Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 10. 2011,
6.53

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 5. 10. 2011, 6.53

7 let, 2 meseca

Leto dni od začetka stečaja Vegrada še brez končnega pregleda vseh terjatev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred letom dni se je po večmesečni agoniji delavcev, ki niso dobili plač, ter drugih upnikov, ki so ostali brez poplačil, 6. oktobra lani začel stečaj gradbenega podjetja Vegrad.

Stečajna upraviteljica Alenka Gril doslej še ni uspela pripraviti končnega seznama preizkušenih terjatev. Načrtuje, da ji bo to uspelo do začetka novembra. Dolgotrajnost postopka preverjanja terjatev je posledica zahtevnosti in obsežnosti stečajnega postopka, je večkrat poudarila Grilova, ki je Okrožno sodišče v Celju tudi štirikrat zaprosila za podaljšanje roka za pripravo končnega seznama preizkušenih terjatev. Sodišče ji je ugodilo in ji rok nazadnje podaljšalo do konca letošnjega leta, vendar pa so trije upniki uspeli s pritožbo na Višjem sodišču Ljubljana, saj zakonodaja takšnega podaljšanja roka ne predvideva, vendar pa sodišče novega roka ni določilo.

Grilova v zadnjem izrednem poročilu glede preizkušanja terjatev, ki je bilo na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve objavljeno 3. oktobra letos, ponovno poudarja zapletenost prijavljenih terjatev in njihovo število primerja tudi s stečaji drugih slovenskih gradbenih podjetij, kjer so upniki prijavili bistveno manj terjatev.

Upniki v stečaju Vegrada prijavili za okoli 2400 terjatev Skupno so upniki v stečaju Vegrada prijavili za okoli 2400 terjatev, znotraj posamezne terjatve pa je lahko bilo več zahtevkov. Skupno jih je bilo okoli 3100. V prvem krogu je Grilova s sodelavci preizkusila okoli 2600 zahtevkov, ostale pa so jim "izjemno zapletene prijave", med njimi terjatve s hipotekami in terjatve podizvajalcev. Vse preostale terjatve bodo po napovedih Grilove preizkušene do konca oktobra oz. začetka novembra.

Vrednostno je bilo v prvem delu preizkušenih za okoli 63 milijonov evrov terjatev, od teh jih je bilo za 55 milijonov evrov priznanih in osem milijonov evrov prerekanih. Nepreizkušenih je ostalo za okoli 350 milijonov evrov terjatev.

V krovni družbi Vegrad brez dela ostalo 571 delavcev Ob stečaju je v krovni družbi Vegrad brez dela ostalo 571 delavcev, stečaju pa so v naslednjih mesecih sledili stečaji tudi vseh hčerinski oz. povezanih družb. Med njimi je "preživel" le Vegrad Projektivni biro, kjer je bila v začetku septembra letos potrjena prisilna poravnava.

Neurejene razmere v Vegradu in številne prijave so ob stečaju v Vegrad pripeljale tudi kriminaliste. Kriminalisti Policijske uprave Celje zaradi sumov nepravilnosti v poslovnem sistemu Vegrad obravnavajo več sumov kaznivih dejanj z različnih področij.

Od novembra lani so vložili več kazenskih ovadb, neuradno tudi proti nekdanji direktorici Hildi Tovšak. Med drugim naj bi ji očitali neupravičeno uporabo tujega premoženja, davčne utaje, goljufije in oškodovanja upnikov, kriminalisti pa s preiskavami še nadaljujejo.

S preiskovanje dogajanja v Vegradu se danes ukvarja tudi posebna skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala.

Ne spreglejte