Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 10. 2013,
11.17

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

stanovanje gospodinjstvo

Sobota, 12. 10. 2013, 11.17

7 let, 2 meseca

Lani je bilo z velikostjo stanovanja zadovoljnih 81 odstotkov gospodinjstev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Leta 2012 je bilo z velikostjo stanovanja zadovoljnih 81 odstotkov slovenskih gospodinjstev, nekaj manj kot petina pa je ocenila, da imajo v stanovanju premalo prostora za bivanje.

Največ takih, kar 42 odstotkov gospodinjstev, je živelo v enosobnih stanovanjih in garsonjerah, ugotavljajo na republiškem statističnem uradu (Surs).

Splošno zadovoljstvo se je povečalo Splošno zadovoljstvo s stanovanjem se je lani v primerjavi z letom 2007 povečalo. Po mnenju gospodinjstev je bilo s stanovanjem na splošno zadovoljnih kar 95 odstotkov gospodinjstev, leta 2007 pa je bilo takšnih 88 odstotkov.

Ustrezno vodovodno napeljavo s pitno vodo in urejene odtoke ter odtočne cevi je leta 2012 imelo 97 odstotkov gospodinjstev. V 91 odstotkih so imeli centralno ogrevanje, to je za tri odstotne točke več kot leta 2007. Stanovanje je bilo opremljeno s klimatsko napravo v 19 odstotkih gospodinjstev, kar je osem odstotnih točk več kot leta 2007.

Klimatsko napravo je imelo tudi osem odstotkov gospodinjstev, ki so živela pod pragom tveganja revščine, med gospodinjstvi nad pragom tveganja revščine pa je to napravo imelo 21 odstotkov gospodinjstev.

V večini stanovanj je bilo v zimskem času dovolj toplo Gospodinjstev, ki so imela v stanovanju pozimi dovolj toplo, poleti pa dovolj hladno, je bilo 78 odstotkov. S poletno vročino v stanovanju in hkrati z mrazom pozimi pa sta se spopadala dva odstotka gospodinjstev. V večini stanovanj je bilo v zimskem času dovolj toplo (94 odstotkov).

Med gospodinjstvi v najemniških stanovanjih jih je 15 odstotkov ocenilo, da v njihovem stanovanju pozimi ni dovolj toplo. Med lastniki stanovanj je bil ta delež precej nižji (pet odstotkov).

S poletno vročino v stanovanju se je spopadalo 18 odstotkov gospodinjstev. Kar 14 odstotkov gospodinjstev je kljub klimatski napravi ocenilo, da so njihova stanovanja poleti prevroča.

Do trgovine je imelo dostop 85 odstotkov Za 89 odstotkov gospodinjstev s šoloobveznimi otroki je bila osnovna šola dostopna. Do trgovine je imelo dostop 85 odstotkov, do poštnih storitev pa 16 odstotkov gospodinjstev. Bančne storitve je leta 2012 prek interneta ali telefona urejalo 33 odstotkov gospodinjstev ali za tri odstotne točke več kot leta 2009.

Med nekoliko slabše dostopne storitve sta se uvrstila javni prevoz in zdravstvo. Po oceni 22 odstotkov gospodinjstev sta zdravstveni dom in javni prevoz zanje težko dostopna, 10 odstotkov gospodinjstev pa javnega prevoza ni uporabljalo.

Ne spreglejte