SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Japonska v prvem četrtletju zdrsnila v recesijo

3

termometer

 | Foto:
Japonsko gospodarstvo se je v prvem letošnjem četrtletju občutno skrčilo in znova zdrsnilo v recesijo.

BDP se je v četrtletni primerjavi znižal za 0,9 odstotka, v letni pa za 3,7 odstotka, je sporočila japonska vlada, ki zdrs v recesijo pripisuje padcu proizvodnje in domače potrošnje po potresu in cunamiju 11. marca.

Japonska, ki je tretje največje svetovno gospodarstvo, je tako v obdobju od januarja do marca že drugo četrtletje zapored zabeležila padec bruto domačega proizvoda (BDP). Dva zaporedna četrtletna padca pa tehnično pomenita recesijo.

Učinek naravne katastrofe je bil ogromen Japonski BDP se je v zadnjem lanskem četrtletju na četrtletni ravni znižal za 0,8 odstotka, v letni primerjavi pa je bil padec gospodarstva triodstoten.

Podatki za prvo četrtletje zajemajo le 20 dni po potresu in cunamiju, a je bil učinek naravne katastrofe ogromen. Večina analitikov je pričakovala, da bodo učinki vidni šele v drugem četrtletju.

Zaradi potresa in uničujočega cunamija je na Japonskem umrlo oziroma je pogrešanih več kot 24.000 ljudi, naravna katastrofa pa je dobesedno z zemljo zgladila nekatera mesta. Škoda je ocenjena na okoli 300 milijard dolarjev.

Potres in cunami sta prizadela številne tovarne, še posebej avtomobilske proizvajalce, ki so se soočali s pomanjkanjem rezervnih delov. Zaradi poškodovane nuklearne elektrarne v Fukušimi pa se je Japonska soočala tudi s pomanjkanjem električne energije.

V marcu sta se tako znižala tako obseg japonske proizvodnje kot domače potrošnje. Izvoz je prvič v zadnjih 16 mesecih padel, podjetja pa so poročala o manjših dobičkih in znižala napovedi za celotno poslovno leto.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin