Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 8. 2013,
18.55

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Luka Koper Gašpar Gašpar Mišič nadzorni svet

Torek, 27. 8. 2013, 18.55

7 let, 2 meseca

Delavski nadzorniki Luke Koper zanikajo grožnjo s stavko ali dogovarjanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predstavniki delavcev v nadzornem svetu Luke Koper so v pismu zaposlenim pojasnili svojo odločitev, ko so za predsednika uprave podprli Gašparja Gašparja Mišiča.

Ostro zanikajo, da bi grozili s splošno stavko ali da bi se dogovarjali za umik tožbe glede nezakonitosti stavke leta 2011.

"Ostro obsojamo neresnične izjave dveh nadzornikov, predstavnikov države, ki sta po seji zavajala medije in javnost, da smo predstavniki zaposlenih grozili z vsesplošno stavko," so v pismu zapisali Mladen Jovičič, Stojan Čepar in Nebojša Topić.

Menijo, da je bila stavka zakonita v vseh bistvenih delih Poleg tega zagotavljajo, da se člani sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti z Gašparjem Mišičem niso dogovorili, da umakne tožbo glede zakonitosti stavke iz leta 2011. To bo pokazala tudi pritožba na višje sodišče, pravijo. Menijo, da je bila stavka zakonita v vseh bistvenih delih, na prvi stopnji pa ni bila uspešna zaradi dvourne zamude pri premiku enega vlaka, kar se jim ne zdi dovolj za razglasitev nezakonitosti.

Jovičič je sicer zanikal tudi, da naj bi se dogovarjali o umiku odškodninske tožbe proti nadzornikom Luke v obdobju, ko je družbo vodil Robert Časar. Med takratnimi nadzorniki je bil tudi zdajšnji predstavnik delavcev v nadzornem svetu Topić.

"Gašpar Mišič je od vseh kandidatov ponudil najboljši načrt razvoja in poslovanja" Predstavniki delavcev v nadzornem svetu v pismu še pišejo, da je Gašpar Mišič od vseh kandidatov ponudil najboljši načrt razvoja in poslovanja Luke Koper. "Zagotovil je, da bo Luko Koper še naprej razvijal kot multimodalno pristanišče, brez prodaje ali vključevanja strateških partnerjev, in pripravil finančni načrt razvoja z lastnimi sredstvi in vzdržljivimi posojili. Vpetost v lokalno okolje z lastnim kadrom in zaposlovanjem v matično podjetje ter družbeno odgovornost je postavil na prvo mesto," so zapisali.

Jih pa te "lepe besede", kot pravijo, niso prepričale, zato so vztrajali pri dodatnih varovalih, ki jim bodo omogočila podrobnejši nadzor. Dodajajo, da se je Gašpar Mišič odpovedal odpravnini v primeru predčasne razrešitve in da je napovedal, da bo svojega namestnika najprej iskal med notranjimi kadri.

"Ko se je oblastniška politika prejšnji teden lotila diskreditacije Gašparja Mišiča, smo se vprašali, ali ta ista politika ponuja katerega drugega kandidata, saj ima načeloma večino v nadzornem svetu in zato prednost ter možnost z večino svojih predstavnikov izglasovati človeka po lastnih merilih," pišejo.

Dodajajo, da zdajšnji predsednik uprave ni dobil niti enega glasu Dodajajo, da zdajšnji predsednik uprave Bojan Brank ni dobil niti enega glasu, kar po njihovem mnenju kaže na to, da ga ni mogoče uvrstiti med kandidate večinskega lastnika. Predstavniki zaposlenih so državnim predstavnikom povedali, da lahko s svojo večino postavijo tudi trenutnega vodjo Intereurope Ernesta Gortana in da bodo delavci v tem primeru podpirali vse odločitve, pozitivne za Luko, in da zagotavljajo nekonflikten odnos.

Po navedbah predstavnikov delavcev je Gašpar Mišič dobil pet glasov, trije so bili proti, eden pa vzdržan. "Pomembno in zanimivo je, da je Mišič dobil podporo vseh Primorcev v nadzornem svetu," pravijo.

Kritični do politike "Politika, tako tista, ki je na oblasti, kakor tista, ki je v opoziciji, nikoli ni ravnala kot odgovoren in skrben gospodar. Desna je odgovorna za pustošenje luškega denarja in čezmerno najemanje posojil, leva pa za poskus prodaje podjetja in uvajanje strateškega partnerja," pišejo. Prav tako sta po njihovem mnenju obe strani pokazali, da jim ni mar za razvoj pristanišča, ampak da jih zanimata le "podmizno kupčkanje in politikantstvo".

Zaposlene pozivajo, naj ne nasedajo "političnim igram iz Ljubljane" Zaposlene pozivajo, naj ne nasedajo "političnim igram iz Ljubljane" in naj se vprašajo, ali imajo pogosto menjajoči se eni in isti politiki pri njih v Luki in pri državljanih Slovenije sploh še zaupanje.

Poudarjajo, da so zaposleni lani za predsednika uprave predlagali Rada Antoloviča, ta je svetovno dokazan in priznan. Ampak je politika naredila vse, da je moral odstopiti od podpisa pogodbe, dodajajo.

Pravijo, da so na ponedeljkovi seji "naredili najboljše, kar je mogoče v danih okoliščinah". Želijo si, da bi zaposleni ostali enotni ter da bi skupaj v ospredje postavili pripadnost Luki, Kopru in Primorski.

Ne spreglejte