Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 1. 2012,
15.14

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

gospodarska rast

Petek, 6. 1. 2012, 15.14

7 let, 2 meseca

Kovač: Napovedi o gospodarski rasti se bodo lahko še slabšale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ekonomist Bogomir Kovač je oceno Umarja, da bo gospodarska rast Slovenije v letu 2011 nižja od enega odstotka, za letos pa je pričakovati stagnacijo ali celo upad BDP, komentiral kot realno.

Kovač meni, da bodo napovedi za rast v letu 2012 najbrž negativne in pričakuje, da se bodo napovedi do polovice leta še slabšale.

"Gospodarska rast hitro peša" Kovač je poudaril, da so za lani pričakovali okoli 1,5-odstotno gospodarsko rast. "Ta en odstotek ali celo manj kot odstotna rast (točne podatke bomo imeli čez nekaj mesecev), vsekakor predstavlja relativno realen rezultat. V državi v zadnjem letu ni bilo področja, kjer bi napravili preboj. Vsepovsod drugje pa so se pozicije zapirale. Ko postavimo to pod črto, vidimo, da gospodarska rast preprosto hitro peša," je poudaril.

Ekonomist Mojmir Mrak pa je dejal, da glede na to, kar se dogaja v Evropi in pri nas, ocena Umarja nikakor ni presenetljiva.

"Letos bomo imeli recesijo in negativno rast" Kovač je ob tem izpostavil, da je povsem realno pričakovati, da bomo imeli v letu 2012 recesijo in negativno rast, če bomo izgubili še nekatere pozicije dinamične rast v izvozu, kar se z recesijo letos zna zgoditi. "Ta sicer ne bo tako dramatična kot 2009, ampak lahko se začnemo sukati okoli eno ali dvoodstotnega upada BDP. Kljub temu da smo rebalans načrtovali na precej višjih stopnjah rasti," je izpostavil.

Prepričan je, da so opozorila dovolj dramatična in realna, glede na to, da trenutno nimamo vzvodov. Opozoril je, da je na trgih, kjer so glavna slovenska izvozna tržišča, napovedana recesija in da z notranjimi vzvodi rasti enostavno ne moremo računati. "Kajti vse tisto, kar bi lahko na notranjem trgu naredili (od investicijskega povpraševanja...), je sedaj v hudi stagnaciji," je dejal.

Ocena Umarja o gospodarski rasti za Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS) ni presenečenje. Zbornica je že lani gospodarsko rast za leto 2011 in napoved za 2012 ocenjevala bistveno manj optimistično, a veliko bolj realno kot ostale makroekonomske institucije doma in v tujini, so sporočili iz zbornice.

Hribar Milič: Pričakovati je težave na EU trgih V razmerah, ko je slovensko gospodarstvo tako zadolženo, ko je pričakovati tudi težave predvsem na EU trgih in ko se država zadolžuje v vse težjih pogojih, je precej verjetno, da bo slovenska gospodarska rast odvisna samo od mednarodnih pogojev, pa je menil predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič.

Ti pogoji pa se še zaostrujejo, opozarja. "Po drugi strani pa tudi doma lahko pričakujemo zelo nizko investicijsko aktivnost, umirjeno potrošnjo in zmanjševanje obsega novih razvojnih projektov," še dodaja.

Vasle: Za letos je pričakovati stagnacijo Direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjan Vasle je na seji odbora za finance razkril oceno urada, po kateri bo gospodarska rast Slovenije v letu 2011 nižja od enega odstotka, za letos pa je pričakovati stagnacijo oz. ob morebitnem nadaljnjem poslabšanju razmer v mednarodnem okolju celo negativne stopnje rasti.

Zadnji podatki o gospodarski rasti Slovenije v lanskem in letošnjem letu, ki jih je predstavil Vasle, se tako občutno razlikujejo od jesenske napovedi. Umar je takrat namreč za leto 2011 napovedal 1,5-odstotno rast, za letos pa dvoodstotno, pri čemer je kmalu po objavi napovedi napovedal nadaljnje znižanje. Novih napovedi Umar uradno sicer še ni objavil.

Ne spreglejte