Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
14. 10. 2015,
9.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Gašpar Gašpar Mišič

Sreda, 14. 10. 2015, 9.10

6 let, 6 mesecev

GGM z Delavsko hranilnico istočasno posluje kot zasebnik in javni funkcionar

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Šef Komunale Koper Gašpar Mišič je refinanciral dolgove svojega podjetja. To je naredil pri Delavski hranilnici, na katero je Komunala prenesla bančne posle. Ne gre za vezane posle, trdi Mišič.

Gasspar Invest je pri Delavski hranilnici septembra lani dobil ugodno posojilo v višini dveh milijonov evrov, z njim pa očitno poplačal staro pri Banki Koper. S tem se je nepremičninsko podjetje za 15 let rešilo skrbi, saj bo moralo novo posojilo vrniti šele leta 2029, v Dnevniku piše Tomaž Modic.

Tudi stroški financiranja so razmeroma ugodni. Če je pred tem Gasspar Invest plačeval po štiriodstotni in višji pribitek, so mu v Delavski hranilnici zagotovili 3,5-odstotnega. Letos, ko so povprečne obrestne mere na tovrstna posojila strmoglavile na nekaj manj kot 2,6 odstotka, pa so se tudi v Delavski hranilnici odločili, da Gasspar Investu omogočijo nižji, 2,9-odstotni pribitek.

V istem obdobju sta posle k Delavski hranilnici prenesli Komunala Koper, ki jo vodi Mišič, in Mestna občina Koper, pri kateri ima Mišič kot svetovalec župana Popoviča še vedno precejšen vpliv.

Z Delavsko hranilnico je začela sodelovati tudi koprska občina Komunala Koper je tako pri Delavski hranilnici konec lanskega septembra najela milijon evrov posojila. Na Delavsko hranilnico je preselila tudi del plačilnega prometa, pri njej pa odprla dva poslovna računa.

Z Delavsko hranilnico je začela sodelovati tudi koprska občina. Z banko so konec decembra lani sklenili depozitno pogodbo za tri mesece. Depozit v višini 1,5 milijona evrov se je obrestoval po 0,75-odstotni obrestni meri. Lani so pri Delavski hranilnici najeli še 2,5-milijonsko dolgoročno posojilo.

Mišič bo tudi sodeloval pri projektu dokončanja 190 stanovanj v izolskih Livadah, ki jih je iz stečajne mase za več kot 8,4 milijona evrov kupilo podjetje DH Storitve, odvisno podjetje Delavske hranilnice, so poročale Primorske novice. Delavska hranilnica bo poznejšim kupcem stanovanj tudi pomagala financirati nakup.

Komunala zavrača namigovanja Kljub vsemu vpleteni zavračajo vsakršna namigovanja, da bi šlo za kakršne koli vezane posle. V Komunali Koper so pojasnili, da je z zamenjavo in reprogramiranjem obstoječega posojila soglašal občinski svet. "Zato zavračamo namigovanja, da bi Komunala Koper s svojim poslovanjem kakor koli vplivala na zunanja razmerja med banko in zasebnimi podjetji ali obratno," so sporočili iz koprske komunale.

"Kot svetovalec župana nisem imel nobenega vpliva ali vloge pri sklenitvi depozitov Mestne občine Koper. Ta ima svojo samostojno finančno službo, kot svetovalec župana pa nisem pristojen za področje financ," pravi šef komunale Gašpar Mišič.

Občina: GGM nikakor nima nobenega vpliva na naše poslovanje Na občini pa pravijo: "Na tekoče finančno poslovanje Mestne občine Koper Gašpar Gašar Mišič nikakor nima nobenega vpliva. Mestna občina Koper depozite vedno plasira ob upoštevanju načela varnosti, likvidnosti in donosnosti naložbe in trenutnih tržnih razmer. Delavska hranilnica opravlja tudi storitev mestne blagajne za občane, za katero je bila izbrana na podlagi zakona o javnem naročanju in ustrezne odločitve občinskega sveta."

"Skladno z veljavno zakonodajo so navedene osebe 'povezane osebe', kar Delavska hranilnica pri svojem kreditnem poslovanju strogo upošteva. Vsaka druga insinuacija je norost in kaže na nestrokovnost ter na nepoznavanje veljavnih prepisov," pa je na naše vprašanje, če je poslovanje Delavske hranilnice s Komunalo Koper in Mestno občino Koper kakorkoli povezano z poslovanjem z zasebnim podjetjem Gašparja Gašparja Mišiča, odgovoril predsednik uprave Jože Stegne

Ne spreglejte