SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dodik v Luki Koper iskal možnosti za krepitev sodelovanja z BiH

1

termometer

 | Foto:
Luko Koper je na povabilo predsednika uprave Gašparja Gašparja Mišiča in koprskega župana Borisa Popoviča obiskal predsednik Republike srbske Milorad Dodik, ki je na neformalnem obisku v Sloveniji.

Obisk je bil namenjen preučitvi možnosti izkoriščanja koprskega pristanišča za gospodarstvo Bosne in Hercegovine, so sporočili iz Luke Koper. Dodik je ob obisku Luke Koper poudaril, da se je z vstopom Hrvaške v EU tudi Bosna približala Evropi, kar ponuja veliko novih priložnosti, predvsem na področju naftnih derivatov in razsutih tovorov. Izpostavil je, da v Republiki srbski deluje 80 odstotkov vseh slovenskih podjetij, ki so prisotna v BiH in ob tem dodal, da so finančno in politično stabilna republika.

Obstaja še veliko neizkoriščenih priložnosti Preko Luke Koper sicer danes že potuje nekaj blaga za to državo oziroma v obratni smeri, predvsem les in lesni izdelki, kava in drugo blago, vendar obstaja še veliko neizkoriščenih priložnosti, so poudarili v Luki Koper.

Srečanje so se udeležili tudi Popovič, direktor Primorske gospodarske zbornice Tomaž Može, rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič in predsednik uprave Vinakoper Nevijo Pucer.

Može vidi priložnost za sodelovanje med podjetji Republike srbske in podjetji Obalno-kraške regije predvsem preko projektov čezmejnega sodelovanja, ki jih financira EU. Marušič pa je povedal, da na Univerzi na Primorskem že študira nekaj študentov iz Republike Srbske, da pa bi si želel sodelovanja tudi na drugih raziskovalnih področjih.

Na to temo je župan Popovič podal pobudo, da bi Luka Koper in Mestna občina Koper sofinancirala študij na koprski univerzi izbranim najboljšim študentom iz Republike srbske. Pucer pa se je zahvalil Luki Koper, ki družbi Vinakoper, tako kot v primeru današnje priložnosti, pomaga pri prodiranju na tuje trge.

"Luka Koper je generator razvoja ne le lokalno, ampak tudi širše. Dokaz je današnji obisk, dokaz je projekt ustanavljanja Slovenskega inštituta tehnologij, ki bi, prav tako v sodelovanju z občino, univerzo in uglednimi slovenskimi podjetji, zaživel na območju pristanišča," pa je dodal Gašpar Mišič.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin