Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 7. 2013,
11.04

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gorenje Panasonic

Petek, 5. 7. 2013, 11.04

7 let, 2 meseca

Franjo Bobinac: To je za Gorenje zgodovinski mejnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je prepričan, da bo velenjsko podjetje s strateško povezavo s Panasonicem samo še močnejše in bo še hitreje razvijalo svoje izdelke.

Gorenju je uspel veliki met, v njegovo lastništvo vstopa japonski Panasonic. Prvi mož Gorenja Franjo Bobinac je o strateškem partnerstvu s Panasonicom poudaril: "Za Gorenje je to zgodovinski mejnik." Dejal je, da se je podjetje povezalo z vrhunsko blagovno znamko, ki bo v Evropi še rasla. Gorenje pa bo postalo še močnejši igralec in bo bistveno hitreje razvijalo svoje izdelke.

Predsednik upravnega odbora in direktor podjetja Panasonic Europe Laurent Abadie pa je povedal, da je strateško povezovanje pomembno za obe podjetji in da je Gorenje idealen partner predvsem zaradi svoje predanosti razvoju inovativnih in visokokakovostnih izdelkov. "Veselimo se sodelovanja, s katerim bomo izgradili trdno in dolgoročno platformo za rast, ki bo omogočila krepitev obeh organizacij in razvoj novih prednosti na evropskem trgu gospodinjskih aparatov. Z združitvijo komplementarnih tehnologij v izdelkih in proizvodnih procesih, prodajnih kanalov in trženjskega znanja bomo kupcem v Evropi in Rusiji v prihodnje ponudili napredne, pametne in zelene aparate."

Gorenje zaradi povečanja izkoriščenosti svojih kapacitet pričakuje boljše pokrivanje fiksnih stroškov in možnost razvoja novih izdelkov. Po prepričanju vodstva podjetja bodo s strateškim partnerstvom s Panasonicom na boljšem tudi potrošniki, saj bodo izdelki dostopnejši, poleg tega naj bi od zdaj ponujali še boljše razmerje med vrednostjo in ceno, povečala naj bi se tudi kakovost izdelkov.

Partnerstvo bo temeljilo na konkurenčnih prednostih in zmogljivostih obeh podjetij, kar ne bo vplivalo samo na dobičkonosnost, temveč tudi na njuno konkurenčnost v Evropi, koristi pa bodo imeli tudi potrošniki, pa so v Gorenju objavili na spletnem portalu borze za obveščanje Seonet.

Panasonic v Gorenje vstopa z 10 milijoni evrov Panasonic bo v manjšinski delež Gorenja investiral 10 milijonov evrov, Gorenje pa bo izvedlo dokapitalizacijo ter svoje delnice uvrstilo v sekundarno kotacijo. S tem bo partnerstvo koristilo tako obstoječim kot novim delničarjem. S sodelovanjem bosta podjetji izkoristili konkurenčne prednosti obeh in tako skušali svojim kupcem ponuditi več. Panasonic bo za delnice Gorenja odštel po 4,31 evra. O dokapitalizaciji bodo delničarji odločali na skupščini 23. avgusta. S tem pa bo Panasonic pridobil 13 odstotkov delnic Gorenja.

Sprva poudarek na razvoju nove generacije pralnih strojev za EU Gorenje in Panasonic bosta sodelovala pri raziskavah in razvoju, proizvodnji in prodaji. Sprva pa bo poudarek na skupnem razvoju nove generacije pralnih strojev za distribucijo na trgu EU-ja ter proizvodnji hladilnikov pod blagovno znamko Panasonic za distribucijo v EU-ju, Rusiji ter drugih trgih nekdanje Sovjetske zveze. Poudarek bo tudi na možnostih skupne distribucije izbranih vgradnih kuhinjskih aparatov pod blagovno znamko Panasonic v Evropi in Gorenjevi proizvodnji vgradnih pečic.

Panasonic - podjetje s 95-letno tradicijo

Panasonic Corporation je japonska multinacionalka, ki se ukvarja z razvojem in izdelavo elektronskih izdelkov za širok spekter potrošniških, poslovnih in industrijskih potreb. Podjetje ima sedež v Osaki na Japonskem. Ob ustanovitvi leta 1918 je bilo podjetje poznano pod imenom Matsushita Electric Housewares Manufacturing Works, nato se je ime podjetja spreminjalo, 1. oktobra 2008 pa se je družba preimenovala v Panasonic Corporation. Podjetje je delniška družba postalo leta 1935, oznaka njihovih delnic pa se je leta 2008 na newyorški borzi spremenila iz MC v PC.

Delnice podjetja kotirajo na borzi v Tokiu, Osaki, Nagoji in New Yorku. Po podatkih, objavljenih konec marca 2013, ima korporacija 293.742 zaposlenih, skupaj s partnerskimi podjetji pa jo sestavlja 538 podjetij. Panasonic Corporation ima 56,3 milijarde evrov čistih prihodkov od prodaje.

Ne spreglejte