Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 3. 2022,
10.57

Osveženo pred

2 leti

Oglasno sporočilo

Natisni članek

pogoji za stanovanjski kredit izračun kreditne sposobnosti stanovanjski kredit Izračun kreditne sposobnosti po novem PR članek

Ponedeljek, 21. 3. 2022, 10.57

2 leti

Izračun kreditne sposobnosti po novem pogojuje višji znesek

Oglasno sporočilo

Izračun kreditne sposobnosti zajema 76 odstotkov minimalne bruto plače, kar je po novem 816,57 evra. Preberite, kakšni so pogoji za stanovanjski kredit.

Kreditna sposobnost po novem nižja zaradi dviga minimalne bruto plače

Izračun kreditne sposobnosti po novem se nekoliko razlikuje od starega zaradi dviga minimalne bruto plače - natančneje za 38,15 evra. Izračun kreditne sposobnosti predstavlja omejitev banki, koliko kredita lahko odobri posamezniku ob upoštevanju njegovih dohodkov in obremenitev. Kreditna sposobnost, izračun katere naredi bančni svetovalec, poda informacije o tem, ali so mesečni dohodki posameznika dovolj visoki, da mu po plačilu mesečnih obveznosti kredita ostane dovolj denarja za zagotavljanje minimalnega življenjskega standarda. Prav tako pa poda izračun, kolikšen je najvišji mesečni obrok, ki ga lahko banka odobri glede na povprečne mesečne prihodke in finančne obveznosti. Izračun kreditne sposobnosti opredeljuje 76 odstotkov preostanka minimalne bruto plače na računu, ki po novem znaša 816,57 evra. Prej je bil ta znesek 778,42 evra.

kreditna-sposobost | Foto:

Kaj se pravzaprav upošteva pri izračunu kreditne sposobnosti?

Izračun kreditne sposobnosti po novem še vedno vključuje letne prihodke (enoletna plača, pokojnina itd.), obstoječe finančne obveznosti in nominirane stroške vzdrževanja družinskih članov. Od 1. 3. 2022 so se skladno s povišanjem minimalnega dohodka za 11,63 evra povišale tudi obveznosti za vzdrževane člane, tako da je v primeru kreditojemalca z vzdrževanimi otroki kreditna sposobnost dodatno zmanjšana. Na podlagi izračuna se poda mesečna anuiteta kredita in časovno obdobje odplačevanja.

Mesečna anuiteta ali mesečni obrok je znesek, s katerim posameznik odplačuje kredit v določenem časovnem obdobju. Anuiteto sestavljajo del glavnice in pripadajoče obresti, ki na začetku tvorijo prevladujoči del anuitete. Ko se znesek dolga postopno zmanjšuje, se zmanjšujejo tudi obresti, delež razdolžnine pa se povečuje.

Potrebujete stanovanjski kredit, a niste prepričani o svoji kreditni sposobnosti? Kreditna sposobnost posameznika je ustrezna, ko mu od rednih mesečnih dohodkov v zadnjih 12 mesecih po plačilu vseh mesečnih kreditnih obveznosti ostane 76 odstotkov minimalne bruto plače.

V mesečne kreditne obveznosti so zajeti vsi že obstoječi krediti, lizingi in obrok novega kredita. Izračun kreditne sposobnosti po novem še vedno obsega tudi strošek vzdrževanja družinskih članov, pri čemer mora za otroka ostati dodatnih 248,92 evra. Če otroka vzdržujeta oba starša, se ta znesek razpolovi, v primeru enostarševske družine pa je treba prišteti 324,86 evra. Število vzdrževanih družinskih članov je za kreditojemalca pomembno merilo, saj znižuje njegovo kreditno sposobnost. Izračun kreditne sposobnosti z dvigom minimalne plače in/ali minimalnega zneska za vzdrževane družinske člane poveča minimalen znesek, ki mora posamezniku ostati na računu, in posledično zmanjšuje kreditno sposobnost posameznika.

kreditna-sposobnost-kredit | Foto:

Izračun kreditne sposobnosti za stanovanjski kredit in vpogled v elektronski sistem Sisbon

Izračun kreditne sposobnosti po novem se morda res nekoliko razlikuje, a ugodni kreditni pogoji v banki Sparkasse ostajajo enaki. Ti omogočajo ugodne hitre, stanovanjske in potrošniške kredite brez skritih stroškov. Pri vsakem jemanju kredita je osnova za ugotavljanje kreditne sposobnosti višina obstoječih finančnih obveznosti in višina mesečnega priliva. Del tega so tudi prevoz na delo, regres, hrana in drugi prilivi, kot so avtorske pogodbe, najemnine itd.

Ob tem se preveri še korektnost poslovanja v kreditnem registru Sisbonu - elektronskem sistemu izmenjave informacij o zadolženosti fizičnih oseb. Iz njega je razvidno redno odplačevanje kreditov, prekoračitev limitov, izterjave, finančni lizingi in trenutna zadolženost posameznika.

Potrebujete okviren, a hiter informativni izračun kreditne sposobnosti? Informativni izračun kredita lahko opravite tudi na spletni strani banke Sparkasse. Izračun poda mesečno anuiteto, obrestno mero, efektivno obrestno mero (EOM), dobo odplačevanja in stroške odobritve kredita.

izracun-kreditne-sposobnosti | Foto:

Kako novi pogoji za stanovanjski kredit vplivajo na izračun kreditne sposobnosti

Stanovanjski kredit je popolna rešitev za nakup nove nepremičnine, vikenda, novogradnjo ali dogradnjo doma, poplačilo za refinanciranje manj ugodnega kredita ali sredstvo za popolno prenovo hiše in stanovanja.

Pogoji za stanovanjski kredit so nadvse ugodni, saj vključujejo financiranje do 80 odstotkov vrednosti zastavljene nepremičnine oziroma bodoče vrednosti nepremičnine. Doba odplačevanja kredita se prilagaja v soodvisnosti od zneska kredita in anuitete ter jo izbere kreditojemalec skupaj z odločitvijo med spremenljivo ali fiksno obrestno mero. Razlika med nespremenljivo in spremenljivo obrestno mero je ta, da je nespremenljiva obrestna mera fiksna in se ne spreminja. Spremenljivo obrestno mero pa sestavljata referenčna obrestna mera (banka prilagaja višino obroka Euriborju) in fiksni pribitek na referenčno obrestno mero.

Najem stanovanjskega kredita za komitente banke Sparkasse je še ugodnejši in poteka brez skritih stroškov, saj so storitve vodenja kredita, zastopanje pri notarju ter ocena tveganja kreditojemalca brezplačni.

logo-sparkasse | Foto:

Brezplačno svetovanje banke Sparkasse DomCheck ponuja vse informacije o nakupu nepremičnine na enem mestu

Se odločate za stanovanjski kredit, a potrebujete več informacij o obrestnih merah, novih pogojih za stanovanjski kredit ter fleksibilnosti kredita? Banka Sparkasse ponuja brezplačno svetovanje DomCheck, pri katerem kreditojemalec prejme vse informacije o kreditiranju, gradnji in nakupu nepremičnine. Svetovanje DomCheck odgovarja na vprašanja, kot so kakšen je izračun kreditne sposobnosti, kakšno nepremičnino si lahko privošči kreditojemalec in kakšna bo njegova mesečna obveznost (anuiteta).

Poleg tega najdete tudi odgovore na vprašanja, kot so kakšna je simulacija dviga mesečnega obroka v primeru, da se kreditojemalec odloči za spremenljivo obrestno mero, katera zavarovanja je smiselno skleniti ob najemu stanovanjskega kredita ter katero dokumentacijo potrebujete pred začetkom novogradnje.

V banki Sparkasse pogoji za stanovanjski kredit omogočajo neverjetno prilagodljivost v času gradnje ali selitve, saj ponujajo možnost odloga vračila kredita in najem kredita s sokreditojemalcem. Namenjeni so tudi samozaposlenim, pri katerih se namesto bruto/neto zavarovalnih osnov upošteva kazalnik EBITDA. Če je samostojni podjetnik brez bilance, pa se upošteva delež prihodkov glede na vrsto dejavnosti, ki jo opravlja.

Naročnik oglasnega sporočila je Vsi.si

Ne spreglejte