SiolNET. Novice Slovenija
1,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kemisu grozi odklop vode

1,16

termometer

kemis
Foto: Andreja Lončar

Vrhniška družba Kemis je prejela odločbo, s katero ji grozi odklop iz vodovodnega omrežja, je za STA potrdil direktor družbe Boštjan Šimenc. Gre za posledico odločbe okoljskega inšpektorata iz oktobra lani, da je podzemni rezervoar za požarno vodo nelegalen objekt, ki ga mora Kemis odstraniti do 15. aprila letos.

Kot je povedal Šimenc, se bodo na odločbo pritožili, saj bi prekinitev dobave vode onemogočila požarno varnost objekta in vseh odpadkov, skladiščenih v njem, poroča STA.

Inšpektorat RS za okolje in prostor je z odločbo 14. oktobra 2019 Kemisu naročil, da mora nelegalni objekt, podzemni rezervoar za požarno vodo, v sklopu reciklažnega centra na Vrhniki odstraniti do 15. aprila 2020. Kemis za objekt nima ne gradbenega ne uporabnega dovoljenja. Gradbeni zakon obravnava tak objekt kot nelegalen objekt, so takrat pojasnili odločitev.

Črna gradnja naj bi bila tudi glavna stavba

Kemis Vrhnika Nanut Šimenc Foto: STA Če je nedovoljen objekt priključen na gospodarsko in javno infrastrukturo, mora upravljavec priključke po navedbah inšpektorata odklopiti, razen če so potrebni za izvršitev inšpekcijskih ukrepov ali pridobitev predpisanih dovoljenj.

Po poročanju časnika Delo so ta teden sicer zaokrožile informacije, da je gradbena inšpekcija za črno gradnjo razglasila tudi glavno stavbo Kemisa in nadstrešnico. Kot je danes za STA povedal Šimenc, o tem ne vedo ničesar.

kemis Posel danes Kemis mora na črno zgrajeni rezervoar odstraniti do 15. aprila

Sanacija po požaru leta 2017

V Kemisu so v okviru sanacije po požaru maja 2017 med drugim izvedli celovito nadgradnjo požarnega sistema, v okviru katere so vse skladišče odpadkov pokrili s samodejno gasilno napravo na težko peno. Območje trdnih odpadkov in manj nevarnih tekočih odpadkov so ob tem pregradili v manjše požarne sektorje, s čimer so fizično omejili širjenje plamena, poroča STA.

Kemis Vrhnika Nanut Šimenc Posel danes Kemis lahko kljub črni gradnji še naprej opravlja dejavnost

Po požaru sanirani objekt obsega odprto nadstrešnico, kjer hranijo odpadke, prizidek k njej ter kot del novega samodejnega gasilnega sistema na novo zgrajeni podzemni betonski rezervoar za požarno vodo z nadzemnim kontejnerjem. Tega bi Kemis lahko zgradil le na podlagi gradbenega dovoljenja, ki pa ga ni pridobil.

V požaru poškodovani trije objekti

Gradbena inšpekcija je zato v začetku avgusta lani ugotovila, da so vsi trije objekti reciklažnega centra, obnovljeni po požaru, črna gradnja. Podjetje je obnovo izvedlo brez gradbenega dovoljenja, so ugotovili inšpektorji in Kemisu naložili odstranitev. Prav tako so podjetju naložili takojšnjo ustavitev izvajanja dejavnosti v spornih objektih.

Kemis Vrhnika Nanut Šimenc Foto: STA

Po Kemisovi pritožbi je ministrstvo za okolje in prostor septembra odločbo inšpektorata odpravilo in mu zadevo vrnilo v ponovni postopek. Ta naj bi novo odločitev izdal v roku enega meseca, a tega ni storil.

Izdal je le delno odločbo, v kateri je presodil, da je podzemni betonski rezervoar za požarno vodo, ki ga je Kemis zgradil v obdobju sanacije po požaru, črna gradnja. A ker ta objekt ni bistven za Kemisovo dejavnost, jo podjetje lahko opravlja še naprej.

Še vedno pa ni odločitve o drugih dveh objektih v okviru reciklažnega centra. Inšpektorat mora presoditi, ali sta bila po požaru le obnovljena ali pa zgrajena na novo. Po neuradnih informacijah naj bi, kot omenjeno, presodili, da gre za črno gradnjo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin