Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2022,
14.09

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

7

Natisni članek

Banka Slovenije Rusija Ukrajina sankcije Sberbank

Torek, 1. 3. 2022, 14.09

2 leti, 1 mesec

Sberbank se umika z evropskega trga #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

7

"Nobenih razlogov ni več za kakršnokoli skrb, nobenih razlogov za odpiranje računov pri drugih bankah ali prenašanje premoženja na druge banke," je danes zagotovil predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak. Slovensko banko Sberbank v ruski lasti, ki je v nedeljo zaradi sankcij proti Rusiji prekinila poslovanje, je kupila NLB. Po dveh dneh zaprtja poslovalnic bo poslovanje Sberbank od srede spet potekalo popolnoma običajno. Komitenti Sberbank lahko s svojim premoženjem suvereno razpolagajo in "lahko mirno spijo", je dodal.  NLB je od Agencije za varstvo konkurence (AVK) za prevzem banke Sberbank že dobila dovoljenje. 

"Spremenilo se bo samo lastništvo te banke. Tega komitenti dejansko ne bodo občutili, in to velja tako za fizične kot pravne osebe," je še zagotovil Boštjan Vasle, guverner in član sveta Banke Slovenije.

NLB dobila dovoljenje za prevzem 

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je NLB izdala sklep o predčasnem izvrševanju koncentracije, pri čemer je upoštevala javni interes na območju Republike Slovenije, so sporočili iz AVK.

V skladu z zakonom o preprečevanju omejevanja konkurence lahko agencija izjemoma še pred izdajo odločbe izda sklep, s katerim dovoli izvrševanje koncentracije v določenem obsegu ali pod določenimi pogoji. Pogoj je, da podjetje v predlogu izkaže, da je takšno izvrševanje nujno potrebno za ohranjanje vrednosti naložbe ali za opravljanje storitev splošnega interesa.

 Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB, je povedal, da je "šlo za zgledno sodelovanje med državotvornimi institucijami, organi nadzora, regulatornimi organi in sistemsko banko, tudi ob podpori slovenske vlade. Izjemno hitro in učinkovito smo izpeljali ukrep, ki je zadržal operacije banke, ki smo jo pripeljali v varen pristan. Na drugi strani pa to pomeni pomembno krepitev operacij NLB na slovenskem trgu, ki se s tem ponovno pozicionira kot vodilna banka v državi". 

Brodnjak komitentom Sberbank sporoča, naj jih ne zaskrbi, če se danes, ob ponovnem zagonu poslovanja po dvodnevnem zaprtju, pojavijo kakšne operativne težave. "Sberbank danes razpolaga s potencialom NLB, likvidnostnimi rezervami, ki segajo v milijarde evrov in so večje od obsega vseh depozitov v Sberbank, so neobremenjene in kadarkoli na razpolago," je poudaril. "Ustrezne likvidnostne rezerve ima že sama Sberbank, zdaj pa ji je po potrebi na voljo še ves potencial skupine NLB," je podčrtal.

"Denarja bomo dali, kolikor bo treba, a smo prepričani, da od danes ne bo več navala," je dejal Brodnjak.

Sberbank: V varnih rokah slovenskega lastnika in hvala vsem za razumevanje.

Danes dopoldne je Sberbank sprostila ves plačilni promet, dvige in plačila s karticami ter delovala normalno. »Vesela in ponosna sem na zaposlene v banki, saj nam je s skupnimi prizadevanji uspelo izjemno dobro prebroditi to turbulentno obdobje. Ves trud je danes že poplačan z odzivi naših komitentov, kar nas neizmerno veseli,« je dejala Jana Benčina Henigman, predsednica uprave banke, ki se tudi zahvaljuje komitentom za zaupanje in potrpežljivost, kakor tudi vsem, ki so sodelovali pri procesu oblikovanja rešitve.
V poslovalnicah je bil danes po besedah predstavnikov banke povečan obisk zgolj prvi dve uri poslovanja, nato pa se je stanje povsem normaliziralo. Podobno izkušnjo so imeli tudi v klicnem centru. 

Bančni računi bodo na NLB preneseni ob koncu leta 

NLB namerava najprej spremeniti ime do zdaj ruske banke, nato pa to banko postopoma integrirati v NLB. Šele ob koncu postopka integracije, ki bo predvidoma trajal več kot leto dni, bodo bančni računi preneseni na NLB.

V prihodnjih mesecih bodo torej potekale aktivnosti za pripojitev Sberbank k NLB. Kako bo to vplivalo na število zaposlenih in poslovalnic – Sberbank jih ima 12, NLB pa jih bo imela kmalu 71 –, je po Brodnjakovih besedah še prezgodaj reči.

Izjemno hitro in učinkovito smo izpeljali ukrep, ki je zadržal operacije banke, ki smo jo pripeljali v varen pristan, je povedal Brodnjak.  | Foto: STA , Izjemno hitro in učinkovito smo izpeljali ukrep, ki je zadržal operacije banke, ki smo jo pripeljali v varen pristan, je povedal Brodnjak. Foto: STA ,

Glavne novosti 

1. Vse poslovalnice Sberbank bodo danes odprle svoja vrata in poslovale po običajnem urniku.

2. Vse pogodbe ostajajo nespremenjene, obstoječi računi in kartice pa veljavni.

3. Stranke banke bodo nemoteno poslovale in opravljale vse bančne storitve.

4. Omejitev pri izvajanju plačilnih transakcij ne doma ne v tujini ne bo več.

5. Ne bo več omejitve pri dvigovanju gotovine, stranke Sberbank bodo lahko že danes gotovino brez provizije dvigovale tudi na vseh bankomatih NLB v Sloveniji.

Ob tem so v NLB poudarili še, da odpiranje računov na drugih bankah in prenašanje poslovanja ni potrebno. "S tem ko je postala članica NLB Skupine, je namreč Sberbank deležna stabilnosti in močnega zaledja, njene stranke pa vseh koristi in prednosti, ki jih takšno partnerstvo prinaša," so dodali.

NLB se je hitro in odločno odzvala na nenaden izziv. V nekaj dneh je sklenila kupoprodajno pogodbo za pridobitev stoodstotnega lastniškega deleža v Sberbank.

Zaposleni se običajno vračajo na delovna mesta

Trenutno se tudi za zaposlene v Sberbank ne spreminja nič, danes se običajno vračajo na delovna mesta. Tudi uprava Sberbank za zdaj uživa zaupanje NLB, takojšnji posegi v upravo niso predvideni. Bo pa NLB, kakor hitro bo mogoče, prek skupščine imenovala nov nadzorni svet Sberbank.

S priključitvijo Sberbank k NLB bo sicer NLB znova postala vodilna banka v Sloveniji glede na bilančno vsoto. Obenem je Brodnjak izrazil ponos, da je NLB včasih sama potrebovala reševanje, danes pa nastopa v vlogi tistega, ki rešuje.

Sberbank
Novice Janša: Hranilne vloge v Sberbank so varne #vŽivo
Poslovalnice Sberbank so bile v ponedeljek in torek zaradi sankcij proti Rusiji ob njeni vojaški agresiji nad Ukrajino zaprte, poslovanje je bilo omejeno na kartično poslovanje, dvigi in plačila pa na 400 evrov dnevno.
Novice Rusi mrzlično dvigujejo denar z bankomatov #video
Vabilo
Novice "Rusom zmanjkuje hrane, goriva in pa volje za boj" #vŽivo

Sberbank se umika z evropskega trga 

"Sberbank se je glede na trenutno okolje odločila, da se umakne z evropskega trga," so sporočili iz banke. Sberbank namreč skladno z navodili ruske centralne banke ne bo več zagotavljala likvidnosti svojim podružnicam v Evropi, njeno izjavo povzema ruska tiskovna agencija Tass.

Sberbank se je znašla pod udarom ostrih sankcij EU, katerih cilj je omejiti dostop ruskih bank do kapitalskih trgov. Evropska centralna banka in Enotni odbor za reševanje sta v nedeljo sprejela odločitev, da njena evropska podružnica Sberbank Europe zaradi poslabšanja likvidnosti in nezmožnosti pravočasnega plačila svojih obveznosti prekine poslovanje.

Sberbank Europe je imela glede na podatke, dostopne na spletni strani banke, leta 2020 okoli 773.000 komitentov, največ v BiH (219.000), precej pa tudi v Srbiji (171.000) in na Češkem (111.000). V Sloveniji jih je naštela približno 49.000. Njena bilančna vsota je predlani znašala 12,9 milijarde evrov. Najvišja je bila na Češkem, 3,4 milijarde evrov. V Sloveniji je bila z 1,8 milijarde evrov tretja najvišja.

Banka na Dunaju bo prenehala s poslovanjem 

Evropska unija je zaradi vojaškega napada Rusije na Ukrajino sprejela sankcije, ki so v veliki meri usmerjene na finančno področje in vplivajo tudi na bančni sistem. Evropska centralna banka in Enotni odbor za reševanje sta odločila, da bančna skupina Sberbank Europa AG s sedežem na Dunaju preneha poslovanje.

Omogočen ji bo "normalen insolvenčni postopek", za njene hčerinske družbe pa se iščejo ali so se že našle rešitve, nekatere bodo tako prodane lokalnim bankam kot slovenske podružnice.

Nove lastnike ima tudi Sberbank na Hrvaškem, v Srbiji in BiH 

Srbsko banko Sberbank je danes že kupila srbska AIK banka, ki je v Sloveniji lastnica Gorenjske banke. Pogodbo o nakupu sto odstotkov delnic Sberbank Srbija je AIK banka danes sklenila s srbsko centralno banko, ki pa ni pod nadzorom ECB. 

Znano je, da se bo število zaposlenih v Srbiji, kjer NLB združuje dve banki, zmanjšalo za tretjino.

Hrvaška: denar strank je varen, pogoji poslovanja ostajajo nespremenjeni 

Sberbank na Hrvaškem je kupila Hrvatska poštanska banka. Sanirala jo bo hvaška centralna banka, kjer zagotavljajo, da bodo vloge varčevalcev absolutno varne in dostopne, poroča Hina.

Odločitev o sanaciji, ki jo bo izvedla HNB, je potrdila tudi Evropska komisija, so sporočili iz HNB. HNB bo po nalogu sanacijskega odbora na HPB prenesla 615.623 delnic, ki predstavljajo 100 odstotkov temeljnega kapitala Sberbank na Hrvaškem.

"To med drugim pomeni, da bo Sberbank od srede popolnoma likvidna kreditna institucija in da bo lahko izpolnjevala vse svoje obveznosti. Vse vloge državljanov in podjetij bodo po izteku moratorija ne glede na njihov znesek absolutno varne in dostopne," so v torek zvečer v sporočilu za javnost poudarili v HNB.

Moratorij na poslovanje hrvaške podružnice Sberbank se je iztekel v torek ob 23.59, tako da lahko banka danes normalno nadaljuje poslovanje. To pomeni, da stranke ne bodo več omejene z dnevnim limitom v znesku 7.280 kun ali 960 evrov, ki je veljal med moratorijem.

"Denar strank je popolnoma varen, pogoji poslovanja pa ostajajo nespremenjeni," so v sporočilu za javnost potrdili tudi iz banke HPB in dodali, da bo Sberbank danes ob 12. uri odprla poslovalnice za vse stranke, redno poslovanje pa bo nadaljevala kot članica skupine HPB. HPB, ki je šesta največja banka v državi, je v večinski lasti države.

Banka
Novice Hrvati v strahu za svoj denar hiteli na rusko banko

Sberbank BH prevzela ASA banka 

Novega lastnika ima tudi Sberbank BH, ki jo je, kot so za medije sporočili iz Agencije za bančništvo Federacije BiH, prevzela ASA Banka.

"Model zagotavlja varnost poslovanja banke prek prenosa lastništva. Banka bo poslovala v sklopu skupine ASA, večinski lastnik banke pa bo domača družba ASA Finance," je, kot poroča bosanski časnik Oslobođenje, povedal Mahmuzić.

Ponekod rešitve za hčerinske družbe Sberbank Europe še iščejo

Na Češkem, kjer je centralna banka v začetku tedna sprožila postopek za odvzem licence Sberbank CZ, so zajamčene vloge komitentov do sto tisoč evrov, poroča Tass, prav tako so dovoljenje za delovanje Sberbank odvzeli na Madžarskem, kjer prebivalstvu jamčijo enak znesek vlog.

Avstrijske in nemške komitente Sberbank medtem ščiti avstrijska jamstvena shema, ki v Nemčiji sodeluje z nemško jamstveno shemo zasebnih bank. Slednja je namreč tista, ki bi bila v primeru aktivacije sheme odgovorna za poplačilo.

Nekatere ruske banke bodo izključene iz plačilnega sistema Swift

Zadnji sveženj sankcij EU proti Rusiji zaradi vojaške agresije nad Ukrajino zajema tudi izključitev nekaterih pomembnih ruskih bank iz mednarodnega bančnega plačilnega sistema Swift. Med njimi sta tudi Sberbank in njena evropska podružnica Sberbank Europe, pod okrilje katere spada banka Sberbank v Sloveniji. Evropska centralna banka (ECB) in Enotni odbor za reševanje sta tako v nedeljo odločila, da mora skupina Sberbank Europe prekiniti poslovanje. Tako so bile v Sloveniji od ponedeljka zaprte vse poslovalnice, komitentom je bilo omogočeno le poslovanje s plačilnimi karticami, dvigi in plačila pa so do srede zjutraj omejeni na 400 evrov dnevno.

V EU je bil danes dosežen dogovor o izključitvi nekaterih ruskih bank iz sistema Swift. Sberbank ni med njimi.

Ne spreglejte