Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2011,
13.26

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Luka Koper stavka privilegiji

Ponedeljek, 1. 8. 2011, 13.26

4 leta, 6 mesecev

Korelič: Žerjavisti v Luki se borijo za pridobljene privilegije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Uprava Luke za izredno odpoved delovnih razmerij 23 članom stavkovnega odbora žerjavistov, nevidni delavci sveta podpirajo stavkajoče, dolgoletni prvi mož Luke Bruno Korelič: "Gre za privilegije".

Bruno Korelič, nekdanji dolgoletni prvi mož koprske Luke, pravi, da zadnja leta razmere v podjetju spremlja od daleč. "Dejstvo pa je, da je Luka Koper preteklih 30 let sistematično gradila svoj imidž kot varno pristanišče, kjer se ne dogajajo tovrstni ekscesi in tudi stranke – ladjarji so to znali ceniti, kar so ne nazadnje plačali z dobrimi cenami za storitve luke. Zdajšnji trenutek je posledica dejstva, da so v prejšnji upravi podlegli dolgoletnim zahtevam enega sloja delavcev – žerjavistov, ki so hoteli ne samo višje plače, ampak tudi drugačen status od večine drugih delavcev v Luki Koper."

Boj za privilegije ali kaj več? Precej podobno se je pred leti zgodilo na Slovenskih železnicah s položajem strojevodij, skratka "priviligiranost" enega dela zaposlenih v sistemu, zatrjuje Korelič. To se je zgodilo tudi v Luki in to je začetek konca, saj potem pridejo na površje tudi ljudje, ki menijo, da so od boga dani in jim je dovoljeno vse, potem pa se zgodijo take nesmiselne stavke, kot je tokratna stavka žerjavistov v Kopru. Zahteve so nesmiselne, pravi Bruno Korelič. Žerjavisti na mesec prejmejo več kot 1800 evrov neto

"Sloj, ki prejema nadpovprečno plačo na mesec, če se ne motim več kot dva tisoč petsto evrov bruto (okoli tisočaka in osemsto neto, op. p.), za to pa delajo štiri ure na dan in ne tako kot drugi zaposleni, sedem ali osem ur … na enem žerjavu delata dva in vsaki dve uri se menjata, vmes pa žerjavisti igrajo odbojko ali gredo celo v kino! To se dogaja, verjemite," poudarja Bruno Korelič. Danes nikjer na svetu ni več v veljavi takšne "formule", ker imajo upravljavci žerjavov danes na voljo najsodobnejša elektronsko vodena pomagala, ki ne zahtevajo več takšne zbranosti, kot je bila nujna in potrebna pred desetletji. "Uprava Luke Koper je zdaj hotela narediti korak naprej, da bi na dveh žerjavih delali trije ljudje, torej da bi lahko ta dvourni cikel odmora skrajšali za uro, in to očitno zelo žuli žerjaviste. Seveda vse skupaj nima nobene veze z varnostjo. Gre torej za problem pridobljenih pravic žerjavistov, ki se jim ti, razumljivo, preprosto nočejo odpovedati," še opozarja nekdanji dolgoletni direktor koprske Luke.

Ne spreglejte