Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2012,
7.29

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 2. 2012, 7.29

7 let, 2 meseca

Elektro Maribor in Elektro Gorenjska z dražjo elektriko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za gospodinjske uporabnike električne energije na območju Elektra Maribor in Elektra Gorenjske je z današnjim dnem elektrika dražja.

Novoustanovljeno podjetje Elektro Maribor Energija plus je namreč ceno elektrike zvišalo za 6,15 odstotka, Elektro Gorenjska Prodaja pa je ceno povprečnemu odjemalcu zvišala za slabih devet odstotkov.

Ceno so zvišali že drugič v dobrega pol leta V mariborskem elektrodistributerju so ceno zvišali že drugič v dobrega pol leta, saj so ceno junija lani že dvignili za šest odstotkov. Dvig cene, ki znaša 2,79 evra na mesec za povprečnega uporabnika z dvotarifnim merjenjem in 1,73 evrov na mesec za tiste z enotarifnim merjenjem, pojasnjujejo z več kot desetodstotnim povišanjem cen električne energije ter spremembami razmerja med ceno pasovne in trapezne energije na terminskem veleprodajnem trgu.

Elektro Maribor: Korekcija cene je nujna V družbi so prepričani, da je korekcija cene nujna, saj bi sicer delali z izgubo, tako pa bodo po podražitvi imeli enake možnosti kot konkurenca. Ob tem so za končne uporabnike pripravili pakete s fiksno ceno za obdobje več let naprej. Njihova družba trenutno oskrbuje 11.000 poslovnih kupcev in 180.000 gospodinjstev.

Elektro Gorenjska: gospodinjski odjemalec bi dvig cene občutil v manjši meri V Elektru Gorenjska cene električne energije niso spremenili od leta 2009, s tokratno podražitvijo pa hkrati uvajajo poenostavljeno ponudbo paketov in ukinjajo dodatek za visoko porabo. Gre za pakete Osnovni, Porabim, kar rabim, Renergija in Zakleni cene, standardni gospodinjski odjemalec pa bi na primer dvig cene občutil v manjši meri - zgolj za pet odstotkov.

Od liberalizacije slovenskega energetskega trga se je število gospodinjskih odjemalcev pri Elektru Gorenjska znižalo za tri odstotke, z omenjenimi paketi pa jih nameravajo zadržati oziroma privabiti. Tržni delež podjetja na slovenskem trgu sicer ostaja pri okrog desetih odstotkih.

Zveza potrošnikov kritično do postavke mesečnega manipulativnega stroška Na podražitve so se odzvali tudi pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), kjer med drugim opozarjajo na po njihovem sporno novo postavko mesečnega manipulativnega stroška pri Elektru Maribor Energija plus. Tega doslej niso zaračunavali in ni povezan s količino porabljene energije pri posameznemu kupcu, letno pa bo znašal okoli deset evrov.

Lani je ponudnika električne energije zamenjalo že več kot 33.500 gospodinjstev Po podatkih ZPS se je leta 2010 za zamenjavo ponudnika električne energije, teh je v Sloveniji osem, odločilo manj kot 8000 gospodinjstev, lani pa že več kot 33.500. K večjemu številu menjav je prispevala tudi odločitev ponudnikov GEN-I, Petrol in Petrol Energetika, da sprejmejo pobudo ZPS za zamrznitev cen do 30. junija letos.

"Enoletni prihranek potrošnikov, ki so se odzvali na pobudo in zamenjali dobavitelja, znaša več kot pet milijonov evrov. Prihranek gospodinjstva z letno porabo okoli 3500 kilovatnih ur od 1. februarja letos do izteka obdobja zamrznitve cen znaša do 30 evrov, večjega gospodinjstva z letno porabo okoli 9300 kilovatnih ur pa do 70 evrov," pojasnjujejo na zvezi potrošnikov, kjer so prepričani, da se bo tovrstnim podražitvam v prihodnosti mogoče izogniti le, če se bodo potrošniki v velikem številu odločili za prestop k ugodnejšemu dobavitelju.

Ne spreglejte