SiolNET. Posel danes Novice
0,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evroposlanci potrdili Jazbeca za člana odbora v okviru bančne unije

0,25

termometer

Boštjan Jazbec
Foto: Bor Slana

Evropski parlament je danes na plenarnem zasedanju v Bruslju potrdil guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca za člana enotnega odbora za reševanje bank v okviru bančne unije. Novega člana na koncu imenujejo članice EU, ki naj bi to storile v začetku tega meseca.

Novico, da je Evropski parlament potrdil kandidaturo Boštjana Jazbeca, je na Twitterju objavil parlamentarni odbor za gospodarske in denarne zadeve, ki je Jazbeca uradno podprl pred dobrim tednom dni.

Glavno vlogo v postopku ima sicer Evropska komisija, ki je sredi februarja tudi predlagala imenovanje Jazbeca za člana in direktorja enotnega odbora za reševanje bank, enega osrednjih organov v sklopu bančne unije.

Nadaljnji postopek je le še formalnost

Pred tem je iz Evropskega parlamenta že dobila povratne informacije o ožjem seznamu kandidatov, ki ga je pripravila decembra. V parlamentu je Jazbec konec januarja tudi že opravil neuradno zaslišanje, preden je komisija predlagala njegovo imenovanje.

Nadaljnji postopek po predlogu komisije je tako le še formalnost. Po današnji odobritvi na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta na koncu novega člana imenujejo članice EU, ki naj bi to storile v začetku tega meseca.

Mandat za enega od štirih stalnih članov odbora za reševanje bank traja pet let, brez možnosti podaljšanja. Ta odbor pomaga zagotavljati urejeno reševanje bank s čim manj stroški za davkoplačevalce in gospodarstvo.

Po Jazbečevem odhodu v iskanje novega guvernerja Banke Slovenije

Enotni odbor za reševanje se ukvarja s 142 velikimi bankami in čezmejnimi skupinami, pripravlja zanje načrte za reševanje in sooblikuje čim učinkovitejše rešitve za banke, ki se znajdejo v resnih težavah.

Po Jazbečevem odhodu na nov položaj v odboru v okviru bančne unije bo v Sloveniji treba sprožiti postopek za imenovanje novega guvernerja, kar je naloga predsednika republike.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin