SiolNET. Posel danes Novice
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Inflacija v območju z evrom za januar ocenjena na 1,4 odstotka

0,01

termometer

inflacija

Inflacija v območju z evrom je bila januarja 1,4-odstotna, ocenjuje evropski statistični urad Eurostat. Gre sicer za prvo oceno, ki jo statistični urad lahko še spremeni. Če bo izračun potrjen, to pomeni novo znižanje rasti cen v državah z evrom - decembra lani so te beležile 1,6-odstotno inflacijo.

K januarski inflaciji so največ prispevale cene energije z 2,6-odstotno rastjo, sledile so cene hrane, alkohola in tobaka (1,8 odstotka), storitev (1,6 odstotka) in neenergetskih industrijskih dobrin (0,3 odstotka), je sporočil Eurostat.

Natančnejše podatke bo evropski statistični urad objavil 22. januarja.

Decembra je bila inflacija v območju z evrom 1,6-odstotna, kar je bilo 0,3 odstotne točke manj kot novembra.

Inflacija se s tem oddaljuje od cilja Evropske centralne banke (ECB), ki je rast cen tik pod dvema odstotkoma. Svet ECB na seji prejšnji teden ni spremenil denarne politike, potem ko je ECB skupaj s centralnimi bankami držav z evrom letos ustavila neto nakupe obveznic v okviru programa odkupovanja obveznic.

Program kvalitativnega sproščanja je svet ECB zagnal marca 2015, da bi povečal razpoložljivo likvidnost v finančnem sistemu in spodbudil inflacijska pričakovanja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin