Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 4. 2016,
14.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,53

1

Natisni članek

Factor banka

Ponedeljek, 25. 4. 2016, 14.13

6 let, 7 mesecev

Herman Rigelnik: Z luknjo v Factor banki nimam nič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,53

1

Herman Rigelnik | Foto STA

Foto: STA

Nekdanji predsednik uprave ACH Herman Rigelnik je pred preiskovalno komisijo DZ, ki išče odgovorne za sanacijo bank, zagotovil, da z luknjo v Factor banki nima ničesar. To je bila majhna banka in ACH si pri njej ni veliko izposojal, je dejal.

Komisija je Rigelnika na zaslišanje povabila, ker je bil ACH s 44-odstotnim deležem nekdaj pomemben lastnik Factor banke, ki jo je Banka Slovenija septembra 2013 poslala v postopek nadzorovane likvidacije, ta pa se je medtem tudi že končal.

Rigelnik je povedal, da je Factor banka leta 2012 prvič izkazala slabše rezultate in nujna je bila dokapitalizacija, a zaradi leta 2008 spremenjene zakonodaje je brez soglasja vseh ostalih družbenikov niso mogli izvesti. Moral bi namreč dati ponudbo za prevzem, kar pa ni bilo v skladu s strategijo družbe, je pojasnil.

Eno takšnih posojil z ugodnejšo obrestno mero je dobil tudi sin dolgoletnega predsednika uprave Factor banke Borisa Pesjaka. Posojilo je bilo dano v skladu s pravili, komercialno se je to še vedno izšlo, je povedal Pesjak. Poudaril je, da je bila s takšno politiko seznanjena tudi Banka Slovenije in da nikoli niso dobili odziva, da bi bilo s tem kaj narobe.

Kako so bankirji iz Factor banke sami sebi in svojim sorodnikom dajali ugodna posojila

Nobeno posojilo v Factor banki ni bil nezavarovano, je pred komisijo dejal Pesjak in potrdil: "Imeli smo interni dogovor o nižjih obrestnih merah za posojila, ki jih je banka za reševanje stanovanjskega problema dajala zaposlenim in njihovim najbližjim sorodnikom."

Boris Pesjak je bil na položaju predsednika uprave Factor banke do sredine leta 2012, ko se je upokojil, a v banki ostal kot svetovalec uprave. Danes je proti njemu vloženih sedem odškodninskih tožb in 18 prijav za preiskavo, o katerih pa podrobnosti ne pozna, zato na vprašanja o konkretnih posojilnih poslih ni hotel odgovarjati. | Foto: Bor Slana Boris Pesjak je bil na položaju predsednika uprave Factor banke do sredine leta 2012, ko se je upokojil, a v banki ostal kot svetovalec uprave. Danes je proti njemu vloženih sedem odškodninskih tožb in 18 prijav za preiskavo, o katerih pa podrobnosti ne pozna, zato na vprašanja o konkretnih posojilnih poslih ni hotel odgovarjati. Foto: Bor Slana

Mihatovičeva ne čuti odgovornosti

"Da ne boste mislili, da smo delali škodo banki. V tem času smo imeli obrestno maržo nad povprečjem slovenskih bank," je dodal. V tem smislu se mu tudi znižanje obrestne mere za posojilo podjetja v lasti članice nadzornega sveta Vere Mihatovič ne zdi nič spornega. 

Tudi Mihatovičevo, ki je v nadzornem svetu zastopala interese družbe ACH kot pomembne lastnice Factor banke, je komisija danes že zaslišala. Mihatovičeva ne čuti odgovornosti za to, da je morala država Factor banko dokapitalizirati z 269 milijoni evrov. Na vprašanje, ali se je čutila odgovorno pri odobravanju posojil, ki so se potem izkazala za slaba, je odgovorila: "V času in prostoru mislim, da sem delovala odgovorno."

Ne spreglejte