovnega gospodarstva pripomogel k temu, da so vse pomembnejše mednarodne ustanove prvič po nekaj letih dvignile ocene za svetovno gospodarsko rast na 3,5 odstotka. V območju evra dodaten optimizem podpirata Junckerjev načrt in visoka pripravljenost za naložbe v zasebnem sektorju, kar naj bi spodbudilo tudi rast gradbeništva.

Po predvidevanjih GZS ZDA ne bodo uveljavile radikalno protekcionistične politike, vseeno pa bodo iskale nove rešitve, da bodo delovna mesta deloma ustvarili tudi v ZDA.

Zasledovanje povprečja EU se nadaljuje

"Ugodna mednarodna konjunktura in rastoč optimizem med slovenskimi potrošniki, finančniki, industrialci in gradbeniki podajajo razmeroma trdne temelje, da bo gospodarska rast v letošnjem letu presegla lansko (2,5 odstotka), tudi s pomočjo rasti posojil. Pri mednarodnih predpostavkah menimo, da bo gospodarska rast v območju evra znašala okoli 1,6 odstotka, slovenska pa bo v naslednjih treh letih vsaj za eno odstotno točko višja," napovedujejo v GZS, kjer so konec minulega leta Sloveniji sicer napovedali 2,3-odstotno rast BDP.

Nafta in kovina dražje, kmetijske poljščine ne

Analitiki GZS menijo, da se bo cena sodčka nafte letos zvišala na 60 ameriških dolarjev, do leta 2019 pa od 65 do 70 dolarjev. Krepile se bodo tudi cene kovin, medtem ko bodo cene kmetijskih poljščin zaradi velikih zalog ostale na podobnih ravneh.

Cena sodčka nafte se bo po napovedih analitikov GZS letos zvišala na 60 ameriških dolarjev, do leta 2019 pa od 65 do 70 dolarjev.  | Foto: Gregor Pavšič Cena sodčka nafte se bo po napovedih analitikov GZS letos zvišala na 60 ameriških dolarjev, do leta 2019 pa od 65 do 70 dolarjev. Foto: Gregor Pavšič "Povprečno razmerje med dolarjem in evrom bo 1,08 v 2017 in 1,10 v 2018, saj menimo, da bo dolar nekoliko izgubljal vrednost v primerjavi z evrom, ker ameriška centralna banka ne bo hitela z dvigi obrestne mere," pojasnjujejo.

Generator rasti bo domača poraba

GZS za letos napoveduje 2,9-odstotno rast, ki ji bosta sledili dve leti nekoliko nižje rasti (2,8 in 2,7 odstotka). "Domača poraba, ki pomeni polovico BDP, bo generator gospodarske rasti, pridružila se bo ugodna dinamika pri naložbah (4-5 odstotna rast) kot pri izvozu blaga (med 4,4 in 5,5 odstotka). Cene se bodo v letošnjem letu povišale za okoli 1,9 odstotka, v prihodnjih dveh letih pa bi že lahko presegle dva odstotka. Slovenska gospodinjstva pospešeno nadomeščajo leta varčevanja, saj se bo število transakcij z nepremičninami še okrepilo, tudi cene. Povezano s tem se krepijo tudi prodajne številke v trgovini s pohištvom in belo tehniko," ugotavljajo analitiki.

Tveganje še naprej ostaja

Finančna kriza zaradi visokih vrednotenj delniških trgov in visoke zadolženosti svetovnega gospodarstva, relativno glede na BDP, lahko po mnenju GZS pripomore h koncu trenutnega poslovnega cikla.

"Cene nepremičnin so se v nekaterih državah povečale zaradi nizkih obrestnih mer na najvišje vrednosti v zadnjih nekaj letih. Smo tudi v obdobju rastočih geopolitičnih napetosti, migracij in iskanja preprostih rešitev za kompleksne težave (populizem). Večina tveganj za Slovenijo bo tako prihajala iz zunanjega okolja, kar je občutljivo, saj svojo konkurenčno prednost gradimo na odprtosti trgov in prostem pretoku ljudi," še opozarjajo slovenski gospodarstveniki.
 

Ne spreglejte