SiolNET. Posel danes Novice
0,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Letna inflacija v območju evra januarja upadla na 8,5 odstotka

0,13

termometer

Hrana. pomanjkanje. Cene. prazne police. višanje cen. žito. suša. žita. račun. | Inflacijo še naprej poganjajo visoke cene energentov in hrane. | Foto: Shutterstock
Inflacijo še naprej poganjajo visoke cene energentov in hrane. Foto: Shutterstock

Območje z evrom je januarja na letni ravni zabeležilo 8,5-odstotno inflacijo, potem ko je bila ta decembra pri 9,2 odstotka, v prvi oceni ugotavlja evropski statistični urad Eurostat. Inflacijo so še naprej poganjale visoke cene energentov in hrane.

Cene energentov so bile januarja za 17,2 odstotka višje kot pred letom dni. Njihova rast se je sicer nekoliko umirila – decembra lani je bila 25,5-odstotna, novembra pa 34,9-odstotna.

Rahlo pa se je pospešila rast cen hrane, alkohola in tobaka. Te so bile januarja za 14,1 odstotka višje kot januarja lani, decembra pa so se zvišale za 13,8 odstotka.

Neenergetske industrijske dobrine so se podražile za 6,9 odstotka (decembra za 6,4 odstotka), storitve pa za 4,2 odstotka (decembra za 4,4 odstotka).

Bencin. Gorivo. Fosilna goriva. Dizel. Bencinski servis. Petrol. OMW. Energetika. Avtomoto V torek spremembe cen goriv. Kolikšne bodo podražitve?

Od držav, ki uporabljajo evro in za katere je Eurostat imel podatke, so najvišjo letno inflacijo januarja zabeležili v Latviji (21,6 odstotka), Estoniji (18,8 odstotka) in Litvi (18,4 odstotka).

Na drugi strani so najnižjo stopnjo letne inflacije zaznali v Španiji in Luksemburgu, kjer je po prvih ocenah znašala 5,8 odstotka. Sledila je Malta s 6,7-odstotno inflacijo.

Podatki za Slovenijo še niso na voljo.

ECB Posel danes ECB jutri v novo zvišanje obrestnih mer

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin