Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 6. 2019,
7.14

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,61

3

Natisni članek

Adria Airways rezultati letalski prevoznik Slovenija

Četrtek, 27. 6. 2019, 7.14

4 leta, 9 mesecev

Komu bi Nemci prepustili Adrio? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,61

3

Vodstvo Adrie Airways danes kljub drugačnim pričakovanjem ni razkrilo ne poslovanja v lanskem letu ne načrtov za prihodnost. Skrivnost ostaja tudi ime strateškega partnerja, s katerim naj bi se nemški sklad 4K Invest dogovarjal o vstopu v lastništvo slovenskega letalskega prevoznika.

"Adria mora rasti in povečevati obseg prihodkov. Letala v vedno večji meri oddajamo družbam iz skupine Lufthansa, kar je stabilen in manj tvegan posel," je povedal direktor Adrie Airways Holger Kowarsch

"Ampak to ni dovolj. Adria potrebuje strateškega partnerja. V zadnjih letih smo se pogovarjali z več potencialnimi partnerji, o nekaterih ste tudi že poročali. Trenutno smo v pogovorih s podjetjem, katerega imena še ne morem razkriti." Potencialni partner, ki prihaja iz letalske industrije, je že začel s skrbnim pregledom, so sporočili iz Adrie.

Iz besed prvega moža Adrie izhaja, da aktivno iščejo partnerja, ki bi mu prodali del ali celotno družbo, s tem pa se postopoma umaknili iz Adrie. Kot je znano, so bili že dogovorjeni z ruskim proizvajalcem letal Suhoj, ki bi zagotovil sveža sredstva za Adrio in tudi nova letala, vendar je posel propadel. "Po podpisu pogodbe se ni zgodilo nič. Zato smo se odločili za njeno prekinitev," je povedal Kowarsch. Rusi so ponudili drugačno zgodbo, in sicer da so od posla odstopili zaradi slabega finančnega položaja Adrie.

Holger Kowarsch, prvi mož Adrie Airways | Foto: STA , Holger Kowarsch, prvi mož Adrie Airways Foto: STA , V nadaljevanju je opisal, koga si želijo za strateškega partnerja. Tako kot v ZDA naj bi tudi v Evropi v prihodnosti manjši prevozniki postali partnerji večjih letalskih družb in jim pomagali pri povezovanju manjših evropskih mest z letalskimi vozlišči. Adria bi na primer sodelovala z družbami, kot je Lufthansa, in potnike iz Slovenije in regije prevažala v Frankfurt, Pariz,...

Kowarsch je priznal, da so v preteklosti zapostavljali slovensko javnost. Zato so se odločili, da se bodo odprli in javno komunicirali svoje delovanje. "To je začetek novega razmerja z mediji," je poudaril.

"Opravičujem se našim strankam in zagotavljam, da bodo naši zaposleni poskrbeli za njihovo zadovoljstvo," je dodal. Poudaril je, da je delež odpovedanih letov majhen in znaša 2,4 odstotka, tako da ni razloga za zaskrbljenost. Samo za danes je bilo sicer po zadnjih podatkih odpovedanih šest letov.

"Za zamude in odpovedi so trije ključni razlogi. Prvi je zasedenost zračnega prometa v Evropi. Drugi so vremenske situacije, ki so značilne za to obdobje. Tretji pa so interni razlogi, ki jih rešujemo," je poudaril Tadej Notersberg, direktor sektorja operativa v Adrii.

Imeli so vzdrževalna dela na letalih, ki so se nepričakovano zavlekla. Poudaril je, da so tik pred rešitvijo zapletov, saj imajo na servisu samo še eno letalo. Pomembna težava je tudi pomanjkanje posadk, kar v zadnjem letu aktivno rešujejo. V zadnjem letu je Adria zaposlila več kot 50 pilotov in 70 članov kabinskega osebja. Napovedal je, da bodo težave rešili do konca julija oziroma začetka avgusta.

Adria Airways
Novice Se bo Adria reševala s hišnimi revizorji propadlega SCT?

"Insolventnost naknadno odpravljamo"

V Adrii so prvič javno potrdili, da so v zadnjem času dejansko izpolnjevali enega od znakov insolventnosti po slovenski zakonodaji, vendar da vodstvo naknadno sprejme ustrezne ukrepe, s katerimi jo odpravljajo. Kot smo razkrili na Siol.net, je Adria večkrat prevrednotila premoženje, kot je blagovna znamka, in s tem umetno povečala obseg kapitala.

"Z največjimi partnerji imamo dogovorjene plačilne roke. Med njimi so največje lizinške hiše, od katerih najemamo letala," je povedal Jože Režek, ki je v Adrii odgovoren za finance. Dodal je, da do Petrola nimajo nobenih odprtih obveznosti.

Kowarsch je že aprila napovedal, da je lanska izguba dosegla dvomestno številko v milijonih evrov. Na izgubo so vplivali stroški za odškodnine zaradi zamud in odpovedi letov, višja cena goriva, težave s kadri in počasen prevzem ter uvedba Saabovih letal tipa 2000, zaradi česar so imeli dodatne stroške s kratkoročnim najemanjem letal od drugih letalskih družb.

Adria Airways | Foto: STA , Foto: STA ,

Adria do konca meseca odpovedala več letov

Nekdanji državni letalski prevoznik Adria Airways, ki je od leta 2016 v rokah družbe AA International Aviation Holding oziroma nemškega sklada 4K Investments, se že nekaj časa sooča s kritikami zaradi nenadnih odpovedi in združevanj letov. Tudi do konca tega meseca je Adria odpovedala že več letov. V družbi so v zvezi s tem za zdaj le skopo pojasnili, da so se tako odločili iz tehničnih in operativnih razlogov, predvidevajo pa, da bodo svoje letalske operacije stabilizirali v začetku prihodnjega meseca.

Adria Airways
Novice Na agenciji za civilno letalstvo letos prejeli že 134 prijav proti Adrii

V Sindikatu prometnih pilotov Slovenije so medtem ocenili, da operativne težave niso posledica pomanjkanja denarnih sredstev, ampak slabe organizacije delovnega procesa.

Adria, ki trenutno prepelje 52 odstotkov vseh, ki potujejo prek ljubljanskega letališča, je tudi pred menjavo vzdrževalca letal. Pogodba o sodelovanju z Adrio Tehnika, ki zdaj izvaja redno linijsko vzdrževanje Adriinih letal, naj bi se iztekla konec avgusta, vzdrževanje pa naj bi od septembra opravljalo skandinavsko podjetje, so pred dnevi poročali nekateri mediji.

Adria Airways
Novice Težave Adrie: na brniškem letališču se pripravljajo tudi na črn scenarij #video
Ne spreglejte