Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Četrtek,
30. 3. 2017,
15.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

14

Natisni članek

Višje sodišče Boško Šrot Istrabenz Igor Bavčar

Četrtek, 30. 3. 2017, 15.31

6 let, 7 mesecev

Kmalu znana usoda Igorja Bavčarja

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

14

Igor Bavčar | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Čez manj kot 14 dni bi lahko epilog doživelo eno od najodmevnejših sojenj zaradi gospodarskega kriminala pri nas.

Nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar bo izvedel, ali bo zaradi spornega lastninjenja koprskega holdinga moral prihodnjih pet let preživeti v zaporu.

Na višjem sodišču v Ljubljani so za Siol.net pojasnili, da bo seja, na kateri bodo odločali o njegovi pritožbi zoper obsodilno sodbo prvostopenjskega sodišča, predvidoma 11. aprila. Na njej mu lahko sicer tudi zvišajo ali znižajo zaporno kazen.

Časa za odločitev je vse manj. Zaradi ponovitve sojenja in zavlačevanja na Bavčarjevi strani bo namreč postopek v drugi polovici junija letos dokončno zastaral.

Lani jeseni je sicer v javnosti zakrožil posnetek Bavčarja med igranjem košarke. To je bilo nedolgo zatem, ko se je izognil prestajanju zaporne kazni zaradi hude bolezni. Zaradi tega je minister za pravosodje Goran Klemenčič dejal, da bo v primeru zastaranja "storil vse, da bodo letele glave".


Preberite še:

Bo sodba Bavčarju pravnomočna pred zastaranjem?


Tudi v drugo spoznani za krive

Kot je znano, je bil Bavčar že julija 2013 spoznan za krivega kaznivih dejanj v poslih z delnicami Istrabenza, ki so njemu in sodelavcem navrgli 25 milijonov evrov zaslužka. S tem denarjem je Bavčar prišel do denarja za poskus prevzema Istrabenza.

Minister za pravosodje Goran Klemenčič je napovedal, da bodo v primeru zastaranja zadeve Istrabenz letele glave. | Foto: Klemen Korenjak Minister za pravosodje Goran Klemenčič je napovedal, da bodo v primeru zastaranja zadeve Istrabenz letele glave. Foto: Klemen Korenjak Za kriva sta bila spoznana tudi Bavčarjeva nekdanja tesna sodelavca Kristjan in Nastja Sušinski. Prvi bi moral v zapor za tri leta, drugi pa za dve leti. Vendar so pozneje sodbo razveljavili in začelo se je ponovno sojenje.

Drugače je bilo v primeru nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota, ki je bil v zadevi Istrabenz obsojen na pet let in deset mesecev zapora in je od konca leta 2014 na Dobu.

Tudi v drugo so bili vsi trije obsojeni. Bavčar je bil septembra lani znova obsojen zaradi pranja denarja, v primerjavi s prvim sojenjem pa ga je sodišče tokrat oprostilo obtožb o napeljevanju k zlorabi položaja (zato je kazen za dve leti nižja). 

Sodišče je sicer odločilo še, da mora Bavčar vrniti nekaj več kot 18 milijonov evrov nezakonito pridobljenega denarja, Kristjan Sušinski pa nekaj več kot dva milijona evrov.

Prepisal večino premoženja

Bavčar ima 1,5 milijona evrov davčnega dolga. Izhaja iz spornih poslov v Istrabenzu. Večine vrednejšega in vidnega premoženja se je Bavčar že znebil. Hišo v ljubljanskih Murglah je leta 2008 prepustil ženi, posestvo v Starem trgu pri Ložu pa je prevzel njegov sorodnik Evgenij Komljanec, ki je prej Bavčarju domnevno posodil 360 tisoč evrov.


Preberite še:

Politiki na radarju organov pregona: veliko hrupa, jalov izkupiček

Do kdaj se bodo roki pravice izogibali bavčarji, zidarji in grubeliči 

Ne spreglejte