Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
10. 2. 2016,
14.41

Osveženo pred

7 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

osebne finance dražba Celovški dvori DUTB nepremičnine

Sreda, 10. 2. 2016, 14.41

7 mesecev, 4 tedne

Kakšne so izklicne cene na novi dražbi stanovanj v Celovških dvorih

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V Celovških dvorih bo po več propadlih dražbenih poskusih marca na novi dražbi na prodaj šest stanovanj. Cene se gibljejo od 113 do 210 tisoč evrov oziroma okoli tri tisočake za kvadratni meter.

Stečajni upravitelj žalskega podjetja Sigmanova Štefan Veren bo 17. marca na prvi javni dražbi v Ljubljani prodajal šest stanovanj v ljubljanski soseski Celovški dvori. Gre za stanovanja Vegradovega podizvajalca, ki jih je dobil kot kompenzacijo za opravljena dela, nato pa pristal v stečaju.

Od nekaj več kot 800 stanovanj, ki so bila zgrajena leta 2009, neprodanih ostaja še okoli 250. Več kot polovico sta jih kupila ljubljanski in republiški stanovanjski sklad, sto jih je prodal stečajni upravitelj Vegrada AM Bojan Klenovšek. V povprečju so bila prodana za 1.500 evrov na kvadratni meter.

Zasoljene izklicne cene Izklicna cena za najmanjše stanovanje v izmeri 33 kvadratnih metrov, s pripadajočim parkirnim mestom v podzemni garaži in kletno shrambo, znaša 113 tisoč evrov. To je okoli 3.400 evrov za kvadrat stanovanjske površine, brez parkirnega prostora in shrambe.

Najdražje, za izklicno ceno 210 tisoč evrov, bo na prodaj 75 kvadratnih metrov veliko stanovanje z dvema parkirnima mestoma in kletno shrambo. Kvadratni meter tako znaša okoli 2.800 evrov.

Za predhoden ogled nepremičnin se morajo zainteresirani kupci dogovoriti s stečajnim upraviteljem. Varščino v višini deset odstotkov morajo vplačati najpozneje do 16. marca.

Zanimanja za dva tisočaka na kvadratni meter ni bilo Glede na izkušnje Klenovška, ki je stanovanja v isti soseski pred tremi leti neuspešno najprej prodajal po ceni 2.700 evrov za kvadratni meter, kmalu zatem pa ceno spustil na dva tisoč evrov, kupcev za takšno ceno v tej soseski očitno ni.

Stečajnega upravitelja Verena smo vprašali, kako je postavil omenjene izklicne cene.

"Sama dražba bo pokazala, kakšen je interes kupcev za postavljeno ceno. Vsa stanovanja so pod hipoteko, zato ima besedo pri določanju izklicnih cen tudi hipotekarni upnik. Zanimanje za dražbo obstaja, ali bomo uspešni, pa ne morem napovedati," nam je odgovoril Veren.

Poudaril je, da gre za tržne vrednosti stanovanj, cenitev pa je izdelal zapriseženi sodni cenilec. Stanovanja so po njegovih besedah primerna za takojšnjo vselitev.

Kdaj bo na prodaj preostalih 227 stanovanj? S prodajo 227 stanovanj v Celovških dvorih pa še vedno čaka Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Ta je že lani poleti zagnala svojo informativno spletno stran s podatki o prostih stanovanjih. Na njej je objavila poziv zainteresiranim kupcem za nakup, a brez cen.

DUTB obiskovalce spletne strani opozarja, da trenutno še ni lastnica stanovanj in poslovnih prostorov, ki jih predstavlja. Ta predstavitev ni niti oglas niti ponudba. Vsi podatki so zgolj informativnega značaja in za DUTB ne ustvarjajo nobenih pravnih posledic, piše na spletni strani.

Zaradi pritožbe NLB glede ureditve lastništva prodaja stanovanj še vedno ni stekla. To je odvisno od tega, kdaj bodo pritožbeni zahtevki pravnomočno končani.

Kdaj, nam na DUTB niso znali povedati, prav tako ne, kakšne bodo prodajne cene. Po neuradnih informacijah bi se to lahko zgodilo konec aprila.

Ne spreglejte