Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 9. 2016,
16.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Koper Milan Mandarić Boris Popovič

Sreda, 21. 9. 2016, 16.41

6 let, 6 mesecev

Hladen tuš za Mandarića: sodišče znova začelo poenostavljeno prisilko FC Koper

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
kolaž

Koprsko okrožno sodišče je začelo poenostavljeno prisilno poravnavo nogometnega kluba FC Koper, v zvezi s katero so klub ta teden obiskali tudi kriminalisti. Koprčani so očitno sodišču uspeli dokazati, da terjatev z Marshallovih otokov, zaradi katere bo eden največjih upnikov Milan Mandarić verjetno ostal brez milijona evrov, ni fiktivna.

Nogometni klub FC Koper že leta bremeni dolg do Milana Mandarića, ki je pred leti vodil in financiral koprski nogometni klub. Dolg je do danes presegel milijon evrov. Pred meseci se je koprska občina, ki jo vodi Boris Popovič, odločila Mandarića 'otresti' s pomočjo podjetja iz davčne oaze.

Predlagali so poenostavljeno prisilno poravnavo, v kateri bi imel še konec lanskega leta Mandarić 73 odstotkov terjatev in s tem glavno besedo. A v začetku letošnjega leta se je med upniki nenadoma pojavilo podjetje Swiss Sport Agency, ustanovljeno sredi lanskega leta na Marshallovih otokih. FC Koper naj bi mu bil dolžan 2,12 milijona evrov za vračunane obveznosti po pogodbah za igralcev. S tem je podjetje dobilo glavno besedo med upniki (skupaj dobrih 60 odstotkov, kolikor je potrebnih za potrditev prisilne poravnave).

Popovičevi dokazali, da terjatev ni fiktivna?

Mandarić, ki bi v tem primeru ostal brez večine denarja – Swiss Sport Agency naj bi namreč soglašal, da upniki odpišejo 95 odstotkov terjatev –, se je pritožil na oklic poenostavljene prisilne poravnave, češ da je terjatev podjetja z Marshallovih otokov fiktivna.

Višje sodišče je njegovi pritožbi ugodilo in preklicalo začetek prisilne poravnave ter zadevo vrnilo okrožnemu sodišču v Kopru. To je FC Koper pozvalo, naj predloži dokaze in tehtne argumente o upravičenosti prisilne poravnave, predvsem pa naj dokaže, da terjatev podjetja z Marshallovih otokov ni fiktivna. S tem naj bi bil povezan tudi ponedeljkov obisk kriminalistov v klubu.

To je koprskemu klubu zdaj očitno uspelo, saj je koprsko sodišče danes začelo postopek poenostavljene prisilne poravnave za FC Koper. 

V pol leta zaslužili dva milijona? 

Sodišče je na Ajpesu danes objavilo odgovor koprskega kluba, iz katerega izhaja, da v klubu menijo, da sodišče v tej fazi - torej pred začetkom prisilke - ne more presojati obstoja terjatve. Kljub temu pa so sodišču predložili pogodbo z domnevno spornim upnikom in račun.  Iz dokumentacije je razvidno, da so pogodbo sklenili januarja letos, račun pa je bil izdan junija. Podjetje naj bi za koprski klub izvedlo svetovanje, pogajanja in podpis pogodbe s 15 igralci.

V klubu so sodišču pojasnili tudi, da naj bi njihov športni direktor Dušan Petkovič ves čas sodeloval s podjetjem z Maršalovih otokov.

Blokada na računu kluba

Vodstvo FC Koper ima zdaj mesec dni časa, da predloži posodobljen seznam upnikov, ki bodo glasovali o poenostavljeni prisilni poravnavi.

"Nimam dovolj energije, da bi se spuščal na nivo teh gospodov," pa dogajanje komentira Mandarić. Za nadaljnje komentarje nas je preusmeril na odvetnika Francija Matoza, ki pa se na telefon ni oglasil. Tudi koprski župan Boris Popovič in vodja koprskega kluba Valter Valenčič se na naš klic nista oglasila.

Po četrtkovem poročanju spletnega portala RTV Slovenije MMC je Mandarić včeraj sicer na sodišču dosegel izvršbo in se usedel na klubski račun. Ta je po podatkih na Ajpesu trenutno blokiran.

 

 

Ne spreglejte