Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 10. 2016,
4.11

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

14

Natisni članek

MERKUR Hrvaška Agrokor Ivica Todorić Bine Kordež Hypo Alpe Adria DUTB nepremičnine dražba Pevec Mercator stečaj

Petek, 21. 10. 2016, 4.11

3 leta, 2 meseca

Hrvati naskakujejo sanirani Merkur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

14

Merkur | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Po Mercatorju, Drogi Kolinski in Žitu se Hrvati resno zanimajo za še eno veliko slovensko podjetje. Hrvaški trgovec Pevec, ki je v rokah več njegovih dobaviteljev, želi izpeljati nakup Merkurja. Prevzemni podvig bi financirali hrvaški pokojninski skladi.

Najnovejša tarča hrvaškega kapitala je Merkur, naš največji trgovec s tehničnim blagom, ki so ga slovenske banke in dobavitelji nedolgo nazaj sanirali in s pomočjo več desetmilijonskih odpisov dolga dvignili nazaj na noge.

Za prevzem Merkurja se po naših informacijah zanima hrvaški Pevec, ki naj bi tudi že poizvedoval o možnostih in pogojih nakupa dejavnosti in nepremičnin Merkurja. Prodajni postopki so že v teku in bi se lahko v nekaj mesecih tudi že končali.

Pri naskoku Pevca na Merkur bodo pomembno vlogo odigrali:

  • hrvaška politika, ki je v zadnjih letih potihoma in na različne načine podpirala prevzeme slovenskih podjetij in s tem agresivno širitev na naš trg.
  • hrvaški pokojninski skladi, ki naj bi financirali prevzemni podvig, in
  • hrvaški dobavitelji, ki so med največjimi delničarji Pevca in si z nakupom Merkurja obetajo odprto pot na trgovske police v Sloveniji.

V igri za nakup Merkurja je njegov nekdanji tekmec, ki je nastal kot hrvaški odgovor na Merkurjev prodor na njihov trg in je podobno kot Merkur kmalu po začetku krize bankrotiral pod bremenom bančnih posojil. | Foto: STA , V igri za nakup Merkurja je njegov nekdanji tekmec, ki je nastal kot hrvaški odgovor na Merkurjev prodor na njihov trg in je podobno kot Merkur kmalu po začetku krize bankrotiral pod bremenom bančnih posojil. Foto: STA ,

“Hrvaški Merkur” bi bil regionalni igralec

V igri za nakup Merkurja je torej nekdanji tekmec, ki je nastal kot hrvaški odgovor na Merkurjev prodor na njihov trg in je podobno kot Merkur kmalu po začetku krize bankrotiral pod bremenom bančnih posojil. Toda stečaj in ponovni vzpon Pevca je postal zgodba o uspehu, ki bo poskušala osvojiti še slovenski trg.

Medtem ko se finančna in poslovna sanacija Merkurja iz različnih razlogov vleče že več kot šest let, se je v primeru Pevca očitno zdavnaj končala. Zdravo jedro, ki so ga dobavitelji in hrvaška država odkupili iz stečajne mase, odpira trgovska središča, zaposluje in skokovito povečuje obseg prodaje na Hrvaškem.

Ko je položaj predsednika uprave Pevca ta mesec prevzel Jurica Lovrinčević, pa je ponovil že slišano: Pevec bo postal regionalni igralec. Pri tem je imel verjetno v mislih prevzem Merkurja in z njim 23 trgovskih središč po vsej Sloveniji.

 

Pevec kot edini interesent

V začetku septembra je stečajna upraviteljica Merkurja Simona Goriup prvič objavila oglas za prodajo Merkur Trgovine, osnovne trgovske dejavnosti. Izklicna cena za družbo, ki predstavlja zdravo jedro, je postavljena pri okoli 28,5 milijona evrov, interesenti pa morajo ponudbo oddati najpozneje do 5. novembra.

Da je najresnejši interesent Pevec, se je potrdilo, ko naj bi kot edini vplačal varščino in s tem pridobil pravico do vpogleda v Merkurjevo drobovje. Hrvati so po naših informacijah nedavno obiskali tudi podjetje Heta Asset Resolution, slabo banko avstrijskega Hypa, od katere Merkur Trgovina najema ključne trgovska središča. 

Po napovedih naj bi Heta še pred koncem leta začela s prodajo Merkurjevih nepremičnin. Rok za oddajo ponudb naj bi se iztekel v začetku januarja, tako da bi bil prodajni postopek lahko sklenjen že v prvi polovici prihodnjega leta.

Pomemben dejavnik pri prevzemu in konsolidaciji Merkurja je tudi družba Merkur Nepremičnine, ki ima v lasti pet velikih trgovskih središč (Ljubljana Vič, Koper, Kranj, Naklo in Jesenice). Njena največja lastnica je DUTB.

Pokojninski skladi, ki naj bi zdaj Pevcu pomagali pri nakupu Merkurja, so v preteklosti financirali tudi Agrokor Ivice Todorića, ki je prevzel Mercator. Med Todorićem in Pevcem že obstaja tesna vez. | Foto: STA , Pokojninski skladi, ki naj bi zdaj Pevcu pomagali pri nakupu Merkurja, so v preteklosti financirali tudi Agrokor Ivice Todorića, ki je prevzel Mercator. Med Todorićem in Pevcem že obstaja tesna vez. Foto: STA ,

Znova denar hrvaških pokojninskih skladov

O tem, kako resne so namere Pevca, pričajo tudi neuradne informacije, da so že stekle priprave na javno prodajo delnic (IPO). Prek nje bi zbral sredstva za prevzem Merkurja, katerega vrednost bi lahko presegla 70 milijonov evrov. Za to naj bi že najeli največjo investicijsko družbo na Hrvaškem, InterCapital iz Zagreba.

Kupci novih delnic Pevca bi bili hrvaški pokojninski skladi, ki upravljajo z milijardnim premoženjem in so odigrali pomembno vlogo v več velikih hrvaških prevzemih v Slovenji. Kot je znano, so v preteklosti izdatno financirali Agrokor Ivice Todorića, ki je leta 2014 uspešno sklenil prevzem Mercatorja, največje trgovske družbe pri nas. Danes še vedno obvladujejo deset odstotkov delnic Mercatorja.

Ni nepomembno, da med Todorićem in Pevcem že obstaja tesna vez. Po prevzemu Mercatorja se je moral Agrokor na zahtevo hrvaške agencije za varstvo konkurence "znebiti" številnih velikih nakupovalnih središč. Od tega jih je kar šest najel Pevec. Po tistem so se pojavile tudi špekulacije, da bi lahko Agrokor prevzel Pevca.

Za komentar smo se obrnili na Pevca. Njihova pojasnila bomo objavili, ko jih bomo prejeli.

 

Glavna ovira: najemne pogodbe za trgovska središča

Kljub vsemu je do prevzema Merkurja še dolga pot. Glavno oviro iskanju novega lastnika predstavlja dejstvo, da je Merkur najemnik (in ne lastnik) trgovskih središč in da postopek njihove prodaje poteka ločeno od prodaje dejavnosti. Zaradi tega obstaja nevarnost, da bi Pevec kupil dejavnost, nato pa ostal brez nepremičnin.

Najemne pogodbe, ki so razmeroma ugodne za Merkur in so omogočale njegovo hitrejšo sanacijo, veljajo le še nekaj let. Že prihodnje leto se izteče pogodba za trgovsko središče v Murski Soboti, leta 2018 za tri druga središča in leta 2019 za preostale. V najboljšem primeru bi novi lastnik in najemodajalec zvišal najemnino.

Če bi bil Merkur n aprodaj kot celota, bi bil brez dvoma zanimiv za številne finančne in druge investitorje. Tako pa ti ocenjujejo, da so tveganja zaradi nerešenega lastništva nepremičnin prevelika.

Bo Pevec počakal?

Tudi zato obstaja velika verjetnost, da Pevec (še) ne bo oddal ponudbe za nakup Merkurjeve dejavnosti in da bo aktualni prodajni postopek padel v vodo. V tem primeru bi stečajna upraviteljica Merkurja dobila več svobode pri prodaji in bi se lahko individualno pogovarjala s kupci oziroma se pri prodaji uskladila s Heto.

Nepremičnine, ki jih potrebuje za nemoteno delovanje, lahko ne nazadnje odkupi tudi Merkur Trgovina, ki ima na računu precejšnja denarna sredstva. Septembra lani je od Hete že kupila trgovsko središče Hudinja v Celju, po naših informacijah pa preučuje tudi možnosti za nakup treh drugih trgovskih središč po Sloveniji.

Bauhaus rekordno, M-Tehnika z dobičkom

Med razlogi, da se Pevec zanima za nakup Merkurja, ni le uspešno izvedena sanacija, ki so jo banke in dobavitelji morali izpeljati zaradi posledic propadlega menedžerskega prevzema družbe, ampak tudi okrevanje panoge.

Potem ko se je iz Slovenije umaknil Baumax, Merkur pa se je postavil nazaj na noge, se trgovci s tehničnim blagom, vrtnarskimi izdelki in izdelki za dom pobirajo iz krize. Prodaja se jim zvišuje, kupci se vračajo v trgovska središča …

Bauhaus je v lanskem letu dosegel rekordnih 67 milijonov evrov prihodkov od prodaje in šest milijonov evrov čistega dobička. Tudi M-Tehnika, ki je bila dolgo časa mlinski kamen okoli vratu Mercatorja, naj bi po zamenjavi vodstva in zaprtju več prodajaln z izdelki za dom naposled začela poslovati z dobičkom.

Kako s(m)o sanirali Merkur

Pred krizo leta 2008 je obseg prihodkov od prodaje v Merkurju, ki je posloval tudi na Hrvaškem, v Srbiji, BiH in Črni gori, močno presegel milijardo evrov. Toda recesija in posledice propadlega menedžerskega prevzema, ki ga je vodil Bine Kordež, breme odplačila najetih bančnih posojil pa naprtil Merkurju, so ga spravile na kolena.

Finančna in poslovna sanacija Merkurja je bila dolgotrajna, za njegovo nadaljnje preživetje pa so morali veliko žrtvovati vsi vpleteni. 

  • državne banke, ki so slaba posojila prenesla na DUTB, ter še nekaj drugih bank so se morali sprijazniti z več desetmilijonskimi odpisi, 
  • visoke izgube so nosili tudi tuji in domači dobavitelji, ki jim je bilo preživetje Merkurja v interesu, saj prek njegovih trgovskih polic ustvarijo pomemben del svoje prodaje,
  • na cesti je ostalo tudi več sto zaposlenih v Sloveniji in državah nekdanje Jugoslavije.

Sanacija Merkurja je potekala v dveh fazah. Z letom 2010 se je začelo reševanje prek  postopka prisilne poravnave, torej s programom poslovnega prestrukturiranja, odpisom dela dolga, finančno injekcijo in razlastitvijo menedžerjev. To ni zadostovalo.

Zato so se domislili novega načrta. Poleg novega dogovora o poplačilu terjatev iz prve prisilne poravnave so iz Merkurja izločili dve novi podjetji – Merkur Trgovina (dejavnost) in Merkur Nepremičnine (trgovska središča) –, ogrodje starega Merkurja pa poslali v stečaj.

Naprodaj tudi Mersteel

Podobno kot Merkur bodo skušali prek javne dražbe prodati tudi Mersteel SSC, zdravo jedro nekdaj največjega slovenskega trgovca z metalurškimi izdelki, ki je pod okriljem Merkurja končal v stečaju. V kratkem bo na prodaj za izklicno ceno 6,54 milijona evrov.

Ne spreglejte