Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 4. 2011,
10.54

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

posojilo

Četrtek, 21. 4. 2011, 10.54

7 let, 2 meseca

Država Adrii na pomoč s poroštvom za 6,15 milijona evrov posojila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ministrstvo za gospodarstvo vladi predlaga, da Adrii Airways dodeli državno poroštvo za kratkoročno posojilo v višini 6,15 milijona evrov.

Pomoč je sicer predvidena pod odložnima pogojema, in sicer da jo potrdi Evropska komisija in da Adria Airways poroštvo zavaruje.

Uprava podjetja mora spremeniti vrstni red vknjiženih hipotek

Skladno s predlogom ministrstva za gospodarstvo, ki je objavljen na vladnih spletnih straneh,je pomoč Adrii Airways v obliki državnega poroštva za čas prestrukturiranja družbe predvidena za obdobje šestih mesecev od dneva nakazila sredstev, obrestovano po referenčni obrestni meri, ki trenutno znaša 2,49 odstotka.

Poleg zelene luči Evropske komisije ministrstvo kot odložni pogoj za izdajo poroštva navaja še to, da se uprava podjetja dogovori za spremembo vrstnega reda vknjiženih hipotek na Adriino poslovno stavbo na ljubljanskem letališču. Zastavno pravico na stavbo v vrednosti dobrih 7,6 milijona evrov, ki naj bi jo podjetje uporabilo za zavarovanje poroštva, ima namreč drug upnik, ministrstvo pa želi, da se ta spremeni v korist države.

Stečaj bi imel obsežne negativne posledice

Adria Airways je ministrstvo za gospodarstvo za državno pomoč za reševanje v obliki kratkoročnega kredita ali poroštva na kratkoročni kredit v višini 6,15 milijona evrov zaprosila 19. januarja. Ministrstvo meni, da družba izkazuje kapitalsko neustreznost, je visoko stečajno ogrožena, stečaj ali prenehanje družbe pa bi imela za regijo, v kateri posluje, obsežne negativne posledice.

Ministrstvo tudi ugotavlja, da v Adrii Airways obstajajo zdrava proizvodna jedra, ki jih je smiselno prestrukturirati in ohraniti.

Adria Airways se je v letih od 2006 do 2008 trudila predvsem ohraniti negativne trende in vzroke, ki so že v letu 2005 družbo pripeljali do negativnega poslovanja. Težke razmere v letalski panogi so se z rekordnimi cenami nafte nadaljevale v 2008, v letih 2009 in 2010 pa z upadom povpraševanja zaradi recesije.

Nekaj ukrepov so sprejeli že lani

Družba želi s prestrukturiranjem doseči nižje stroške financiranja, povečati finančno moč družbe, ustvariti pozitiven denarni tok in skrajšati roke plačil dobaviteljem. Določene ukrepe je Adria izvedla že lani, letos pa načrtuje do maja delno refinancirati glavnice kreditov v višini 3,5 milijona evrov in se dogovoriti za povračilo izgube zaradi posledic vulkanskega prahu v višini 2,8 milijona evrov (verjetno priznano 1,6 milijona evrov).

Za letos je predvideno tudi dogovarjanje z bankami o uvedbi enoletnega moratorjia na odplačilo glavnic vseh dolgoročnih kreditov (13 milijonov evrov), dogovarjanje o konverziji 30 odstotkov dolgoročnih posojil v kapital družbe (23 milijonov evrov), prestrukturiranje ostanka dolgoročnih posojil v enakomerno odplačevanje glavnic od 2012 do 2019 in zamrznitev plačevanja oz. uvedba moratorija na vse zapadle in nezapadle obveznosti do Petrola in Aerodroma Ljubljana.

"Adria ne bo zmogla odplačevati obveznosti"

Na ministrstvu namreč pravijo, da je zaradi že refinanciranih dolgoročnih posojil v preteklosti in zaradi novih investicij ter potrebnih kreditov zaradi slabših razmer v letalstvu odplačevanje glavnic teh posojil v letošnjih in prihodnjih treh letih tako intenzivno, da Adria kljub načrtovanemu pozitivnemu poslovanju ne bo zmogla v dogovorjeni višini odplačevati svojih dolgoročnih obveznosti.

Načrt prestrukturiranja sicer vsebuje ukrepe s končnimi učinki v višini dobrih 61 milijonov evrov. Med drugim se predvideva uvedba direktne linije iz Prištine na tri velika nemška letališča, medtem ko naj bi imelo znižanje izhodiščne plače za 20 odstotkov in zmanjšanje števila zaposlenih učinek v višini 6,4 milijona evrov.

Ne spreglejte