Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Ponedeljek,
29. 8. 2016,
20.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

2

Natisni članek

Kovinoplastika Lož

Ponedeljek, 29. 8. 2016, 20.00

6 let, 7 mesecev

Delničarji Kovinoplastike Lož soglašali z njeno prodajo Fincem

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

2

kovinoplastika

Postopek prodaje Kovinoplastike Lož, največjega zaposlovalca v Loški dolini, je naposled končan. Čeprav se je zanjo v zadnjih tednih vnel hud prevzemni boj, so lastniki pooblaščenke soglašali z njeno prodajo finskemu skladu KJK.

Sklad, ki je v zadnjih dveh letih v Sloveniji prevzel več proizvodnih podjetij (Iskra ISD, Tomplast in Don Don), je delničarje očitno prepričal z naslednjimi obljubami:

  • povečanje poslov,
  • rast števila zaposlenih in 
  • dodatna vlaganja v Ložu. 

In kar je najpomembneje, za nakup Kovinoplastike in njenega invalidskega podjetja naj bi bil pripravljen plačati okoli 20 milijonov evrov. S tem bo lahko pooblaščenka poplačala posojila, ki jih je najela za lastninjenje, njeni delničarji pa naj bi si razdelili še dobre tri milijone evrov. 

Gregorčič: nimam informacij o izidu glasovanja

Koliko delničarjev pooblaščenke, med katerimi so predvsem nekdanji zaposleni, je na današnji skupščini soglašalo s prodajo Fincem, ni znano. Zapisnik skupščine in z njim izid glasovanja bo predvidoma objavljen jutri. Po neuradnih informacijah iz Loža pa je zanjo glasovalo najmanj 75 odstotkov prisotnih delničarjev. Toliko glasov je bilo namreč potrebnih po zakonu.

Sklad KJK naj bi bil za nakup Kovinoplastike in njenega invalidskega podjetja pripravljen plačati okoli 20 milijonov evrov. | Foto: Sklad KJK naj bi bil za nakup Kovinoplastike in njenega invalidskega podjetja pripravljen plačati okoli 20 milijonov evrov.

Še pred začetkom skupščine je bila usoda prodajnega postopka pod velikim vprašajem. Pojavile so se namreč informacije, da je glavni tekmec v boju za Kovinoplastiko, družba Plastoform Franca Gregorčiča, z višjo ponudbo zbral dovolj glasov, da prepreči posel s Finci.

Kolikšne so bile ponudbe za Kovinoplastiko

Po naših informacijah naj bi finski sklad KJK za Kovinoplastiko Lož in njeno invalidsko podjetje plačal okoli 20 milijonov evrov. Po ocenah naj bi to lastnikom pooblaščenke prineslo izkupiček v višini 9,5 evra na delnico. V konkurenčni ponudbi naj bi medtem Plastoform lastnikom pooblaščenke ponujal deset evrov na delnico in naj jih del tudi že prepričal v prodajo.

Izkazalo se je drugače. Po naših informacijah naj bi predstavniki Plastoforma na sami skupščini že napovedali izpodbijanje sprejetega sklepa. "Do mene še ni prišla informacija o izidu skupščine," nam je Gregorčič povedal ob 19. uri.

Boj med domačim in tujim prevzemnikom

Kot smo razkrili na Siol.net, je po več kot letu in pol trajajočega prodajnega postopka konec julija letos prišlo do podpisa pogodbe s finskim skladom KJK. Toda nekaj tednov pred skupščino pooblaščenke, ki bi potrjevala prodajo večinskega paketa delnic, je prišlo do zapleta. 

V prevzemni boj se je vključila skupina Plastoform iz Šmarjete, ki naj bi se že pred tem zanimala za nakup Kovinoplastike, vendar naj bi bila ponudba finskega sklada konkretnejša in boljša. S pomočjo predsednika uprave Kovinoplastike Petra Nelca se je Plastoform organiziral in med delničarji začel zbirati glasove za preprečitev prodaje.

Dogajanje je spravilo na noge tudi delavce. Pomanjkanje informacij o poteku prodajnega postopka so podžgale tudi informacije o domnevno slabih namenih bodočega lastnika in ugibanja o odpuščanju ter razkosanju družbe.

Kdo igra s kom in zakaj?

Oblikovala sta se dva tabora. V prvem, ki podpira prodajo družbe Fincem, so največji delničarji pooblaščenke, ki obvladujejo nadzorni svet in upravo. Med drugim sta to Anton Nahtigal in Branko Troha. S prodajo bi namreč preprečili skorajšnji bankrot pooblaščenke in bili hkrati deležni dobička ob likvidaciji družbe. V drugem taboru, ki je naklonjen Plastoformu, pa so zdaj že nekdanji predsednik uprave Nelec in nekateri lastniki pooblaščenke. Po naših informacijah naj bi bil Plastoform naklonjen dozdajšnji upravi in bi jo verjetno zadržal na čelu Kovinoplastike.

Medtem ko se je KJK dogovarjal in o odkupu večinskega paketa delnic Kovinoplastike dogovoril z vodstvom pooblaščenke, je Gregorčič ubral drugo pot. Začel je kupovati delnice pooblaščenke in v že dogovorjenem poslu poskušal dati nogo med vrata. Njegov načrt je bil naslednji:

  • zbrati najmanj 25 odstotkov glasov za preprečitev prodaje Fincem
  • pridobiti 51-odstotni delež v pooblaščenki
  • poplačati obveznosti pooblaščenke do DUTB in s tem postati tudi njen ekonomski lastnik

Kot kaže, mu je prevzemni podvig spodletel, Kovinoplastika pa bo končala v rokah Fincev.

Delavci zahtevajo višje plače

Dogajanje v Kovinoplastiki se bo torej po dolgem času stabiliziralo, saj bo družba dobila finančno močnega lastnika. Kljub temu ni izključeno, da bodo delavci v naslednjih tednih znova na nogah.

Noro bi bilo, če bi odpuščali delavce. Nas zanima povečevanje števila zaposlenih. Bolj kot odpuščanje nas skrbi, ali nam bo Loška dolina lahko zagotovila zadostno število delavcev za naše potrebe, je v intervjuju za Siol.net pred časom povedal Josip Vuko, predstavnik finskega podjetja KJK capital za Slovenijo in Hrvaško. | Foto: Matej Leskovšek Noro bi bilo, če bi odpuščali delavce. Nas zanima povečevanje števila zaposlenih. Bolj kot odpuščanje nas skrbi, ali nam bo Loška dolina lahko zagotovila zadostno število delavcev za naše potrebe, je v intervjuju za Siol.net pred časom povedal Josip Vuko, predstavnik finskega podjetja KJK capital za Slovenijo in Hrvaško. Foto: Matej Leskovšek

"Ne glede na to, kdo bo novi lastnik, pričakujemo višje plače," je bil jasen Aleš Hoge, predsednik sveta delavcev in član nadzornega sveta Kovinoplastike. Po njegovih besedah se v teh dneh začenjajo pogajanja o novi podjetniški kolektivni pogodbi, saj je začasna pred kratkim potekla. "Vztrajali bomo. Dovolj je bilo odrekanja," je poudaril Hoge.

Razloge za nezadovoljstvo predstavnikov zaposlenih gre iskati predvsem v dejstvu, da so ti v zadnjih letih nosili pomemben del bremena finančne sanacije družbe. Med njimi pa so le redki tudi delničarji pooblaščenke, ki se ob uspešni prodaji Kovinoplastike nadejajo lepega izkupička.

Ne spreglejte