SiolNET. Posel danes Novice
2,50

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Furs do dodatnih 160 milijonov evrov

2,50

termometer

Furs
Davčna uprava je bila uspešna pri ugotavljanju dodatnih davčnih obveznosti. Foto: STA

Finančna uprava RS (Furs) je lani izvedla nekaj manj inšpekcijskih nadzorov kot leto prej, pri tem pa kršiteljem naložila precej več dodatnih davčnih obveznosti. Skupaj je bilo izvedenih 6.417 nadzorov, pri čemer so bile ugotovljene dodatne davčne obveznosti v višini 163,8 milijona evrov. To je 26 odstotkov več kot leta 2017.

Finančni inšpekcijski nadzori so bili tudi v letu 2018 ciljno usmerjeni na tvegana področja, pri čemer so bile aktivnosti nadzora usmerjene v odkrivanje in zmanjševanje obsega davčnih in carinskih utaj ter v izboljšanje prostovoljnega izpolnjevanja davčnih obveznosti, piše v poročilu o izvedbi strateških usmeritev in prioritet inšpektoratov in inšpekcij v letu 2018, ki so ga pripravili na ministrstvu za javno upravo.

Inšpekcijski nadzori na področju davkov so bili tako načrtovani na področju davka na dodano vrednost (DDV), davkov in prispevkov od dohodkov fizičnih oseb, davka od dohodkov pravnih oseb ter davka od dohodkov iz dejavnosti. Izvedenih je bilo 5.508 inšpekcijskih nadzorov, dodatno ugotovljene davčne obveznosti pa znašajo 109,6 milijona evrov.

Pri DDV odkrili več kot 61 milijonov evrov dodatnih davčnih obveznosti

furs Foto: STA Samo na področju DDV je bilo v letu 2018 ugotovljeno nekaj več kot 61,7 milijona evrov dodatnih davčnih obveznosti, so dodatno pojasnili na Fursu. Ta številka je za 47,5 odstotka višja kot v letu 2017.

Ciljni inšpekcijski nadzori na področju DDV so bili usmerjeni v veliki meri na nadzore sistemskih utaj DDV, na odkrivanje zlorabe oprostitve plačila DDV pri dobavah blaga znotraj EU ter na prepoznavanje družb, ki so ustanovljene z namenom izvajanja davčnih goljufij.

Še vedno veliko kršitev pri potnih stroških

Posebno področje v okviru nadzora sistemskih utaj predstavljajo tudi nepravilnosti na področju prometa s prevoznimi sredstvi. Na tem področju so Fursovi inšpektorji lani opravili 86 nadzorov ter ugotovili dodatne davčne obveznosti v višini 4,2 milijona evrov.

Kot se je izkazalo pri teh nadzorih, so še vedno pogoste davčne utaje na področju pridobitve motornih vozil iz EU, prav tako so kršitelji dobave blaga v EU prikazovali kot fiktivne, niso evidentirali ustvarjenih prihodkov z naslova prodaje vozil, uveljavljali so odbitek DDV na podlagi navideznih računov ali pa vozila prodajali na črno.

Finančni inšpekcijski nadzori bodo tudi v letu 2019 ciljno usmerjeni na tvegana področja, napovedujejo na Fursu. Načrtujejo, da bodo največ nadzorov na področju davkov izvedli na področju DDV, sledi nadzor davka od dohodkov pravnih oseb, davkov in prispevkov od dohodkov fizičnih oseb, dohodnine in drugih dajatev.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • jugda / 09.02.2019. ob 10:37 +2 0

  Koliko bi šele skasirali,, če bi lahko pregledali vse sumkjive. Pa jih ne smejo. In za te vedo vodilni fursa...a tudi oni imajo nekoga nad sabo, ki jim grozi z izgubo službe...

  +2 0
 • Nichiren / 09.02.2019. ob 13:50 +1 0

  lepo je če imaš 11.000 letnih prihodkov,porabiš pa lahko 15.000 na mesec

  +1 0
delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin