SiolNET. Posel danes Novice
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gradbeni inšpektor izdal odločbo glede Kemisa

0,02

termometer

Kemis Vrhnika Nanut Šimenc
V Kemisu so povedali, da odločbe gradbenega inšpektorja še niso prejeli. Foto: STA

Gradbeni inšpektor je pred kratkim zaključil ugotovitveni postopek v zvezi z vprašanjem, ali so po požaru obnovljeni objekti Kemisa na Vrhniki črna gradnja. Vsebina še ni znana, saj vročanje inšpekcijskih odločb še poteka. V Kemisu so za STA povedali, da odločbe še niso prejeli.

"Pri objektih A in B je gradbeni inšpektor pred kratkim zaključil ugotovitveni postopek ter izdal inšpekcijski odločbi," so danes za STA povedali na okoljskem ministrstvu. "Trenutno poteka faza vročanja inšpekcijskih odločb. Do njihovih vročitev več informacij o njihovi vsebini ne moremo podati," so povedali. Direktor Kemisa Boštjan Šimenc je za STA zatrdil, da družba odločbe še ni prejela.

kemis Novice Kemisu grozi odklop vode

Gradbena inšpekcija naj bi potrdila prvotno odločitev

V Kemisu so v okviru sanacije po požaru maja 2017 med drugim izvedli celovito nadgradnjo požarnega sistema, v okviru katere so med drugim celotno skladišče odpadkov pokrili s samodejno gasilno napravo na težko peno. Po požaru sanirani objekt obsega odprto nadstrešnico, kjer se hranijo odpadki, prizidek k njej ter kot del novega samodejnega gasilnega sistema na novo zgrajeni podzemni betonski rezervoar za požarno vodo z nadzemnim zabojnikom.

Gradbena inšpekcija je avgusta lani ugotovila, da bi za gradnjo rezervoarja Kemis potreboval gradbeno dovoljenje, ki pa ga ni pridobil. Zato je sklenila, da so vsi trije po požaru obnovljeni objekti reciklažnega centra črna gradnja, in Kemisu naložila odstranitev. Prav tako je moralo podjetje prenehati opravljati dejavnost v spornih objektih, piše STA.

Časnik Delo je poročal, da je gradbena inšpekcija potrdila prvotno odločitev glede podzemnega rezervoarja ter za črno gradnjo razglasila tudi glavno stavbo Kemisa in nadstrešnico. Časnik Delo je poročal, da je gradbena inšpekcija potrdila prvotno odločitev glede podzemnega rezervoarja ter za črno gradnjo razglasila tudi glavno stavbo Kemisa in nadstrešnico. Foto: Andreja Lončar

Po Kemisovi pritožbi je ministrstvo za okolje in prostor septembra odločbo inšpektorata odpravilo in mu zadevo vrnilo v vnovični postopek. Oktobra je inšpektorat izdal novo delno odločbo, s katero je znova ugotovil, da je podzemni rezervoar črna gradnja, zato ga mora Kemis odstraniti do 15. aprila.

Postopek v primeru drugih dveh objektov pa je tekel naprej in se očitno zaključil pred kratkim. Časnik Delo je ta teden poročal, da je tudi v tem primeru gradbena inšpekcija potrdila prvotno odločitev ter za črno gradnjo razglasila tudi glavno stavbo Kemisa in nadstrešnico.

kemis Posel danes Kemis mora na črno zgrajeni rezervoar odstraniti do 15. aprila

Kemis opozarja, da ne bo mogel prevzemati nevarnih odpadkov

V Kemisu so že danes opozorili, da v prihodnje ne bodo mogli prevzemati nevarnih odpadkov. Inšpektorat za okolje in prostor (IRSOP) je namreč 28. februarja izdal odločbo, po kateri mora Komunala Vrhnika družbi Kemis prekiniti dovod vode, ker je rezervoar za požarno vodo črna gradnja. Komunala je odločbo prevzela 2. marca, izvršiti pa jo pa mora v desetih dneh.

Po odločbi inšpektorata bodo v Kemisu ostali brez vode v hidrantnem omrežju, zaradi česar ne bodo mogli zagotavljati požarne varnosti, to pa bi ogrozilo tudi trenutno 800 ton nevarnih odpadkov na lokaciji, so zapisali. Na odločbo inšpektorata se bodo pritožili.

"Kemis trenutno skladišči približno 800 ton nevarnih odpadkov in zato je odločitev IRSOP popolnoma nepredvidljiva za okolje, saj bi Kemis ostal brez možnosti gašenja morebitnih zametkov požara," je družba opozorila v današnji izjavi za javnost. V družbi dodajajo, da v primeru prekinitve vode ne bodo mogli več prevzemati nevarnih odpadkov od poslovnih partnerjev, kar bo še dodatno povečalo kopičenje nevarnih odpadkov na izvozu in s tem povečanje požarnega in okoljskega tveganja.

Kemis Vrhnika Nanut Šimenc Posel danes Kemis lahko kljub črni gradnji še naprej opravlja dejavnost

Pri Elektru Ljubljana potrdili, da so Kemisu že odklopili elektriko

"IRSOP tako še dodatno stopnjuje težave na področju ravnanja z odpadki ter neposredno ogroža zdravje prebivalstva in poslovanje gospodarskih družb," so še navedli. Medtem so pri Elektru Ljubljana za STA potrdili, da so Kemisu že odklopili elektriko. Tudi do tega je prišlo v skladu z odločbo inšpekcije.

Po mnenju družbe je odločitev inšpektorata posebej nerazumljiva zaradi dejstva, da je Kemis že pred meseci vložil vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja za objekt C (bazen z vodo za gašenje). Upravna enota pa je sprožila spor pred vlado glede pristojnosti. Vlada je šele prejšnji teden odločila, da mora o izdaji gradbenega dovoljenja odločiti Upravna enota Vrhnika.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin