Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
17. 3. 2017,
12.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

Eye Skycamp Snapmaker Rising sun Kickstarter

Petek, 17. 3. 2017, 12.46

6 let, 7 mesecev

Zanimive kampanje na Kickstarterju

Ideja, ki združuje iPhone in Android

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Svetovna platforma za množično financiranje Kickstarter bo kmalu praznovala osem let obstoja. Preverili smo, s katerimi zanimivimi projekti trenutno ustvarjalci poskušajo prepričati podpornike.

Podporniki so do zdaj na Kickstarterju financirali več kot 121 tisoč projektov, za katere so namenili več kot 2,7 milijarde evrov.

Slovenci so lani na treh platformah za množično financiranje (ob Kickstarterju še Indiegogo in Adrifund) prijavili 80 projektov, od katerih jih je bilo 38 uspešnih. Skupaj so zbrali 1,8 milijona evrov, kar je 300 tisoč evrov več kot leta 2015.

Katere zanimive kampanje so prav zdaj zelo uspešne na platformi za množično financiranje? Trenutno se predstavljajo tudi štirje projekti iz Slovenije.


Morda vas zanima še:

Slovenec z računalniško igro postal hit na Kickstarterju 

Slovenski startupi v zadnjem letu zbrali 1,8 milijona evrov


Eye

Pametni ovitek za Applov telefon iPhone združuje do zdaj nezdružljivo – na hrbtni strani ovitka je namreč še en zaslon, na katerem teče operacijski sistem Android. Tako so združili dva mobilna operacijska sistema, Android in iOS.

Ekran na hrbtni strani telefona je pet palcev velik AMOLED-zaslon (resolucija zaslona 1920 x 1080), ki poganja različico Androida 7.1 Nougat, ima 3 GB rama in režo za spominsko kartico microSD, omogoča pa povezovanje s četrto generacijo mobilne telefonije.

Za zdaj, 29 dni pred koncem projekta, je idejo podprlo nekaj več kot dva tisoč ljudi, ki so ji namenili več kot 293 tisoč dolarjev (272 tisoč evrov). Njihov načrt je bil zbrati vsaj 95 tisoč dolarjev (88 tisoč evrov).

Začetna cena: 95 dolarjev (88 evrov)

Rising Sun

Rising sun | Foto: Rising sun Foto: Rising sun

Namizna igra je postavljena v japonsko okolje in je prepletena z njeno zgodovino in folkloro. Igra jo lahko od tri do pet igralcev, ki morajo z boji osvojiti ozemlje.

Igro je na Kickstarter prijavil studio CoolMiniOrNot, ki ima že veliko izkušenj z namiznimi igrami.

Do konca kampanje je še 17 dni, trenutno pa so zbrali že več kot 2,2 milijona dolarjev (dva milijona evrov) in za več kot 700 odstotkov presegli svoj načrt. Projekt je podprlo več kot 22 tisoč ljudi.

Začetna cena: 100 dolarjev (93 evrov)

Skycamp

Med aktualnimi kampanjami je Skycamp trenutno zbral največ sredstev. 27 dni pred koncem je njihov projekt podprlo 782 ljudi in jim namenilo nekaj manj kot dva milijona dolarjev (1,8 milijona evrov) sredstev.

Skycamp je razširljiva streha, ki se v manj kot minuti spremeni v počitniško domovanje, v njem pa je prostora za dve odrasli osebi in dva otroka.

Ustvarjalci pravijo, da je primerna za večino vozil.

Začetna cena: 2.050 dolarjev (1.900 evrov)

Usnjeni čevlji

Čevlji | Foto: Handcrafted Dress Shoes Reinvented for the Modern Gentleman Foto: Handcrafted Dress Shoes Reinvented for the Modern Gentleman

Tudi manj inovativne ideje so lahko uspešne na Kickstarterju. To dokazujejo idejne vodje iz Miamija Ace Marks, ki so oblikovali usnjene čevlje in v le nekaj dnevih zbrali že skoraj 400 tisoč dolarjev (370 tisoč evrov), čeprav so si za mejo (da izvedejo projekt) postavili 20 tisoč evrov (18.500 evrov). Projekt je do zdaj podprlo več kot 1.500 ljudi.

Posebnost čevljev je, da lahko rabljene vrnete in dobite 60 dolarjev (55 evrov) dobropisa pri nakupu novih.

Začetna cena: 185 dolarjev (171 evrov)

Snapmaker

Snapmaker je železen 3D-tiskalnik, ki je za razliko od običajnih veliko manjši in cenejši. Osnovni 3D-tiskalnik je primeren za začetnike, ponujajo možnost dokupa različnih razširitev, upravljanje pa poteka prek zaslona, občutljivega na dotik.

Za izvedbo projekta so si postavili mejo 50 tisoč evrov (46 tisoč evrov), v enem tednu pa so zbrali več kot 400 tisoč dolarjev (371 tisoč evrov).

Začetna cena: 300 dolarjev (278 evrov)

Slovenski projekti

Med trenutno aktualnimi projekti na Kickstarterju zagonska sredstva zbirajo tudi štirje slovenski projekti. Neuspešnejši je S-holder Nika Vene. Izdelal je hlačne naramnice, ki moškim srajco zadržijo v hlačah.

Na Kicstarterju se je s podobnim projektom predstavil že pred leti, tokratni pa je po njegovih besedah še izboljšan. Štiri dni pred koncem kampanje je za več kot 1.800 odstotkov presegel svoj načrt in zbral več kot 94 tisoč dolarjev (87 tisoč evrov).

Mordhau | Foto: Facebook Foto: Facebook Hitro je svoj cilj dosegel tudi Marko Grgurevič z računalniško igro Mordhau. 21 dni pred koncem je zbral 168 tisoč dolarjev (156 tisoč evrov) oziroma 210 odstotkov več od načrta.

Za zdaj pod mejo pa sta ideja dveh škofjeloških dijakov, ki sta izdelala leseni brezžični polnilnik za pametne telefone, 41 dni pred koncem kampanje sta zbrala 1.200 dolarjev (1.100 evrov), in ideja B2S, ki želijo dvigniti raven hotelskih storitev.

Uspešnost Slovencev na platformah za množični financiranje | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Ne spreglejte