Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 11. 2022,
15.57

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

2

Natisni članek

energetska kriza delodajalci Matjaž Han Bojan Kumer

Petek, 11. 11. 2022, 15.57

1 leto, 5 mesecev

Kumer in Han delodajalcem predstavila predloge za blaženje energetske draginje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

2

Bojan Kumer in Matjaž Han | Foto STA

Foto: STA

Infrastrukturni in gospodarski minister Bojan Kumer in Matjaž Han sta danes delodajalcem predstavila predloge rešitev za blaženje energetske draginje v 2023, so na Twitterju zapisali na ministrstvu za infrastrukturo. Prve ukrepe naj bi vlada sprejela v kratkem.

Premier Robert Golob je namreč sprejem prvih ukrepov in usmeritev za pomoč gospodarstvu pri spoprijemanju z energetsko krizo napovedal za naslednji teden, dodatnih pa še v tednu zatem.

Premier je za STA povedal, da bodo ukrepi prinesli ustrezno raven cen plina in elektrike za podjetja, pri čemer naj bi bila cena subvencionirana do določene ravni porabe. Obenem pa vlada pripravlja tudi subvencijski shemi za čakanje na delo doma in za skrajšani delovni čas.

Ukrepi bodo po Golobovih napovedih začeli veljati 1. januarja, gospodarstvo pa jih ob veliki negotovosti glede cen energetske oskrbe v 2023 zaradi še vedno izjemno visokih tržnih cen elektrike in plina v kontekstu posledic ruskega napada na Ukrajino nestrpno pričakuje.

Učinek vseh dosedanjih ukrepov za blaženje draginje v gospodinjstvih in podjetjih je v tem letu po premierjevih besedah mogoče ovrednotiti na okoli 400 milijonov evrov, v prihodnjem letu pa na vladi pričakujejo, da bo njihov obseg desetkrat večji.

"Tudi gospodarstvo, ki bo letos deležno za okoli 100 milijonov evrov ukrepov, bo prihodnje leto potrebovalo več kot milijardo evrov zaradi obsega problema, ki bo bistveno večji," je v pogovoru s STA ta teden napovedal Golob.

Sprva je vlada predvidela, da bo za stabilizacijo razmer v 16 mesecih potrebnih okoli pet milijard evrov. "Za zdaj kaže, da bomo porabili manj, kar je dobra novica, in s tega vidika si upam napovedati, da bomo vse zastavljene ukrepe tudi izpeljali, medtem ko bo pritisk na javne finance nižji od pričakovanega," je bil optimističen Golob.

Ne spreglejte