SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

DZ prižgal zeleno luč za razširitev preiskave spornih prevzemov

3

termometer

DZ je potrdil akt za razširitev obsega parlamentarne preiskave komisije za sporne managerske prevzeme. Komisija bo preiskala, ali so pri prevzemih sodelovali tudi nosilci javnih funkcij.

In sicer tako, da so pri bankah najeli posojila zase ali za podjetja v njihovem (so)lastništvu.

"Ukvarjali smo se s pregledom prevzemne zakonodaje"

Predsednik parlamentarne preiskovalne komisije, ki je bila ustanovljena zato, da bi ugotovili morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij pri financiranju menedžerskih prevzemov Istrabenza in Pivovarne Laško s strani bank v pretežni državni lasti (NLB in NKBM), Lojze Posedel (Zares) je uvodoma pojasnil, da se je komisija v prvem obdobju svojega dela ukvarjala zlasti s pregledom prevzemne zakonodaje od avgusta 2005 do začetka dela komisije.

Prišli so do začasnih ugotovitev glavnih petih problemov V tem okviru so zaslišali več nekdanjih predstavnikov izvršne veje oblasti, pravnike in strokovnjake, ki so pomagali pri pripravi zakonodaje, ter regulatorje, je povedal Posedel in dodal, da so na ta način prišli do začasnih ugotovitev glavnih petih problemov, ki so pripeljali do spornih prevzemov. To so preveč prelahko dostopnega denarja v bankah, pomanjkljiva prevzemna zakonodaja, premajhen nadzor regulatorjev, pohlep in neetičnost nekaterih managerjev ter prijateljske in politične povezave pri prevzemih.

Pregledali bodo posojila večih bank

Komisija je poleg tega po Posedelovih besedah dobila več informacij, da naj bi pri nekaterih prevzemih aktivno sodelovali tudi nosilci javnih funkcij. V tej luči so se vsi člani komisije strinjali, da si želijo razširiti obseg parlamentarne preiskave tako, da bi pregledali tudi posojila drugih bank, ne le NLB in NKBM, in ugotavljali, ali in kakšno vlogo so imeli pri odobravanju posojil za managerske prevzeme nosilci javnih funkcij.

Poslanci podpirajo razširitev preiskave Andrej Magajna je v imenu nepovezanih poslancev dejal, da vsi podpirajo razširitev preiskave. Kot je zatrdil, so številke, vezane na nesmotrna posojila, in informacije o spornem ravnanju z družbeno lastnino zaskrbljujoči, sum, da je država postala plen določenih lobijev in političnih elit, pa vse bolj prisoten in utemeljen. Poudaril je še, da skušajo politični ekonomski krogi s prevzemi in nezakonitimi metodami pridobiti predvsem družbena javna sredstva.

Razširitev preiskave je podprl tudi Rudolf Petan (SDS), ki je član omenjene komisije. V nagovoru poslancev je Posedela dopolnil z besedami, da so med preiskavo ugotovili, da z zakonodajo ni bilo nič narobe oz. da je bil problem pri izvajanju te zakonodaje. Izpostavil je še, da je bilo iz zaslišanj večkrat razvidno, da sodni sistem ni deloval učinkovito.

Domačim podjetjem so ceneje prodajali delnice Sicer pa bi po Petanovih besedah veljalo preiskavo razširiti tudi v smer, ki bi jim pomagala do ugotovitve, zakaj je država v preteklosti v imenu nacionalnega interesa omogočala prodajo delnic družb domačim podjetjem po za tretjino nižji ceni, kot so jo ponujali tujci.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin