Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 2. 2024,
13.20

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

Natisni članek

svetovno prvenstvo v plavanju Doha Peter John Stevens

Sreda, 14. 2. 2024, 13.20

2 meseca, 1 teden

Svetovno prvenstvo v plavanju, Doha

Zanimivo družinsko ozadje Slovenca, ki je plaval v finalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96
Peter John Stevens | Slovenski plavalec Peter John Stevens bo danes ob 18.01 nastopil v finalu svetovnega prvenstva na 50 metrov prsno. | Foto Plavalna zveza Slovenije

Slovenski plavalec Peter John Stevens bo danes ob 18.01 nastopil v finalu svetovnega prvenstva na 50 metrov prsno.

Foto: Plavalna zveza Slovenije

Slovenski plavalec Peter John Stevens je v sredo na svetovnem prvenstvu v Dohi nastopil v finalu na 50 metrov prsno. Lani je na prvenstvu v Fukuoki zasedel osmo mesto, letos so njegovi cilji še višji. Kdo je 28-letnik iz Kranja z zanimivim družinskim ozadjem?

Peter John Stevens
Sportal Peter John Stevens končal na osmem mestu

Slovenski plavalec Peter John Stevens je v torkovem polfinalu s 27,04 sekunde dosegel sedmi izid na 50 m prsno in z uvrstitvijo v finale svetovnega prvenstva, ki bo na sporedu danes ob 18.01, dosegel svoj primarni cilj. "Svoj cilj sem dosegel, prišel sem do konca in jutri bo samo še zabava. To je boj in videli bomo, kdo bo prvi in kdo bo osmi," je Stevens, nekdanji plavalec Triglava, ki je lani prestopil v tržaški klub, napovedal pred finalom.

Baletno ozadje

Od kod v Kranju rojenemu plavalcu angleško zveneči priimek in srednje ime? Njegov oče je priznani britanski baletnik Andrew John Stevens, ki je kot koreograf delal v številnih mednarodnih gledališčih v tujini, mama pa je baletna pedagoginja in primabalerina ljubljanskega baleta Nena Vrhovec Stevens, ki je za svoje umetniško delo prejela tudi Prešernovo nagrado in nagrado Lydie Wisiakove za življenjsko delo. Starša sta se spoznala v Sloveniji, se zaljubila, sinu pa nadela ime Peter, ker se pač dobro sliši v obeh jezikih.

Stevens je bil tudi letos razglašen za slovenskega plavalca leta. | Foto: www.alesfevzer.com Stevens je bil tudi letos razglašen za slovenskega plavalca leta. Foto: www.alesfevzer.com

Čeprav bi marsikdo mislil, da plavalec iz Spodnjih Pirnič, ki je študiral v Tennesseeju v ZDA, govori z angleškim naglasom, to ne drži. Uporablja kleno gorenjščino, ime Peter pa izgovarja v slovenski obliki. Zanimivo je, da je naslov evropskega podprvaka iz Londona leta 2016 posvetil 22. obletnici poroke svojih staršev, srebrno kolajno s SP v Kanadi istega leta pa slovenskemu plavanju. 

Junija lani se je poročil z Američanko Sheridan Allen Stevens. Večno zvestobo sta si najprej obljubila na Bledu, potem pa še v Izoli.
 

Peter John Stevens
Sportal Stevens Sloveniji priplaval še drugi finale
Ne spreglejte