Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
16. 9. 2015,
13.46

Osveženo pred

7 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ECE osebne finance

Sreda, 16. 9. 2015, 13.46

7 mesecev, 4 tedne

Kateri dobavitelj električne energije bo imel od oktobra največ kupcev?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z združitvijo dveh dobaviteljev električne energije v državni lasti bo oktobra nastal drugi največji ponudnik energije v Sloveniji. ECE bo oskrboval vsako četrto gospodinjstvo v državi.

Elektro Gorenjska Prodaja in Elektro Celje Energija se bosta prvega oktobra združila v podjetje Ece, ki bo postalo najbolj okolju prijazno energetsko podjetje v državi. To namreč že zdaj vsem svojim 160 tisoč odjemalcem brez doplačila ponuja energijo iz obnovljivih virov energije. Tako bo ostalo tudi v združenem podjetju, napovedujejo. Za obstoječe kupce bistvenih sprememb ne bo, bodo pa deležni dodatne ponudbe in storitev po konkurenčnih cenah.

Lastnika družb, Elektro Gorenjska in Elektro Celje, bosta imela v novem podjetju 25- oz. 75-odstotni lastniški delež. Združeno podjetje bo obvladovalo 23-odstotni tržni delež oziroma zagotavljalo električno energijo več kot 200 tisoč gospodinjstvom in 30 tisoč podjetjem. Računajo na okoli 150 milijonov evrov prometa. Na trgu bodo nastopili kot nacionalni dobavitelj elektrike, zemeljskega plina in biomase. Tako s poslovalnicami kot tudi storitvami bodo prisotni po vsej Sloveniji.

Skupaj je bolje in bolj preprosto "Gre za zgodbo pozitivne energije in sodelovanja, kjer bomo skupaj bolje, lažje in močneje nastopali na trgu. Skupaj je bolje in bolj preprosto. Našim kupcem obljubljamo, da bomo boljši in od obeh podjetij pobrali največ. Z združitvijo prihaja do dodatnih sinergijskih učinkov, ki se bodo prelevile v boljše storitev kupcev," je na tiskovni konferenci napovedal direktor družbe Elektro Celje Energija Mitja Terče, ki bo vodil združeno podjetje.

Tudi direktor podjetja Elektro Gorenjska Prodaja Rudolf Ogrinc je prepričan, da bodo kupcem skupaj lahko ponudili več kot vsak posebej. Podjetje, ki ga vodi, v skupno družbo prinaša brezplačni telefon, podaljšan čas obratovanja klicnega centra in spletno prodajo. To želijo nadgraditi z energijsko varčnimi aparati in storitvami ter svetovanjem pri učinkoviti rabi energije.

Na drugi strani bo Elektro Celje Energija v skupno družbo prispevalo električno energijo iz slovenskih obnovljivih virov energije ter bolj pregleden skupen račun. Ta združuje več merilnih mest ali različnih energentov na istem računu.

Odpuščanj delavcev ne bo "Velikokrat zgodbe o združevanju podjetij spremlja odpuščanje delavcev. Ker združujemo zdravi in uspešni podjetji, tega ne bomo počeli. Z obstoječimi delavci, teh bo skupaj nekaj več kot 80, želimo širiti storitve in povečevati tržni delež. Stavimo predvsem na širitev tržnega deleža na področju prodaje plina in biomase ter povečevanje storitev na področju rabe obnovljivih virov energije. Intenzivno delamo tako na organizaciji kot tudi na izobraževanju delavcev," je dejal Ogrinc.

Trgovci z elektriko v Sloveniji zaslužijo desetkrat manj kot v Nemčiji O cenovni ponudbi združenega podjetja Terče ni želel govoriti. "To je bolj vprašanje za državo, saj električna energija predstavlja manj kot tretjino skupnega zneska položnice. Trgovci z električno energijo v Sloveniji zaslužimo desetkrat manj kot v Nemčiji, naš delež pa vseskozi znižujemo," je odvrnil in dodal, da je nedavno država znova povečala prispevek za obnovljive vire energije. Položnice gospodinjstvom so zato dražje med enim in tremi evri, kar je skoraj 5-odstotno povečanje skupnega računa.

"Za toliko, kolikor je država nazadnje podražila skupen račun, niti približno ne znaša naša marža. Za zdaj na trgih ni videti višanja cen električne energije, zato so z naše strani kupci lahko brezskrbni," je še dejal.

Terče zato zaradi hudo konkurenčnega boja prihodnost slovenskih dobaviteljev vidi zgolj v nadaljnjem povezovanju. Teh je trenutno deset, od tega dva tuja.

Ne spreglejte