Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
14. 1. 2015,
14.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Katar Doha

Sreda, 14. 1. 2015, 14.25

6 let, 7 mesecev

Kakšne priložnosti bodo v Katarju iskali slovenski poslovneži?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska podjetja imajo velike možnosti za prodor na arabski trg, a nujna sta vztrajnost in poznavanje kulture. Poslovanje je podobno evropskemu, kupci pa zahtevajo visoko kakovost izdelkov.

Katar v prihodnjih treh tednih ne bo le stičišče najboljših rokometašev sveta, tja je danes odpotoval tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Na povabilo katarskega emirja, šejka Tamima bin Hamada bin Kalifa al Tanija, se bo v družbi zunanjega ministra Karla Erjavca in državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Aleša Cantarrutija srečal z najvišjimi predstavniki te zalivske države.

Slovenska delegacija želi z obiskom dati nov zagon dvostranskemu sodelovanju, hkrati pa z ekipo slovenskih gospodarstvenikov vzpostaviti stike s tamkajšnjim poslovnim svetom. Z nafto in zemeljskim plinom bogata država je dežela priložnosti, še posebej na področju tehnologije, prenosa znanja, partnerstva s katarskimi podjetji ter razvoja malih in srednje velikih podjetij.

Družba Elan Inventa lani opremila tri športne dvorane Čeprav je bila blagovna menjave med državama v preteklosti zanemarljiva, je v prvem devetmesečju lani v primerjavi z letom 2013 skokovito narasla. Znašala je 6,5 milijona evrov, levji delež pa gre pripisati poslu, ki ga je, zahvaljujoč svetovnemu rokometnemu prvenstvu, opravila družba Elan Inventa. Ta je s športnimi rekviziti opremila tri športne dvorane. S skoraj pet milijonov evrov vredno naložbo si tako v begunjski družbi odpirajo vrata na sosednje trge.

Investicijskega sodelovanja med državama še ni. Zaradi številnih neizkoriščenih možnosti Slovenija v tej bogati arabski državi vidi velik potencial. Nekatera slovenska podjetja so v preteklosti že imela priložnost sodelovanja s Katarjem, a se zaradi nepoznavanja pravil igre, kulture drugih pogledov in običajev posli niso končali.

Ključno je poznavanje islamske kulture Ključnega pomena pri uspešni izvedbi posla je namreč prav poznavanje kulture. Ko želijo podjetja sodelovati s katarskimi družbami ali posamezniki, se morajo seznaniti z osnovami islamske kulture. Pri odpiranju podjetja je nujno tudi poznavanje pravila lastništva. Katarci so skoraj vedno lastniki 51 odstotkov podjetja. Le v izjemnih primerih lahko tuje podjetje dobi stoodstotno lastništvo.

Perutnina Ptuj prepričala s kakovostjo Zelo pozitivne izkušnje s poslovanjem na arabskem trgu imajo v Perutnini Ptuj. Čeprav je njihovo klobaso Poli mogoče kupiti v katarski prestolnici Dohi, uradno v Katarju še niso prisotni. V sosednji državi, Združenih arabskih emiratih, pa že dobro leto prek distributerja s klobasnimi izdelki oskrbujejo tamkajšnji trg.

"V segmentu perutninskih klobas so konkurenti predvsem domači proizvajalci in nekaj evropskih. Še vedno pa je naša osnovna konkurenčna prednost v kakovosti izdelkov," je povedal direktor prodaje David Visenjak in dodal, da za svoje izdelke iztržijo primerljive cene kot v Evropi.

Arabski kupci cenijo visoko kakovost izdelkov Visenjak je zato prepričan, da imajo uspešna slovenska podjetja precejšnje možnosti za vstop na arabski trg. "Način poslovanja je zelo profesionalen in evropski. Bistvenih razlik v primerjavi s preostalimi trgi ni. Tako kot drugi naši kupci tudi v Združenih arabskih emiratih najbolj cenijo visoko in konstantno kakovost proizvodov," je pojasnil prodajni direktor ptujske družbe, ki podjetjem svetuje, da si najprej poiščejo ustreznega partnerja.

Ta mora verjeti v proizvod in imeti dostop do trgovskih polic. Vmesnih členov med proizvajalcem in trgovsko verigo mora biti čim manj, embalažo pa je treba prilagoditi trgu. Prav tako je treba dobiti dovoljenje ustreznega ministrstva za uvoz, za kar je pogoj obisk njihovih predstavnikov v Sloveniji, da si ogledajo proizvodnjo. Vse skupaj lahko traja kakšno leto.

Unior v Katarju prisoten od leta 1998 Prek svojega katarskega distributerja tudi v zreškem Uniorju že 17 let uspešno prodajajo ročno orodje. Katarci največ povprašujejo po njihovih ključih, kleščah, kasetah in nasadnem programu, letna prodaja pa se giblje med 200 in 500 tisoč evri. "Način poslovanja je značilen za Bližnji vzhod ter močno pod vplivom njihovih življenjskih navad in kulture. Konkurenca je približno enaka kot v EU," so sporočili iz Uniorja.

Tudi v Zrečah priznavajo, da je vstop na arabski trg težaven in zahteva dolgotrajne marketinške aktivnosti, a možnosti za kakovostna slovenska podjetja so. Ko je izdelek med kupci sprejet, pa je pot veliko lažja, še pravijo.

S Slovenskim središčem do novih poslov Slovenija se bo v Dohi predstavila tudi s projektom Slovensko središče – I feel Slovenia, ki ga Rokometna zveza Slovenije organizira v sodelovanju z zunanjim ministrstvom, GZS, agencijo SPIRIT in vladnim uradom za komuniciranje. Od petka do ponedeljka bo v hotelu Ritz Carlton predstavitveni paviljon države za gospodarska, družabna, medijska in športna srečevanja. Častni pokrovitelj bo predsednik Pahor.

"Prizadevamo si, da bi na eni strani z vsebinskim vidikom projekta pritegnili zanimanje čim širšega poslovnega omrežja v Katarju in na drugi strani v povezavi s slovenskimi poslovneži, ki prihajajo v Katar, vzpostavili tako imenovano stično točko, kjer se lahko navežejo prvi poslovni stiki in se zgodi še marsikaj drugega," je povedal vodja središča Jernej Buzeti.

Prireditev v središču se bodo udeležili najvišji predstavniki podjetij, kot so Gorenje, Riko, Halcom, Telekom Slovenije, Petrol, Union hoteli, HIT, NLB, Evrosad, Bluemarine, Amicus in druga.

Verbič: Slovenska podjetja bi lahko igrala na note neuvrščenih V Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD), kjer si v okviru programa Invest to Slovenia že od leta 2008 prizadevajo za povezovanje kapitala, tovrstna srečanja pozdravljajo.

"Že vrsto let si prizadevamo za vzpostavitev stikov tako med investitorji kot tudi med podjetji, ki potrebujejo svež kapital. Katar je po tej plati izjemno zanimiv, a tudi zahteven trg, kar pa za slovenska podjetja ne predstavlja ovir. Ko ti enkrat uspe, gre za dolgotrajno partnerstvo," je bil jasen predsednik združenja Kristjan Verbič, ki se bo obiska tudi sam udeležil. V priložnostih športnega značaja namreč poleg gospodarske diplomacije vidi tudi pomembno turistično in kulturno promocijo države.

"Pogosto je na neformalnih srečanjih lažje vzpostaviti stike in uspešno poslovno sodelovanje. Temu primerno je velik tudi odziv slovenskih podjetij," je dejal in poudaril, da bi morala slovenska podjetja na teh trgih večkrat izkoristiti nekdanje skupne izkušnje v gibanju neuvrščenih.

Slovenija ima veliko prednost pred preostalimi državami na področju turizma, saj je zelena država, kar je Arabcem všeč. Katar poleg tega veliko investira, tako doma kot v tujini, pa tudi izjemno veliko gradi. Predvsem hotele, podzemne železnice, ceste, poslovne in zasebne stavbe.

Ne spreglejte