Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 12. 2012,
16.18

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Evropska komisija

Četrtek, 6. 12. 2012, 16.18

7 let, 2 meseca

Evropska komisija predstavila načrt za zajezitev davčnih utaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Načrt kratkoročnih in dolgoročnih ukrepov za zajezitev davčnih utaj in izogibanja davkom naj bi članicam EU pomagali zaščititi davčne prihodke in izterjati več milijard evrov.

"Ne gre le za škandalozno izgubo prepotrebnih prihodkov, pač pa je ogroženo tudi pošteno obdavčevanje. Države članice morajo uvesti strožje nacionalne ukrepe proti davčnim utajam, vendar so samo enostranske rešitve premalo," je ob predstavitvi načrta opozoril komisar za obdavčenje Algirdas Šemeta.

Na enotnem trgu v svetovnem gospodarstvu namreč neskladnosti in vrzeli na nacionalnih ravneh izkoristijo tisti, ki se poskušajo izogniti obdavčenju. Odločno in povezano stališče EU proti utajevalcem davka in tistim, ki jim to omogočajo, je zato po komisarjevih besedah ključno. Komisija je sprejela še dve priporočili Komisija je v okviru načrta tako sprejela tudi dve priporočili, s katerima želi članice unije spodbuditi k takojšnjemu in usklajenemu reševanju najbolj perečih problemov.

Prvo priporočilo predvideva odločno stališče EU proti davčnim oazam, ki presega sedanje mednarodne ukrepe. Z uporabo skupnih meril članice spodbuja, da identificirajo davčne oaze in jih uvrstijo na nacionalne črne sezname. Pripravljeni so tudi posebni ukrepi, s katerimi naj bi zadevne države zunaj EU prepričali, naj uporabijo evropske standarde upravljanja.

Drugo priporočilo zadeva davčno načrtovanje. Predlaga načine za odpravljanje pravnih formalnosti in vrzeli, ki jih nekatera podjetja izrabljajo, da se izognejo plačilu pravičnega deleža. Članice tudi poziva, naj okrepijo konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja in tako preprečijo primere, ko obdavčenja sploh ni.

Članice EU-ja morajo okrepiti kodeks ravnanja o obdavčitvi podjetij Druge ključne pobude iz današnjega akcijskega načrta se nanašajo na oznako davkoplačevalcev, davčno identifikacijsko številko EU, pregled določb o preprečevanju zlorab v ključnih direktivah EU in skupne smernice za sledenje denarnim tokovom.

Za nadaljnje izboljšanje dela na področju škodljive davčne konkurence komisija članice tudi poziva, naj okrepijo prizadevanja za kodeks ravnanja EU o obdavčitvi podjetij. Izguba zaradi davčnih utaj in izogibanja davkom v EU po navedbah komisije vsako leto znaša okoli bilijon evrov.

O načrtu bodo razglabljali tudi finančni ministri in Evropski parlament Komisija bo na podlagi današnjega akcijskega načrta oblikovala nova aktivna orodja za spremljanje in preglednice dosežkov, da se omogoči uspešno nadaljevanje boja proti davčnim utajam in izogibanju davkom.

Akcijski načrt in priporočila sedaj romajo na mizo finančnih ministrov EU in Evropskega parlamenta. Članice unije morajo odločitve, povezane z davki, sprejeti s soglasjem.

Ne spreglejte